Türkiye'nin Ilk Afet Master Planinda Çalismalar Sürüyor

Türkiye'nin Ilk Afet Master Planinda Çalismalar Sürüyor

Denizli Büyüksehir Belediye Baskani Osman Zolan’in açikladigi “Denizli Afet Master Plani” kapsaminda Türkiye’nin önde gelen akademisyenlerinin yer aldigi panel düzenlendi. Bilim insanlari, yerel yönetimler, kamu kurumlari, STK’lar basta olmak üzere kentteki tüm paydaslarin bulustugu panelde konusan Baskan Osman Zolan, “Insani yasat ki, devlet yasasin mantigiyla gayret ediyoruz” dedi.



Denizli Büyüksehir Belediye Baskani Osman Zolan’in Mart ayinda kamuoyu ile paylastigi Denizli Afet Master Plani kapsaminda akademisyen, yerel yönetimler, kamu kurumlari, sivil toplum kuruluslari gibi Denizli’deki tüm paydaslarin bir araya geldigi “Denizli Afet Master Plani Paneli” yapildi. Toplanti Büyüksehir Belediyesi Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi Fatma Yildiz Salonu’nda düzenlendi.

Programa, Denizli Valisi Ömer Faruk Coskun, Büyüksehir Belediye Baskani Osman Zolan, Il Jandarma Komutani Albay Hidir Ayçiçek, ilçe belediye baskanlari, bilim insanlari, oda baskanlari, sivil toplum kurulusu temsilcileri, muhtarlar, AFAD ve AKUT’tan temsilciler, kamu kurumlari müdürleri, belediyelerin ilgili birimleri ve çok sayida davetli katildi.

Baskan Osman Zolan programin açilis konusmasinda, dünyanin var oldugu günden bu yana dogal afetlerle karsilastigini ve bu tabiat olaylarinin öncesinde gerekli hazirliklar yapilmasinin hayati oldugunu belirterek, 1717 yilinda Denizli’de yasanan ve kentin yarisinin vefat ettigi büyük depremi hatirlatti. Denizli’nin deprem gerçegi ile yüzlesmesini ve bu bilinçle her türlü afette bir yol haritasi olmasinin zorunlu oldugunu söyledi.



“Insani yasat ki, devlet yasasin”

Baskan Zolan, konusmasini söyle sürdürdü: “Biz istiyoruz ki can kayiplari olmasin, mal kaybi telafi edilir ama önce can. Sadece deprem degil, heyelan, sel, yangin yahut diger afetlerdeki genel yol haritamizi çizelim. Eger geregini yaparsak, görevimizi yerine getirirsek Denizli’de yasayan insanlarimizi ve gelecegimize daha saglikli bir sekilde bakabiliriz, insanlarimizi yasatabiliriz. Yani insani yasat ki, devlet yasasin mantigiyla biz de bu ise girerek gayret sarf ediyoruz.” Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan Hatay ve Iskenderun’da uzun süre kaldiklarini Büyüksehir Belediyesi olarak orada hizmet verdiklerini ve oradaki tabloyu en yakindan gördüklerini anlatan Baskan Zolan, “Bu isin sakasi yok, orada yasananlar bir gün bizim basimiza gelebilir düsüncesiyle ki daha önce bununla ilgili birçok çalismalar yapmistik. AFAD ve Valiligimiz koordinesinde toplanma yerleri ile ilgili çalismalar yapmistik. Daha detayli tüm afetleri kapsayacak sekilde bir çalisma yapmayi arzu ettik. Insallah afetsiz günler olsun. Insanlarimiz can kaybi yasamadan yer hareketleri, sel, yangin olursa, onlari gögüsleyebilelim” diye konustu.



“Gayretlerimiz devam edecek”

Uluslar arasi standartlarda yönetmeliklere ve en üst seviyede yapi denetimlerinin gerçeklestirildigini anlatan Baskan Zolan, “Yeni yapilarda risk yok diyebiliriz. Ama tabi ki proje hatalari ne kadar güzel malzeme kullanirsaniz, ne kadar kaliteli isçilik yaparsaniz yapin, eger proje dogru degilse veya proje dogru kullandiginiz beton eger süresi içinde insaata dökülmediyse veya demirler baglantilari dogru yapilmadiysa insaatin birçok halkalari var. Halkalarin tamami dogru olmazsa diger halkalarin bir anlami yok. Biri görevini tam anlamiyla yapmadiysa diger halkalari anlamsizlastiriyor. Bugün tüm halkalari saglamlastirma anlaminda bir yürüyüs baslattik. Insallah hep beraber sonuna kadar Denizli’mizi ve ülkemizi afetlerden ve can kayiplarindan koruma anlaminda gayretlerimiz devam edecek. Katilimlarinizdan dolayi hepinize çok tesekkür ediyorum. Çalismamiz hayirli ve basarili olsun, insani yasatmak

üzerine olsun” ifadelerini kullandi.

Vali Coskun afet öncesi çalismalara dikkati çekti

Denizli Valisi Ömer Faruk Coskun ise, afetlerin öngörülemez sonuçlarini 6 Subat Kahramanmaras merkezli depremlerde gördüklerini ifade ederek, afetlerin insana farkli bakis açilari kazandirdigini söyledi.

Il Afet Risk Azaltma Plani (IRAP) kapsaminda yapilan çalismalara da deginen Vali Coskun, “Unutmayalim ki afetten önce risk azaltmak için harcadigimiz 1 lira, afetten sonraki iyilestirme çalismalarinda harcadigimiz 7 liraya esit oldugu bilimsel bir gerçektir. Denizli Büyüksehir Belediyemizin afetler ve acil durumlardaki üstün gayretleri ve IRAP eylemlerindeki sorumluluk kapsamina giren eylemlere katkilari için ayrica tesekkür ediyorum. Denizli Afet Master Plani’nin ilimize çok büyük katkilar saglayacagi bilinciyle sehrimize tekrar hayirli ve ugurlu olmasini temenni ediyorum” diye konustu.



Birbirinden önemli sunumlar gerçeklestirildi

Konusmalarin ardindan Bogaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Özder Erdik Denizli Afet Master Plani panelinin açilis konusmasini gerçeklestirdi. Kentsel Yenileme Merkezi Yönetim Kurulu Baskani Cem Yilmaz, Denizli Afet Master Plani proje içerik sunumuna geçti ve bilgilendirmelerde bulundu. Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir “Denizli Ilinin Sismik Tehlike Kaynaklari”; PAÜ’den Prof. Dr. Halil Kumsar “Denizli Afet Master Plan Kapsaminda Zemin Durumu Degerlendirmeleri”; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Seher Demet Kap Yücel “Bölgesel Afet Yönetiminde Dogal Yapi Özellikleri”; Istanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Himmet Karaman “Denizli Afet Master Plan Kapsaminda Bütünlesik Afet Yönetimi”; PAÜ’den Doç. Dr. Nur Sinem Partigöç “Afet Risklerinin Degerlendirilmesi ve Risk Azaltmaya Yönelik Gelistirilen Politikalar:

Denizli Ili Örnegi” ve Kentsel Yenileme Merkezi’nden Cem Yilmaz ve Ismail Çakal “Kahramanmaras Depremleri Tecrübe Aktarimi ve Çok Yönlü Degerlendirilmesi” adli sunumlarini paylasti. Sunumlarin ardindan katilimcilar merak ettikleri konulari bilim insanlarina sordu.

Denizli Afet Master Plani

Denizli Büyüksehir Belediye Baskani Osman Zolan’in geçen mart ayinda kamuoyu ile paylastigi Denizli Afet Master Plani’nin, deprem, sel, yangin gibi tüm afetleri kapsamasi nedeniyle Türkiye’de ilk olacagi vurgulanirken, söz konusu çalismanin örnek olacagi açiklandi. Her türlü tehlikeye karsi dirençli Denizli hedefi ile Denizli Büyüksehir Belediyesi tarafindan baslatilan Afet Master Plani 4 ayri safhadan olusacak olup bu çalisma 1 yil sürecektir. Çalisma kapsaminda, afetlere master plan bakis açisi getirilecek ve afet yönetiminin “Hazirlikli Olma, Zarar Azaltma, Müdahale Etme ve Iyilestirme” süreçlerine iliskin içerikler olusturulacak. Risk odakli tüm degerlendirmeler bilimsel bir süreçle gerçeklesecek olup öncelikle Denizli için mevcut durum okumasi yapilacaktir. Olasi tüm doga ve insan kaynakli, ani ve yavas gelisen tehlikeler arastirilacak ve etkileri ortaya konacaktir.

Türkiye’nin önde gelen akademisyenleri Bilim Kurulu’nda

Çalismalari yürütecek Türkiye’nin önde gelen bilim insanlarinin içinde yer aldigi Denizli Afet Master Plani Bilim Kurulu üyeleri ise su isimlerden olustu:

Prof. Dr. Mustafa Erdik (Bogaziçi Üniversitesi, Deprem Mühendisi)

Prof. Dr. Himmet Karaman (Istanbul Teknik Üniversitesi, Geomatik Mühendisi)

Prof. Dr. Hasan Sözbilir (Dokuz Eylül Üniversitesi, Jeoloji Mühendisi)

Prof. Dr. Halil Kumsar (Pamukkale Üniversitesi, Jeoloji Mühendisi)

Prof. Dr. Cevza Melek Kazezyilmaz Alhan (Istanbul Üniversitesi, Insaat Mühendisi)

Doç. Dr. Hikmet Iskender (Istanbul Teknik Üniversitesi, Afet Yönetim Uzmani) Doç. Dr. Baris Semiz (Pamukkale Üniversitesi, Jeoloji Mühendisi)

Sehir Plancisi Ali Faruk Göksu (Ortadogu Teknik Üniversitesi)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile