Vali Alim Barut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkeze bağlı Doğanca köyündeki Körtuzla mevkisindeki 850 hektarlık alanın 1996'da 2. OSB olarak belirlendiğini ve 2000 yılında OSB'ye tüzel kişilik kazandırıldığını anımsattı.
OSB yeri olarak belirlenen alanın tamamının Demir Çelik İşletmeleri Genel Müdürlüğünün kamulaştırma sınırları içerisinde bulunduğunu belirten Barut, hazineye devredilen arazilerin 2. OSB tüzel kişiliğine verilmesi için prosedürün devam ettiğini söyledi.
Arazi devriyle ilgili taleplerinin Milli Emlak Genel Müdürlüğüne iletildiğini aktaran Barut, şu bilgileri verdi:
"2. OSB'de faaliyetlerin başlatılması ve yatırım programına alınması için yazımız, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına iletilmiştir. Bu talebimizin yerine getirilmesiyle şahıslara ait olan yerlerin kamulaştırılması çalışmalarına geçilecek. Daha sonra alt yapı, yol, elektrik, su şebekesi yapımına başlanabilecek. Bu taleplerimizin yerine getirilmesi beklenirken yönetim kurulu imkanlarıyla paydaşlardan bütçe oluşturulmuş, bu bütçeyle bölgenin hali hazır haritaları ve imara esas zemin etütleri yaptırılmıştır. İmar planları yapımı devam etmektedir. Tüm parsellerin önünden demiryolu geçecek şekilde hazırlanan imar planlarımız kısa bir süre sonra bakanlığımızın onayına sunulacak."
İmar planlarının onaylanması, hazineye ait taşınmazların tüzel kişiliğe devredilmesi ve bakanlığın yatırım programına alınması durumunda bu yıl arsa tahsisine başlanabileceğini bildiren Barut, "Özellikle yük vagonu üretimi yapmak için arsa tahsis talebinde bulunan ulusal düzeyde firmalar var. Şu ana kadar 22 firma, 1 milyon 500 bin metrekare arsa tahsis talebinde bulundu" dedi.
Vali Barut, yeni OSB'nin kentin gelişmesine katkı sağlayacağına işaret ederek, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın da bu konuda kendilerine destek olduğunu dile getirdi.
- "Her parseline demiryolu uğrayabilecek"
Hukuken organize sanayi bölgesi olan yeni bölgeye fiilen "Demiryolu Organize Sanayi Bölgesi" denebileceğini ifade eden Barut, "Özellikle demiryolu işletmeciliği ve demiryollarının altyapısıyla ilgili önümüzdeki yıllarda çıkacak talepleri göz önünde bulundurduk. Genellikle vagon üretimine ilişkin firmaların burayı tercih edeceğini düşünüyoruz. Arsa talebinde bulunanların büyük çoğunluğu demiryolu sektörüyle ilgili ama başka firmalar da talepte bulunabilir" diye konuştu.
İmar planını demiryoluna hatlarına göre yaptıklarını vurgulayan Barut, şöyle devam etti:
"1. Organize Sanayi Bölgesi'nde 4-5 bin metrekarelik parseller var ama burada 20 bin metrekareden aşağı parsel olmayacak. İçinden tren geçen, her parseli demiryolu taşımacılığına uygun olan belki de ilk organize sanayi olacak. Her parseline demiryolu uğrayabilecek imar planı yapılıyor. Her parselinde demiryolundan istifade edilebilecek."
Türkiye'nin İlk Demiryolu Konseptli Osb'si Sivas'ta Kurulacak
Sivas'ta kurulum çalışmaları devam eden, her parselinden demiryolu hattı geçecek ve demiryolu sektörü için üretim yapacak fabrikaların ağırlıkta olacağı 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) arsa tahsislerine bu yıl başlanması hedefleniyor.