Türkiye'nin Ilk Agaç Müzesine Bahar Geldi

Türkiye'nin Ilk Agaç Müzesine Bahar Geldi

Türkiye’nin ilk agaç müzesi olarak Yalova’nin Termal ilçesinde kurulan Atatürk Arboretumu baharla birlikte ziyaretçilerine essiz güzellikler sunuyor.

Saglik Bakanligina ait Termal Kaplicalari Isletmesi’nde Atatürk tarafindan yaptirilan Arboretum, ünlü Fransiz mimar Henri Prost tarafindan planlandi. Arboretumun peyzajini ise basbahçivan Pandelli Roketas yapti. 125 bin metrekarelik agaç müzesinde Türkiye ve dünyanin dört bir yanindan getirilen toplam bin 817 agaç yer aliyor.

Termal Kaplicalari Isletme Müdür Yardimcisi Ümit Öztamur, kaplicalara ait 3 bin 600 hektar alan içinde bin 80 hektar alaninin hamamlar, havuzlar, otel ve restoranlardan olustugunu söyledi.

Kalan 2 bin 500 dönümün orman arazisi oldugunu ifade eden Öztamur, “Burasinin ormanlik bir bölge olmasi biraz da Atatürk’ün sayesinde olmus ve ilk agaç müzesini burada kurdurmus. Ilk geldigi zaman burasi daha çorak bir yermis. Dolmabahçe Sarayi’ni bahçevani Pandelli ustayi buraya davet ediyor, burada görevlendiriyor. Bunun üzerine birçok ülkeden de agaçlar getirtiyor ve buraya ekim, çiçeklendirme çalismalari yapiyor. Sera kurduruyor, serada burasi için ihtiyaç olunan agaçlar, çiçekler yetistirilmeye baslaniyor. Su anda da biz buradaki agaçlarimizin bakimlarini yapiyoruz. Kirilanlari buduyoruz, yiprananlari yeniliyoruz" dedi.

Öztamur, 717 tane yaprakli, bin 107 tane igneli çesit agaçlarin arboretumda yer aldigini anlatti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile