BTSO çatisi altindaki 70 meslek komitesini bir araya getiren toplantida konusan BTSO Baskani Ibrahim Burkay, firmalarin yasadiklari sorunlari çözüme kavusturmak ve isletmeleri gelecege hazirlamak için çalismaya devam ettiklerini aktardi. Meslek komitelerinden gelen her görüs, öneri ve talebi basta TOBB olmak üzere ilgili kurum ve Bakanliklara ilettiklerini belirten Baskan Burkay, tüm bu girisimlerin neticesinde üretimi, istihdami ve ihracati destekleyen birçok düzenlemenin hayata geçtigini ifade etti.
Baskan Burkay, reeskont kredilerinin günlük kullanim limitlerinin artirilmasi, KOBI taniminin güncellenmesi, ihracat dövizlerinin bozdurulma zorunlulugunun kademeli olarak kaldirilmasi ve kur korumali mevduatlara dönüsüm yükümlülügünün azaltilmasi ve çikis stratejisinin önceden açiklanmasi konusunda yapilan düzenlemeler için Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek ve ekonomi yönetimine tesekkür etti.
Is dünyasi ile istisare edilerek hazirlanan Orta Vadeli Programin is ve yatirim ortaminin iyilestirilmesi açisindan önemli firsatlar barindirdigini ifade eden Baskan Burkay, “Son dönemde enerji ve isgücü maliyetlerimiz artti. Birçok firmamiz bu artislari fiyatlarina tam olarak yansitamadi. Ihracatçilarimiz için 11 bankayla yapilan vadesiz kredi protokolü ve KOBI’ler için limitin yükseltilmesi gibi adimlara ragmen finansmana erisim konusunda yasanan sikintilar, neredeyse tüm komitelerimizin dile getirdigi ortak sorunlar olmayi sürdürüyor. Ayrica enflasyon muhasebesi artik bütün isletmelerimiz için zorunlu ihtiyaç haline geldi. Yatirim ortaminin iyilestirilmesi, enflasyon-kur makasinin daraltilmasi, enflasyon-faiz dengesinin saglanmasi en önemli beklentilerimiz arasinda. Üyelerimizin dile getirdigi bütün bu konularda da girisimlerimizi sürdürüyoruz. Kalkinma hedeflerimizin temelini olusturan nitelikli üretimin desteklenmesi, isletmelerimizin finansmana erisimlerinin saglanmasi, yesil ve dijital dönüsüme yönelik atilacak güçlü adimlar, ekonomimizi sürdürülebilir ve daha rekabetçi bir yapiya kavusturacaktir. Bu çerçevede küresel belirsizliklerin arttigi bir dönemde öngörülebilir bir yapinin orta vadeli programla yeniden güçlendirilmesi oldukça degerli bir adimdir” diye konustu.
BTSO’da göreve geldikleri 2013 yilinda önemli bir vizyon ortaya koyduklarini vurgulayan Baskan Burkay, 16 makro proje hedefi ile basladiklari yolculukta 60’tan fazla projeyi meslek komitelerinin destekleri ile bir bir hayata geçirdiklerini anlatti. Burkay, TEKNOSAB, BUTEKOM, Bursa Model Fabrika, MESYEB VE GUHEM gibi projelerin, sadece Bursa’nin degil Türkiye’nin de en önemli degerleri arasina girdigini belirterek söyle devam etti;
“Bu süreçte kurdugumuz hayallerimizden biri de Cumhuriyet tarihimizin en önemli mimari yapilarindan biri olan Kirazliyayla Sanatoryumunu ‘yasam boyu egitim merkezi’ kimligiyle yeniden Bursamiza kazandirmakti. Anitkabir’in de mimari olan Emin Onat ile ülkemizin ilk kadin mimarlarindan Leman Tomsu tarafindan tasarlanan essiz bir yapiyi Cumhuriyet tarihimizin en genis restorasyon çalismalarindan biriyle yeniden Bursamizin ve ülkemizin hizmetine sunmanin gururunu yasiyoruz. Uludag’in marka kimligine de büyük katkisi olacak Bursa Business School, akil ve bilginin bulusma merkezi kimligine sahip.”
Bursa Business School ve Gökmen Uzay Havacilik Egitim Merkezi isbirliginde Türkiye adina bir ilki gerçeklestirerek 19 ülkeden 70’i askin astronot ve kozmonotun katildigi Planetary Congress’e ev sahipligi yaptiklarini söyleyen Baskan Burkay, “Bursa’da uzay ve havacilik konusunda yeni ufuklar açmak amaciyla gerçeklestirdigimiz Kongre, ayni zamanda Bursa Business School markamizin uluslararasi alanda vitrine çiktigi ilk büyük organizasyon. Uzay çalismalarinda yeni isbirliklerinin ve uzay teknolojilerindeki son gelismelerin yakindan takip edilmesine imkan saglayan bu önemli bulusmanin Bursamiz ve ülkemiz adina hayirli olmasini temenni ediyorum. Önümüzdeki süreçte de Planetary Congress gibi büyük organizasyonlara ev sahipligi yapmayi sürdürecegiz” dedi.
Uluslararasi rekabetin teknolojideki gelismelere bagli olarak artik yeryüzünden gökyüzüne tasindigini ifade eden Baskan Burkay, “Uzun yillar uzayin kesfi bir devlet politikasi olarak uygulanirken, günümüzde özel sirketler de artik bu yarisin içerisinde yer almaya basladi.
Uzay faaliyetleri için gerekli insan kaynaginin yetistirilmesi, gerekli ekipmanlarin üretilmesi, uluslararasi is birlikleri, farkindaligin artirilmasi gibi hususlar da tamamlayici bir ekosisteme duyulan ihtiyaci gösteriyor. Bizler de ‘Milli Teknoloji Güçlü Sanayi’ vizyonuyla uzay çalismalarina yeni bir boyut kazandirdik. Özellikle GUHEM gibi Avrupa’nin en önemli uzay havacilik ve deneyimleme merkezlerinden biriyle de bu alanda önemli bir farkindalik olusturduk. Bugün toplantimizda uzay ve havacilik çalismalarina gönül vermis, isimlerini uzay ve havacilik tarihine yazdirmayi basarmis isimler var. Ülkemizin ilk gökmen adaylari olarak hepimiz için gurur vesilesi olan Alper Gezeravci ve Tuva Cihangir Atasever ile Astronot Eytan Stibbe’yi konuk ediyoruz. BTSO olarak ülkemizin küresel uzay yarisinda üst siralarda yer almasi için desteklerimizi sürdürecegiz” diye konustu.
Planetary Congress için Bursa’da bulunan Türkiye’nin ilk gökmen adaylari Alper Gezeravci ve Tuva Cihangir Atasever ile Astronot Eytan Stibbe de toplantiya konuk oldu. Tuva Cihangir Atasever, Türkiye’nin ilk uzay yolculugunun bir parçasi olmaktan onur duydugunu ifade etti.
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan 2022 yilinda açiklanan Türkiye’nin ilk astronot seçim sürecine süphe etmeden basvurdugunu söyleyen Atasever, bu görevin gelecek nesillere ilham verecegine inandigini kaydetti.
Bursa’ya iliskin de görüslerini paylasan Atasever, “Bursa’ya ilk defa bu kadar uzun süreli geldim. Sehrinizin tarihiyle bagdasip, gelecege nasil bakabildigini görmek beni çok etkiledi. BTSO’nun iki eserini spesifik olarak tanima imkani buldum. Uzay Kasifleri Dernegi’nin kongresinin gerçeklestigi Bursa Business School ve GUHEM’i görme sansim oldu. Bu eserleri ülkemize kazandirdiginiz, ülkemizin gelecegine tohumlar ektiginiz için bir astronot adayi olarak degil, Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceginin, stratejik bekasinin ve aydinlik yarinlarinin uzay teknolojilerinden geçtigine inanmis bir Türk genci olarak BTSO Baskani Ibrahim Burkay’a tesekkür ediyorum.” ifadelerini kullandi.
Uzay görevi icrasi ile birlikte Türkiye’de gelecek nesillerin hayallerinin siniri artik gökyüzü degil uzayin derinlikleri olacak diyen Türkiye’nin ilk gökmen adayi Alper Gezeravci ise, “Bu görev birçok ülkenin 600’e yakin astronotu tarafindan icra edilmis. Biz de bu ülkelere dahil oluyoruz. Dünyada bir ilki gerçeklestirmiyoruz ama ülkemizin tarihinde bir ilke imza atiyoruz. Bugünün çocuklari, gelecek nesillerimiz açisindan çok önemli, özgüvenlerini ayaga kaldiracak bir adim olacak. Sembolik degeri, yaptigimiz objektif faaliyetlerin çok ötesinde. Bugün dünya üzerinde milyarlarca insan için yürümek çok siradan bir faaliyet. Ama hangi anne babanin hayatinda, gönlünde evladinin ilk adimi önemsizdir? Bu adim da ülkemiz için çok degerli bir adim. Devletimizin iradesine, kadirsinas milletimizin mütevazi imkanlariyla gerçeklestirmemize imkan verdigi bu görev için hepinize, Türkiye Cumhuriyeti’ne minnettarim” dedi.
Axiom Misyon 1 adli özel astronot görevine seçilerek Uluslararasi Uzay Istasyonu´na (ISS) giden astronot Eytan Stibbe, teknolojiden egitime her seyin geleceginin uzaya bagli oldugunu söyledi.
ABD, Çin, Rusya ve Avrupa ülkelerinden astronotlarla birlikte Bursa’ya geldiklerini kaydeden Stibbe, “Planetary Congress’te astronotlarla birlikte uzayin gelecegini konusuyoruz. Uzaya gitmek bir hayaldi ve ben bunu gerçeklestirebildim. Türkiye de yakinda aramiza katilacak. Bu çok önemli bir misyon. Biz herkesi bu sürecin bir parçasi haline getirmeyi hedefliyoruz. Çocuklari, is insanlarini uzay çalismalarina dahil etmeyi istiyoruz. Bu konuda Bursa’daki GUHEM gibi bir merkez de yapabiliriz. Böylece uzay misyonlarinin önemi ve hedefleri daha iyi anlasilabilir” seklinde konustu.
Müsterek Meslek Komiteleri Toplantisinin ardindan BTSO Eylül Ayi Meclis toplantisi BTSO Meclis Baskani Ali Ugur tarafindan açildi. Meclis gündemine iliskin üyelere bilgi veren Ugur, konusmasinda sunlari söyledi: “Dünyanin ekonomik açidan çok hizli bir degisim içine girdigi bir dönemdeyiz. Is dünyasi olarak bu degisimi çok yakindan takip etmemiz gerekiyor. BTSO yönetim kurulumuz, meslek komitelerimiz ve sektör konseylerimiz, bu istikamette çalismalarina devam ediyor. Özellikle eylül ayini çok yogun bir tempoda tamamliyoruz. Meslek komitelerimiz sektörleriyle ilgili dernek ve meslek kuruluslariyla isbirligi içinde sorunlari tespiti ve çözümü için girisimlerde bulunmaya devam ederken, sektör konseylerimiz de genis çalistay programlari ile gelecek vizyonlarini olusturmayi hedefliyor. Özverili çalismalari için tüm Meclis üyelerimize tesekkür ediyorum” dedi.
Türkiye'nin Ilk Gökmen Adaylari BTSO Meclis Toplantisina Konuk Oldu
Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi (BTSO) Müsterek Meslek Komiteleri Toplantisi ve Eylül Ayi Meclis Toplantisi Oda Hizmet Binasi’nda gerçeklestirildi.