Türkiye'nin Ilk Cam Terasini 165 Bin Kisi Ziyaret Etti

Türkiye'nin Ilk Cam Terasini 165 Bin Kisi Ziyaret Etti

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve "En iyi korunan 20 kent" arasinda bulunan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde kanyon üzerine yapilan Türkiye’nin ilk cam terasi yerli ve yabancilarin ilgisini çekiyor.

Tarihi ilçede yapilis tarihi bilinmeyen ancak Sadrazam Izzet Mehmet Pasa tarafindan 1794 yilinda tadilati yaptirilan 116 metre uzunlugunda, 6 kemerli ve 110 ila 220 santimetre genislige sahip su kemerinin de bulundugu 80 metre derinligindeki kanyon üzerine 2012 yilinda yapilan cam teras, Türkiye’nin ilk cam seyir terasi unvanini tasiyor. 2022 yilinin ilk aylarinda bakim ve onarimi ile kristal cam degisimi yapilan teras, Il Özel Idaresi isletmesine geçerek, isletilmeye baslandi. Mayis 2022 yilindan itibaren Il Özel Idaresi tarafindan isletilen cam terasi, 165 bin yerli ve yabanci turist ziyaret etti. Cam terastan 1 milyon 850 bin TL gelir elde edilirken, bu gelirle köylere hizmet götürülüyor.

Karabük Il Genel Meclis Baskani Ahmet Sözen, Ihlas Haber Ajansi muhabirine yaptigi açiklamada, 2022 yilinda daha önce sözlesmesi biten müstecirle sözlesme yenilenemediklerini belirtti.



136 bin yerli ve yabanci turist ziyaret etti

8 aylik zaman zarfinda terasi Il Özel Idaresi olarak çalistirdiklarini ifade eden Sözen, "Daha önce müstecirdeyken yaklasik 1 milyon TL kira aliyorduk. Bunun 500 bin lirasini Özel Idaresine gelir irat edebiliyorduk. Orasi Orman Isletmesinden bize tahsisli, tahsisli olan yerlerde kira bedelinin yarisi tahsis eden kuruma ödenmek zorundaydi. Fakat Il Özel Idaresi kendi bünyesinde burayi çalistirdigi zaman bunu ödemek zorunda degil. Il Özel Idaresine gelir getirici yer olarak gördügümüzden biz bunu tercih ettik. Bugüne kadar 165 bin yerli ve yabanci misafirimiz ziyaret etti. Bununla birlikte 1 milyon 850 bin TL bir rakama ulastik, iki bayrama rastlamadigi halde. Bayramlari da ilave ettigimizde 3 milyon lira gibi bir gelir elde etmeyi bekliyoruz. Cam teras Türkiye’de ilk olma özelligini tasiyor. Yerli ve yabanci misafirlerin ugrak yeri tercih etikleri bir nokta" dedi.

Bütçe çalismalari esnasinda önemli ölçüde tasarruf tedbirlerine riayet ederek bütçe ayarlamaya gayret ettiklerini anlatan Sözen, "Yil içerisinde de buna özeni gösteriyoruz. Bunun yaninda bir de gelir getirici is ve islemleri yaptigimiz zaman Il Özel Idaremize önemli ölçüde gelir kaydediliyor. Bizim tasarruf ettigimiz her kurus ve gelir getirecek her bir kurum bizim için köylerimize ve kirsalda yasayan vatandaslarimiza hizmet olarak geri dönüyor. Bulak Mencilis Magarasini da kurumumuz personeli ile beraber biz çalisiyoruz. Bugüne kadar 6 aylik zaman zarfinda 337 bin 500 TL gelir elde etmis olduk" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile