Türkiye'nin Ilk Metaverse Uygulama Ve Arastirma Merkezi Kuruluyor

Türkiye'nin Ilk Metaverse Uygulama Ve Arastirma Merkezi Kuruluyor

Dünya gündemindeki yerini koruyan metaverse alaninda Türkiye’de ciddi bir adim atiliyor. Istanbul Topkapi Üniversitesinin kurulus için harekete geçtigi Metaverse Uygulama ve Arastirma Merkezi, Türkiye için bir ilk olma özelligini tasiyor.

Metaverse, blockchain, NFT, web 3.0, yapay zeka Dünyanin en çok konustugu teknoloji alanindaki bu gelismelerle ilgili Türkiye’de de yüksekögretim seviyesinde önemli adimlar atiliyor. Istanbul Topkapi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi de bu çerçevede Türkiye’de ilk olma özelligi tasiyan Metaverse Uygulama ve Arastirma Merkezi açacaklarini duyurdu.

‘Metaverse arsadan ibaret degil’

Metaverse teknolojisinin arsa alip satma konusuyla gündeme gelmesinin sig bir perspektif olusturdugunu ve bu yüzden üniversite olarak konuya önem verdiklerini söyleyen Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Metin Zontul, “Metaverse dünyasinda yapilan tüm çalismalarin gerçek hayatta karsiligi olmali. Insan yasamini kolaylastirmali ya da konfor, güvenlik, ögrenme hizi vb. durumlari iyilestiriyor olmali. Metaverse genis bir yelpazeye sahip. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliginin (TOBB) düzenledigi Türkiye Teknoloji Bulusmalarina katildik. Burada da çalismalarimiz ve projelerimiz karsisinda sektör temsilcilerinin heyecanlandigini ve ortak bir gelecek hedefledigimizi gördük. Birçok is birligi teklifi aldik. Biz birçok basligi kapsayacak metaverse ekosistemini mümkün oldugunca yerli firmalar ile gelistirmek istiyoruz. Çünkü basta da söyledigim gibi insan yasamini pozitif etkileyecek projeleri mümkün oldugunca yerli olanaklar ve is birlikleriyle gerçeklestirmek istiyoruz” dedi.



“Metaverse evreninde fuar merkezi kuracagiz”

Prof. Dr. Metin Zontul ayrica ilk amaçlarinin avatar sistemi ile fuar merkezi yapmak oldugunu da aktararak, “Blockchain Inisiyatifi adinda bir grubumuz var. Ekibimiz akademisyen, is insani ve ögrencilerden olusuyor. Biz de Metaverse Uygulama ve Arastirma Merkezini yapay zeka, web 3.0, NFT, blockchain ve diger ticari uygulamalarin üzerine semsiye olarak olusturmak istedik. Ilk amacimiz metaverse evreninde akilli avatar sistemiyle fuar merkezi yapmak. Tüm sektörlere hizmet verebilecek bu fuar merkezinde stantlarda akilli avatarlar bulunacak. Avatar ayni anda yüz bin kisiye, dünya dillerinde bilgi aktarimi yapabilecek. Daha sonra metaverse alaninda bir alisveris merkezi ile üniversite de olusturmayi planliyoruz” diye konustu.

Girisimcilik ve Kuluçka Merkezinde dijital oyun tasarlaniyor

Üniversitenin diger teknolojik gelismeleri de yakindan takip ederek ögrencilerin sektörle kaynasmasini saglayan isbirlikleri yaptiklarinin da altinizi çizen Prof. Dr. Zontul, “Girisimcilik ve Kuluçka Merkezimizde bir dijital oyun grubu kurduk. Hem eglenceli hem de sektöre temas edecek çalismalarin hedeflendigi bir proje grubu oldu. Workcube adinda bir Türk ERP yazilim sirketi ile is birligimiz var. Birlikte egitimler planladik. Bes ögrencimizi seçtiler ve mezuniyetlerinin hemen ardindan istihdamini saglayacaklar. Dünyaca ünlü ABD’li Zynga oyun firmasina oyun hazirlayan bir sirket ile görüstük, birlikte bir oyun grubu olusturacagiz. Zaphlex firmasiyla finans alaninda Istanbul Borsasina yönelik çalismalarimiz olacak” dedi.

“Is garantili fakülte” olarak nitelendirdikleri mühendislik fakültesi ile ilgili olarak detayli bilgilendirmelerde bulunan Metin Zontul, açiklamalarinda sunlara yer verdi:

“Mühendislik Fakültesi olarak Mühendislik Egitim Programlari Degerlendirme ve Akreditasyon Dernegi (MÜDEK) standartlarinda egitim-ögretim olanagi sunmak istiyoruz. Bu nedenle ders programlarimizi, üniversite-sanayi is birliklerimizi MÜDEK’e göre kurguluyoruz. Mezunlarimizla iletisimi sürdürüyoruz. Dolayisiyla mezuniyet sonrasi takiplerini yaparak hem sirketler ile is birligi hem de ögrencilerimizle deneyim aktarimi yapmalarini saglayacagiz.”

“Is garantili fakülte”

“Ögrencilerin 3 ve 4. siniflarda proje odakli bir egitim aliyor. Ögrencilerimiz sekizinci yani son dönemi de tamamen sirkette geçiriyor. Bizler ögrencilerimizi mezun olmadan önce sirketlere yönlendiriyoruz. Dolayisiyla Mühendislik Fakültemizde bir ögrenci kendi çalismama istegi olmamasi halinde issiz bir sekilde mezun olmuyor. Bir anlamda is garantisi veriyoruz diyebiliriz.”

“25 kisilik genis bir Mühendislik Fakültesi kadrosu olusturduk. 4 arastirma görevlisi, 21 ögretim üyesi ile sektör deneyimi yüksek, sirketler tarafindan taninan ve insan yasamina dokunan çalismalari bulunan, TÜBITAK’ta görev almis akademisyenlerimiz var. Akademik kadromuz YÖK prosedürü geregi kagit üzerinde olusturulmamistir. Bütün akademisyenlerimiz aktif, ögrencilerimizle iletisim ve etkilesim halinde bulunuyor. Proje bazli çalismalarda da ögrencilerimiz ve is birlikçi sirketlerimizle bir aradalar.”

‘Ögrencilerimize mezun olmadan is teklifi geliyor’

Son olarak da ögrencilerin istihdam sorununa ‘deneyimli mezunlar’ yetistirerek çözüm getirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Metin Zontul, “Teorik bilgiyi sektör bilgisi ile harmanlayarak, ögrenci henüz mezun olmadan sektöre yönelik projeler hazirlasin istiyoruz. Bu yolla ögrencilerimizi sirketler taniyor ve kadrolarina katmak istiyor. Bizler mezunlari is arayan bir fakülte degil, mezunlari is dünyasi tarafindan talep edilen bir üniversitenin fakültesi haline geliyoruz. Yazilim ve donanim laboratuvarlarimizi gelistiriyoruz. Bilimsel etkinliklerimize de hiz veriyoruz. ‘Finansta Yapay Zeka Farkindaligi’ bilimsel etkinligi ile yeni döneme baslayacagiz. Ayrica sirketlerle TÜBITAK tarafindan destek almis ortak projelerimiz de var” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile