Iklim krizine karsi ortaya konulan planlarin güçlendirilmesi ve somut adimlar atilarak hayata geçirilmesine iliskin müzakerelerin yapilacagi Birlesmis Milletler (BM) Iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi 27. Taraflar Konferansi (COP27), 6 Kasim’da basladi.
BM Iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi (BMIDÇS), Kyoto Protokolü ve Paris Anlasmasi altinda yer alan müzakere konularinin tartisilmasi ve karara baglanmasi amaciyla her yil farkli ülkelerde düzenlenen konferans, bu yil Misir’in ev sahipliginde 6-18 Kasim tarihleri arasinda Tonino Lamborghini Uluslararasi Kongre Merkezi’nde gerçeklestirilecek. COP27’ye 197 ülkeden katilimcinin istirak etmesi bekleniyor.
7-8 Kasim 2022 tarihlerinde konferansin Devlet Baskanlari Zirvesi bölümü gerçeklestirilecek ve aralarinda Ingiltere, Fransa, Almanya, Suudi Arabistan, Finlandiya, Avusturya gibi ülkelerin liderleri de bulundugu ülkelerin güncel iklim eylemleri açiklanacak.
“Konferansin Bakanlar Zirvesi bölümünde Türkiye’yi Bakan Kurum temsil edecek”
15-16 Kasim 2022 tarihlerinde ise gerçeklestirilecek konferansin Bakanlar Zirvesi bölümünde Türkiye’yi Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum temsil edecek. Bakan Kurum’un iklim eylem planini, ulusal katki beyanini uluslararasi kamuoyu ile paylasmasi bekleniyor. Iklim Koordinasyon Kurulu toplantilarinda tüm ilgili kuruluslarla süreçler degerlendirilmis, Türkiye’nin Iklim yol haritasi ele alinmisti.
21 Mart 1994 tarihinde yürürlüge giren BM Iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi’ne; (BMIDÇS) Türkiye, 24 Mayis 2004 tarihinde katildi.
Küresel iklim degisikligi ile mücadelede önemli bir dönüm noktasi olan Paris Anlasmasi ise 12 Aralik 2015 tarihinde kabul edildi. Türkiye, Paris Anlasmasi’ni 2015 yilinda kabul etti ve 22 Nisan 2016’da gelismekte olan ülke oldugunu sözlü olarak dile getirerek anlasmayi imzaladi.
“1995 yilindan bu yana düzenlenen COP, BMIDÇS’nin en üst düzey karar alma organi”
BMIDÇS’nin en üst düzey karar alma organi olan COP, 1995 yilindan itibaren ise uluslararasi düzeyde iklim degisikligiyle mücadele yollarinin tartisildigi bir platform olarak düzenleniyor. BMIDÇS’ne taraf olan ülkelerin katildigi COP’da, Türkiye dahil 197 taraf (196 ülke ve Avrupa Birligi) bulunuyor.
COP sayesinde ülkeler tarafindan iklim degisikligi ile mücadele yollari tartisilabiliyor ve ulus üstü kararlar alinabiliyor. Böylece birçok ülkeden farkli bilesenler ortak bir amaçla, iklim degisikligini konusmak ve harekete geçmek üzere bir araya gelebiliyor.
“Türkiye standinda yan etkinlik programi hazirlandi”
27. Taraflar Konferansi süresince Türkiye standinda, Türkiye’nin iklim degisikligi ile ilgili yaptigi çalismalarin uluslararasi düzeyde aktarilabilmesi ve tanitilabilmesi amaciyla yan etkinlik programi hazirlandi. Etkinlik programinda ise; 2’si çevrimiçi olmak üzere 65 panel, 1’i çevrimiçi olmak üzere 12 sunum, toplamda 77 yan etkinlik planlaniyor.
Türkiye'nin Iklim Eylem Plani Ve Ulusal Katki Beyani Uluslararasi Kamuoyu Ile Paylasilacak
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum’un, 6 Kasim’da baslayan Birlesmis Milletler (BM) Iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi 27. Taraflar Konferansi’na (COP27) katilarak Türkiye’nin iklim eylem planini ve ulusal katki beyanini uluslararasi kamuoyu ile paylasmasi bekleniyor.



















