Türkiye'nin Ilk Akilli OSB'si Eskisehir Oldu.

Türkiye'nin Ilk Akilli OSB'si Eskisehir Oldu.

BEBKA’nin mali katkilariyla hizmete sunulan “EOSB Dijital Dönüsüm Merkezi’nin” tanitim toplantisinda konusan Eskisehir OSB Yönetim Kurulu Baskani Nadir Küpeli, kurulan merkez ile birlikte firmalarin düsük maliyet ile dijitallesme sürecine geçisinin saglanacagini, bölgedeki dijital dönüsüm bilinci ve uygulamalarinin yayginlastirilacagini belirterek, sistemin dünyada sanayi alanlarinda kullanilan ilk sistem oldugunu dile getirdi.

Bursa Eskisehir Bilecik Kalkinma Ajansi’nin (BEBKA) 2021 yili Yenilik ve Verimlilik Mali Destek Programi kapsaminda destekledigi ve Eskisehir Organize Sanayi Bölgesi tarafindan yürütülen, sanayi kuruluslarinin entegre olarak dijital dönüsümlerini hizlandiran “EOSB Dijital Dönüsüm Merkezi” düzenlenen toplanti ile tanitildi. Türkiye’de ilk kez LoRaWan sistemi kullanilarak kurulan merkezin tanitim toplantisina Eskisehir OSB Yönetim Kurulu Baskani Nadir Küpeli, BEBKA Genel Sekreteri Prof. Dr. M. Zeki Durak, Eskisehir OSB Bölge Müdürü Erhan Tatar, Midsoft Genel Müdürü Taskin Akkurt ile sanayi kurulusu temsilcileri katilirken, Lora Alliance Yönetim Kurulu Baskan Vekili Alper Yegin ise toplantiya online olarak katildi.

Dijital Dönüsüm Merkezi tanitim toplantisinin açilisinda konusan Eskisehir OSB Yönetim Kurulu Baskani Nadir Küpeli, dijital dönüsümün sanayide verimliligi artirarak üretkenligi daha üst düzeylere tasidigini, dijital dönüsüm sayesinde, sirketlerin daha verimli, uygun maliyetli ve rekabetçi hale geldigini vurguladi. Küpeli, dijital dönüsümün faydalari arasinda üretim süreçlerini optimize etmek, üretim kalitesini artirmak, üretim maliyetlerini düsürmek ve yeni is modelleri olusturmanin da yer aldigini sözlerine ekledi.

“Firmalarin düsük maliyet ile dijitallesme sürecine geçisi saglanacak”

Eskisehir OSB bünyesinde hizmet veren Dijital Dönüsüm Merkezi’ni düsük maliyet ile dijitallesme sürecine geçisini saglamak ve bölgedeki dijital dönüsüm bilinci ve uygulamalarini yayginlastirmak adina kurduklari aktaran Baskan Küpeli, “Eskisehir OSB yürütücülügünde, BEBKA’nin 2021 yili mali destek programi kapsaminda sanayi kuruluslarinin entegre olarak dijital dönüsümlerini hizlandiracak dijital dönüsüm platformunun kurulumu projesi desteklenmeye hak kazanmisti. Proje aslinda hem bizim için hem de proje ortaklarimiz için bir kazan kazan projesiydi. Bu projede her paydas, çok önemli kazanimlar elde etmis oldu. Projemizin odaginda firmalarin düsük maliyet ile dijitallesme sürecine geçisini saglamak ve bölgedeki dijital dönüsüm bilinci ve uygulamalarini yayginlastirmak adina bir dijital dönüsüm merkezi kurulmustur. Bu projenin ana omurgasi olan LoRaWAN teknolojisi etkin bir sekilde ülkemize kazandirilmis, proje ortagimiz Taskin Bey bu konuda bir TÜBITAK projesi kapsaminda ürünlerini gelistirmisler ve nihai ürün olarak bizim ve sanayicilerimizin kullanimina sunmuslardir. Biz de kurdugumuz bu sistemle ilk KOBI-OSB alanimizda daha sonra tüm OSB genelinde firmalarin dogalgaz tüketimlerini artik anlik olarak okumaktayiz. Ardindan su tüketimlerinizi de bu yolla yakinda izlemeye baslayacagiz. LoRaWAN teknolojisini ve sensör altyapisini, ESART Aritma tesisimizde makinelerin takibi amaciyla da kullanmaya basladik” diye konustu.

“Ciddi zaman ve emek tasarrufu saglamis olduk”

“Kurdugumuz dijital altyapiyla OSB olarak çok ciddi zaman ve emek tasarrufu saglamis olduk” diyen Küpeli sözlerini söyle sürdürdü: “Sanayi kuruluslarimizin tüketimlerinin faturalandirilmasi süreci daha da hizlanmis ve insan hatalarindan da arindirildi. Bu projemizin ikinci ve en önemli asamalarindan biri de siz sanayi kuruluslarimizin bu projeden yararlanir hale gelmenizdir. Bu teknolojiyle üretilen sensörleri fabrikalarinizdaki üretim makinelerine takarak, belli bir bedel karsiliginda kullanarak, 7/24 sürekli üretiminizin seyri ile yasanan üretim aksamalari gibi çok çesitli bilgilere sizlere tahsis edilecek ortak bulut alanindan kendi hesaplariniza ulasarak sürekli bir verimlilik takibi yapabileceksiniz. Böyle bir önemli iletisim altyapisini Eskisehir OSB olarak sizlere saglamis bulunuyoruz. Bu altyapiyi firmalarimizin kullanmaya tesvik için bir süre için bulut altyapimizi bedelsiz olarak, ardindan çok cüzi ücretlerle size kullanima verecegiz. 7/24 aksam veya gece istediginiz zaman cep telefonunuzdan ya da bilgisayarinizdan hesaplariniza ulasarak üretim halindeki makinelerinizden yansiyan tüm verilere kolaylikla ulasabileceksiniz. Kurdugumuz bu sistemle Türkiye’nin ilk akilli OSB’sini Eskisehir’de hayata geçirmis olduk. Kurulan bu sistem kendi kategorisinde dünyada bir ilk olma özelligine sahip olup hem ülkemize hem de dünyaya örnek bir projeyi hayata geçirmis olduk, bu sayede çok etkin bir teknolojiyi de ülkemize kazandirilmasini sagladik. Birçok OSB’nin ve sehirlerimizin bizden örnek alarak ilerleyen dönemlerde bu sisteme geçeceklerini göreceksiniz.”

“Kuruluslarin dijitallesme stratejileri belirlemelerine öncülük etmeyi amaçliyoruz”

Toplantida söz alan BEBKA Genel Sekreteri Prof. Dr. M. Zeki Durak, kalkinma ajansi olarak dijital dönüsüm alaninda çok önemli katma deger saglayacak bu tür projelere destek sunduklarini aktararak, “Dijital dönüsümünü tamamlamis sanayi kuruluslarinda verimlilik ve karlilik artmakta, pazar paylari yükselmektedir. BEBKA olarak özelde sehrimize, genelde bölgemize dijital dönüsüm alaninda çok önemli katma deger saglayacak bir projeye daha destek vermekten dolayi büyük mutluluk duyuyoruz. “Sanayi Kuruluslarinin Entegre Olarak Dijital Dönüsümlerini Hizlandiracak Dijital Dönüsüm Merkezinin Kurulumu” projemizle; sanayi kuruluslarinin düsük maliyet ile dijitallesme sürecine geçisini saglamayi, dijital dönüsümlerini hizlandirmayi ve bu süreçte dijital dönüsüm uygulamalarinin yayginlastirilmasini saglamayi, kuruluslarin dijitallesme stratejileri belirlemelerine öncülük etmeyi amaçliyoruz. Eskisehir OSB, bugüne kadar gerçeklestirdigi BEBKA destekli projelerle, sanayiciye hizmet eden çok önemli tesisleri hayata geçirdi. Yine dünyada bir ilk gerçeklestirdikleri için EOSB Yönetimini ve Nadir Baskanimi kutluyor, tebrik ediyorum. Bu örnek projenin çiktilarinin diger kurumlar tarafindan burada görüldükten sonra Türkiye genelinde hizla yayginlasacagina inaniyorum” dedi.

Konusmalarin ardindan toplantiya online olarak katilan Lora Alliance Yönetim Kurulu Baskan Vekili Alper Yegin, Türkiye’de ilk kez uygulanan LoRaWAN teknolojisi hakkinda, Dijital Dönüsüm Merkezinin altyapi kurucu firmasi Midsoft Genel Müdürü Taskin Akkurt merkezin isleyisi, kurulan altyapinin teknik özellikleri hakkinda katilimcilara bilgiler verdi. Program soru cevap bölümü ile sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile