Türkiye’nin İlk Çip Fabrikasının Temel Atma Töreni

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin ilk çip fabrikasının temel atma töreninde, "Türkiye’nin elini kolunu bağlayan iplerden birisini daha kesiyoruz.

Türkiye düne göre bir adım daha özgür, bir adım daha güçlü, bir adım daha kendine güvene sahip olacak. Bu teknolojiyi paranız dahi olsa alamazsınız" dedi.

Türkiye’nin ilk çip fabrikasının temeli ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi ortaklığı ile atıldı. AB- MikroNamo Aselsan Bilkent MikroNano Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş. binası temel atma töreni gerçekleştirildi.

Temel atma törenine Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Canpolat, Bilkent Üniversitesi Rektörü Abdullah Atalar, Prof. Dr. Ekmel Özbay katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Bakan Yılmaz, Türkiye’nin elini kolunu bağlayan iplerden birisini daha kestiklerini vurgulayarak, "Türkiye düne göre bir adım daha özgür, bir adım daha güçlü, bir adım daha kendine güvene sahip olacak. Bu teknolojiyi paranız dahi olsa alamazsınız. Değerinin ne kadar önemli olduğu değil. Türkiye’nin ihracatı ne kadar 2002’de 36 milyar dolar, şimdi ne kadar 150 milyar dolar. Arttırdık ama birde hedefimiz var, 2023 yılında ne diyoruz; 500 milyar dolarlık ihracat yapmak lazım. 500 milyar dolarlık ihracatı yakalayabilir miyiz? Başarabilir miyiz? Başarırız, ama nasıl başarırız yüksek katma değerli ürünleri mutlaka üretmemiz lazım. 10 milyon ton patates üreteceğine, 1kilogram patatesi ihraç et, herhalde çok daha karlı duruma geçiyorsunuz” diye konuştu.

Yüksek katma değerli ürünlerin üretilip ihraç edilmesi gerektiğini kaydeden Bakan Yılmaz, “Eğer Atak helikopterini ihraç ederseniz kilogramını 5 milyon dolardan satacaksınız. Bir an da 1,5 dolardan 5bin dolara çıktım. Göktürk uydusunu da TÜBİTAK katkısıyla ürettik, eğer Göktürk 2 gibi bir uydu yaparsak bunu ihraç edersek kilogramının 200 bin dolardan satacağız. Yüksek katma değerli ihracat yaparsak 2023 yılı hedeflerimizi yakalarız. 500 milyon dolar ihracat yaparsak, 2023’de dünyanın ilk 10 ekonomisinde olacağız. Milli gelirimiz 2 trilyon dolar olacak. Kişi başına düşen gelirde 25 milyon dolara çıkarabilmemiz lazım. Burada ürünler, bu fabrika, bu tesis hayata geçtikten sonra artık dışarı göndereceğimiz 100 milyon doların üzerindeki bir değer Türkiye’de kalacak. Yapacağımız ürünlerle Türkiye’yi her alanda kendi kendine yeterli hale getirmeye çalışıyoruz. Gerek savuma alanında gerekse diğer alanlarda ama öncelikle savunma sanayi alanında eğer kendinize yeterli olamazsanız o zaman bağımsızda olamazsınız. Tam bağımsızlığın olmazsa olmaz şartı savunma sanayi de kendinize yeterli olmanızdır” şeklinde konuştu.

Bakan Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:
“Savunma sanayiye ayırdığımız pay yaklaşık 1 milyar dolar. Savunma sanayinde ayrılan payda, Türkiye içerisinde AR-GE’ ye ayrılan kalemler içerisinde en önemlisi. Neden? Güvenliğin hiçbir bedeli olmaz. Güvenliğe ne bedel öderseniz hakkıdır yerindedir. Özgürlüğünde bedeli olmaz. Güvenliğinizi sağlayamazsanız, özgürlüğünüzü de kullanamazsınız. Güvenlik var, o halde özgürlük var.”
Konuşmaların ardından Canpolat, Bakan Yılmaz'a fidan dikme sertifikası takdiminde bulundu

ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi ortaklığında kurulan AB-MikroNano, savunma, uzay, haberleşme ve enerji sektörleri için stratejik öneme sahip haiz GaN temelli çipler üretecek. Türkiye, bu tesiste üretilecek, GaN temelli çipler sayesinde hava savunma radarı, elektrikli araba, yüksek hızlı tren ve 4G/5G cep telefonu sistemleri gibi stratejik teknolojiler üretebilen dünyanın dört ülkesinden biri olacak. 30 milyon dolarlık şirket, üniversite- sanayi işbirliği açısından Türkiye’ye örnek olacak. Şirket, ASELSAN’daki A harfi ile Bilkent Üniversitesi’ndeki B harflerinden yola çıkarak AB-MikroNano ismini aldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile