Kongrede çocukların medyanın olumsuz etkilerinden korunması ve olumlu etkilerinden yararlanmasına yönelik çalışmalar çok boyutlu değerlendirilecek
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın katılımı ile düzenlenecek 1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi, Türkiye’de çocuk ve medya alanında en kapsamlı çalışma niteliğine sahip olacak. Kongre Başkanlığı’nı Prof. Dr. Haluk Yavuzer, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanlığı’nı BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya, Kongre Genel Yönetmenliği ve Sözcülüğü’nü Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin üstlendi. Kongreden önce Türkiye Çocuk ve Medya Hareketi etkinlikleri gerçekleştirilecek. Çocuk ve etkileyen tüm tarafların katılımı ile Türkiye Çocuk ve Medya Stratejisi ve Uygulama Planı’nın hazırlanması da öngörülürken, Türkiye’de çocukların medya kullanma alışkanlıklarının tespit edilmesi amacıyla ülke ölçekli araştırma yapılacak ve Türkiye Çocuk ve Medya Haritası hazırlanacak.
Kongre sonucunda Türkiye’den dünyaya çocuk ve medya ilkeleri bağlamında çağrı niteliği taşıyacak İstanbul Çocuk ve Medya Bildirgesi açıklanacak. Kongrede ayrıca çocuk ve yetişkin delegelerden oluşacak ve 3 yıl görev yapacak Çocuk ve Medya İzleme Kurulu seçilecek.
1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi’ne 9-12, 13-15, 16-18 yaş gruplarından çocuklar sözlü ve yazılı katılım, fotoğraf, film, karikatür, sunum, atölye çalışması ve posterle katılabilecek. Gezici medya okuryazarlığı ekiplerinin okul buluşmalarında vereceği eğitimler sonunda çocukların ne tür sunum, atölye çalışması ya da üretimlerle kongreye katılacakları belirlenecek. Çocuklar, “İletişim Araçları ve Ben” üst başlığı altında, iletişim araçlarının olumlu ve olumsuz etkileri hakkında görüş bildirebilecek. Çocuk katılımı çalışmaları 15 Mart’ta başlayacak ve 15 Haziran 2013 tarihinde sonuçlandırılacak. Kongrede görüş bildirmeye hak kazanan çocuklar, Kongre Çocuk Delegesi seçilmiş olacak. Çocuk delegelerin ulaşım ve konaklama ihtiyaçları kongre tarafından sağlanacak.
1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi çağrı yöntemiyle gerçekleşecek. Yurt içi ve yurt dışından çağrılacak uzmanların konferans, bildiri, atölye çalışması, açık oturum ve poster türlerinde sunumları için şu konu başlıkları belirlendi: “BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Medya, Aile, Çocuk, Toplum, Devlet ve Medya, Çocuğun Psikolojik Gelişim Evreleri ve Medya, Çocuğun Medyasını Üretme Hakkı ve Kullanımı, Çocukların ve Çocuk Haklarının Medyada Temsili, Çocukların Medya Kullanımı ve Etkileri, Medya Etiği ve Çocuk Hakları, Medyada Çocuk Katılımı, Medya Üzerinden Gelen Kültür Asimilasyonu ve Radikalleşme, Medyanın İçeriksizleştirme ve Zihin İşgali Boyutu, Medya ve Çocukluğun Yok Oluşu Süreci, Şiddetten Beslenen Medyaya Karşı Önleme ve Koruma Çalışmaları Güvenli TV, Medya Okuryazarlığının Boyutları, Güvenli İnternet Uygulamaları, Uluslararası İçerik Akışı Karşısında Kontrol Sistemi Sorunu, Çocuk Eğitiminde Medya Boyutu, Medya Toplumu Gerçeği Karşısında Eleştirel Yaklaşım, Çocuk Hakları Kültürü ve Etik Kurallarına Dayalı Habercilik, Ticari Hedef Kitle Olarak Çocuk ve Medya, Medyada Sosyal Reklamlar, Medya ve Çocuk Hukuku, 1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi’nin Bilim ve Değerlendirme Kurulu’nda eğitim, bilim, sosyal bilim, çocuk ve medya, tıp ve hukuk alanlarında 46 uzman görev yapacak.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kongrenin “Çocuk Dostu” bir medya düzeni oluşturma süreci için güzel bir başlangıç olacağına inandığını ve yürekten desteklediğini belirterek, “Günümüz dünyasında medya, kişilerin zihinsel ve duygusal süreçlerini etkileyen en önemli faktördür. Başta televizyon olmak üzere dijital medya araçları üzerinden yapılan yayınlar çocukları hem psikolojik hem de davranışsal olarak etkilemektedir. Özellikle 10 yaşın altındaki çocuklarımız, medyanın yaptığı yayınları eleştirel bir bakış açısından yoksun ve tamamen savunmasız bir şekilde izlemektedir. Medya mecralarının etkin olduğu, çocuğun ise pasif bir şekilde kaldığı ve korunamadığı bir ilişki ve iletişim biçimi söz konusudur. Her türlü haberin, şiddet içerikli sinema ve dizi filmlerin, cinsellik, pornografi, savaş gibi olumsuz yayınlardan çocuklarımızı korumak, ülkelerin sınırlarını aşan küresel bir sorundur. Elimizde sihirli bir değnek yoktur. Ancak hepimiz sorunun bir ucundan tutup üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeliyiz. Hükümet kuruluşları yanında çocuk ve medya ile ilişkili tüm paydaşların iş birliği yapmasını amaçlayan Türkiye Çocuk ve Medya Hareketi’nin başlaması en içten dileğimdir. Türkiye’nin bu çocuk ödevine her türlü desteği vermeye hazırım" dedi
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Murat Karakaya da, medyanın çocuklar için hem arkadaş, hem öğretmen hem de eğlence aracı işlevi gördüğünü belirterek, “Sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinde medya önemli bir rol üstlenmektedir. Medya, öncelikli olarak çocukların yüksek yararına hizmet etmeli, çocuk dostu olmalı ve çocuğa saygıya dayalı bir anlayışı ortaya koymalıdır. Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Çocuk Vakfı ile birlikte 1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi’ni düzenleme kararı aldık. Bu kongre ile ulaşmak istediğimiz hedef, medyanın çocuklar üzerindeki etkileri konusunda farkındalık yaratmak, medya okuryazarlığının yaygınlaşmasına katkıda bulunmak ve medyanın olumsuz etkilerine karşı çocukları koruyucu etkin ve işlevsel düzenlemelerin hayata geçirilmesine katkıda bulunmaktır. Kongre sonucunda medya ve çocuk konusunda tüm paydaşların katılımıyla atılacak adımlara ilişkin yol haritasının belirlenmesini öngörüyoruz" diye konuştu.
Türkiye’nin İlk Çocuk ve Medya Kongresi İstanbul’da Gerçekleştirilecek
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Çocuk Vakfı’nın İstanbul’da gerçekleştireceği 1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi, 14-15 Kasım 2013 tarihlerinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenecek.