Türkiye'nin Ilk Cep Uydusu Grizu-263A Erdemir'in Destegiyle Uzaya Firlatiliyor

Türkiye'nin Ilk Cep Uydusu Grizu-263A Erdemir'in Destegiyle Uzaya Firlatiliyor

Türkiye’nin lider çelik üreticisi Erdemir’in ana destekçisi oldugu Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Uzay Takimi Grizu-263 tarafindan üretilen Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A’nin uzay yolculugu için geri sayim basladi.



Erdemir’in destegiyle 2018 yili sonunda modüler uydu tasarimi ve üretimi için çalismalarina baslayan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Uzay Takimi Grizu-263’ün cep uydu projesinde sona gelindi. Daha önce ABD’de düzenlenen "CanSat Competition" Model Uydu Yarismasi’nda iki kez dünya ikinciligi, Türksat Model Uydu Yarismasi’nda birincilik elde eden Grizu 263 Takimi tarafindan üretilen Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A, 13 Ocak Persembe günü ABD’nin California eyaletinden uzaya firlatilacak.

Uzaya SpaceX Falcon 9 ile çikacak

Erdemir’in 2018 yilindan bu yana çalismalarini destekledigi Grizu-263 takimi, iki yillik yogun çalismalarin ardindan tüm testleri basariyla sonuçlandirarak, Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A’yi 2020 Ekim ayinda firlatici firmaya teslim etmisti. Pandemi kosullari nedeniyle 13 Ocak 2022 tarihine ertelenen firlatma Cape Canaveral (SLC-40) firlatma üssünden SpaceX Falcon 9 roketi ile gerçeklesecek. Alçak dünya yörüngesinde 525 Km uzaga gönderilecek olan Grizu-263A, 4 yil boyunca yörüngede kalacak.

Türkiye’nin Ilk Cep Uydusu Grizu-263A

Cep uydulari uzay çalismalarinda görev yükü ve haberlesme sistemlerinin testi gibi alanlarda uygun maliyetlerinden dolayi tüm dünyada tercih ediliyor. Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A; Elektrik Güç Alt Sistemi (EGS), Yerlesik Bilgisayar Alt Sistemi (YBS), Haberlesme Alt Sistemi (HS), Yönelim Belirleme Alt Sistemi (YBKS) ve Faydali Yük Alt Sistemi (FYS) olmak üzere 5 temel alt sistemden ve bu sistemlerin sabitlendigi ve korundugu bir gövdeden olusuyor. Agirligi 237 gr olan, 5X5X5 cm boyutlarinda bir küp sekline sahip Grizu-263A’nin dünyaya gönderecegi veri paketi içinde alt sistemlerin tükettigi ve günes panellerinden elde edilen güç bilgileri, uydunun yörüngedeki hareketlerinin analizi için atalet verileri, UTC zaman bilgileri ve uydu iç sicaklik bilgisi bulunuyor. Uydu ayrica yer istasyonu ile çift yönlü haberlesmenin test edilebilmesi için bazi temel islevleri yerine getiriyor. Grizu-263A adini Kozlu’da 1992 yilinda gerçeklesen grizu patlamasinda hayatini kaybeden 263 madenciden aliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile