Türkiye’nin İlk Çevre Dostu Kamu Binasının Temeli Atıldı

Türkiye’nin İlk Çevre Dostu Kamu Binasının Temeli Atıldı

Türkiye’nin ilk yeşil sertifikalı kamu binasının temeli Küçükçekmece’de atıldı.

Küçükçekmece Belediye binası olarak hizmet verecek akıllı binanın temel atma törenine Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul AK Parti milletvekilleri Hakan Şükür, Harun Karaca ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Şehitler için saygı duruşu ile başlayan temel atma töreninde Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, akıllı bina ve kentsel dönüşüm hakkında konuşma yaptı. Bakan Bayraktar, “Türkiye’de gerçekten dünyanın dikkatle izlediği çok güzel yatırımlar oluyor kalkınma oluyor. Sadece fiziksel olarak değil demokratik anlamda da, insan hakları anlamında da, çağdaşlaşma anlamında da çok büyük kalkınmanın gelişmenin içerisindeyiz.” dedi.

Çevre dostu kamu binasının iki yıl içerisinde biteceğini belirten Bayraktar, “Nüfusu 700 bini aşan Küçükçekmece belediyemize çevre dostu 25bin metrekarelik kapalı alanı bulunan elektronik sistemle donatılmış çatısı yeşil alan olan rüzgar elektrik enerjisinden istifade eden akıllı bina yapıyoruz inşallah 2 senelik bir süre içerisinde bitecek. İstanbul ve Türkiye’ye hizmet edecek.” diye konuştu.

Bayraktar, yapılacak kentsel dönüşüm kapsamında kimseyi ağlatmayacaklarını söyledi.

“Sizin desteğinizle kentsel dönüşümü İstanbul’da birlikte yapacağız." diyen Bayraktar, “Bunu yaparken sadece binalarımı depremden kurtarmak değil bundan sonra yapılacak olan tüm binalar yeşil bina olacak izolasyonlu bina olacak ve enerjiyi savurmayan bina olacak. Aldığınız aylık gelirin yüzde 20 sini enerjiye, yakıta, elektriğe harcamayacaksınız. İstanbul’un nüfusu 14 milyona yaklaştı 4 milyona yakın konut stokumuz var. Bu konut stokunu elden geçirmemiz lazım. Olası bir 6.5 şiddetinde depreme dayanamayacak binaları tek tek elden geçireceğiz. Biz kiracı olsun ev sahibi olsun hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz, ağlatmayacağız.” şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de, yapılacak akıllı binaların engelli vatandaşların dikkate alınarak yapılmasını istedi. Dinçer, “Biz özellikle kamu hizmet binalarında engelli vatandaşlarımızın hizmet almasını sağlayacak türden fiziki düzenlemeleri unutuyor yada gözden kaçırıyoruz. Burada bu hassasiyet gösterilmiştir. Engelli vatandaşlarımızın da etkin bir şekilde hizmet alabileceği düzenlemeleri yapmayı tavsiye ediyorum. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.” dedi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu yapılan çalışmaların göğüslerini kabarttığını kaydetti.

Vali Mutlu, “Küçükçekmecemiz de çevreci yaklaşım görüyorum bu da bizim göğsümüzü kabartıyor. Bu aslında bir hizmet binası ama sıradan bir hizmet binası değil. İstanbul’a yakışan İstanbul’un geleceğine yakışan çevreci bir yaklaşımla hepimize yeni bir vizyon oluşturacak, anlamlı bir hizmet binasının temel atma törenindeyiz. Galiba biz bu binaya Küçükçekmece hizmet binası değil Küçükçekmece çevre binası diyeceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı. Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay da binanın bir ilk olma özelliğinden ziyade farkındalık oluşturacağına dikkat çekti. Başkan Yeniay, “Bu binanın bir ilk olmasından daha da öte farkındalık oluşturma noktasında önemli bir adım olacak. Yılda yaklaşık olarak enerjiye 55 milyar dolar civarında döviz veriyoruz ve bunun yaklaşık 10 milyar dolarından daha fazlasını boşa atıyoruz. Yeşil binanın adı 10 milyar doların geri kazanılmasının adıdır.” dedi.

Yeniay yapılacak hizmet binası hakkında şu bilgileri verdi: “Yeşil binanın adı enerjide yaklaşık yüzde 35 tasarrufun adıdır. Yeşil binanın adı çevre kirliliğini minimum seviyeye indiren yaşam standardını maksimum seviyeye çıkartmanın adıdır. Yağmur sularını topluyoruz bunları depoluyoruz, sulama suyu olarak kullanıyoruz. Bu binamız tüm engellerin erişimine uygun olarak tasarlanmıştır. Her bir engelli vatandaş engelsiz olarak her bir üniteden en üst seviyede kullanım sağlayacaktır.” Çevre dostu yeşil binanın doğal kaynakların akıllıca kullanımı, yeşil çatı özelliği, yağmur suyunun kullanımı, gece enerjini taşımalı buz üretmesi ve sabah bu buzun kullanılması dahil birçok özelliği bulunuyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile