Oyalı, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Döllenme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı'nda 21 Kasım 2007'de dünyaya gelen Türkiye'nin ilk klonlanmış canlısıydı. İstanbul Üniversitesi 'nden konu ile ilgili bir açıklama yapan Prof. Dr. Sema Birler, Türkiye 'nin ilk klon kuzusu Oyalı 'nın ölüm nedeninin ilk belirlemelere göre bir akciğer enfeksiyonu olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Birler, “Gerçekleştirilen yoğun tedaviye cevap vermeyen bu akut durumun kesin nedeninin ortaya konması amacıyla bir seri çalışma başlatılmış olup, halen bu çalışmalar devam etmektedir. Ön bulgular ve patolojik incelemeler, durumun klonlama tekniği ile ilgili olmadığını göstermektedir.” dedi.
İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi 'nde 21 Kasım 2007 tarihinde dünyaya gelen Türkiye 'nin ilk klon koyunu Oyalı, dünyanın en uzun yaşayan klon hayvanları arasına girmiş oldu.
Proje, TÜBİTAK ve Devlet Planlama Teşkilatı tarafından desteklenmişti. Hayvancılık ve insan sağlığını ilgilendiren birçok konuda çığır açabilecek bu çalışma bilim tarihine Türkiye 'nin ilk klon projesi olarak geçti. Türkiye 'nin ilk klon koyunu Oyalı, 30 Mart 2011 tarihinde de sağlıklı bir yavru dünyaya getirmişti. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi 'nde gerçekleştirilen başarılı bir sezaryan operasyonuyla dünyaya gelen dişi kuzuya 'Bahar ' adı verilmişti.
Klonlanan hayvanların üreyebilmesi; ilaç yapımı ve organ nakli gibi geniş bir alanda kullanılması planlanan klonlama çalışmalarının geleceği açısından büyük önem taşıyor. Dünyada klonlama yöntemi ile doğan kuzuların çoğu doğumdan hemen sonra ölmüştür. Bir kısmı ilk 1 ay, daha uzun yaşayan klon koyunlar ise yaklaşık 3 yıl yaşayabilmiştir. Klonlanan ilk canlı olan Dolly ise yaklaşık 7 yıl yaşadı. Türkiye 'nin ilk klon kuzusu olan Oyalı ise 4,5 yaşında yaşamını yitirdi.
Türkiye’nin İlk Kopya Koyunu ‘Oyalı’ Öldü
Dünyanın en uzun yaşayan klon canlılarından biri olan ve Türkiye’nin ilk kopya koyunu 'Oyalı' öldü.