Türkiye'nin Ilk Müze Dergisi Troy Museum Journal Yayin Hayatina Basliyor

Türkiye'nin Ilk Müze Dergisi Troy Museum Journal Yayin Hayatina Basliyor

Çanakkale’de 5 bin 600 yillik geçmise sahip Troya Ören Yeri’nden çikan eserlerin sergilendigi Troya Müzesi’nde Türkiye’nin ilk ve tek müze dergisi olan Troy Museum Journal, Mart 2024’te yayin hayatina baslayacak.

Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü olurlariyla Troya Müzesi tarafindan DergiPark bünyesinde kurulan Troy Museum Journal (Troya Müzesi Dergisi) yayin hayatina basliyor. Hakemli bir dergi olarak yilda iki sayi yayinlanacak olan Troy Museum Journal’in ilk sayisi Mart 2024’te çikacak. Troy Museum Journal, müzecilik, arkeoloji, tarih, sanat tarihi, etnografya, sosyoloji, cografya, edebiyat tarihi, felsefe tarihi ve kültürel çalismalar gibi alanlarda bilimsel arastirma ölçütlerine ve etik kurallara uygun bir sekilde yazilmis bilimsel makaleler, arastirma inceleme makaleleri, derleme yazilari gibi çalismalari yayinlamayi ve arastirmacilar ile paylasmayi amaçliyor. Derginin genel çerçevesini müzecilik, arkeoloji, tarih, sanat tarihi, etnografya belirlemekle birlikte dergi, bunlarla iliskili sosyoloji, cografya, edebiyat tarihi, felsefe tarihi ve kültürel çalismalara kuramsal ve yöntemsel yaklasimlari içeren makalelere de açik olacak.

Troya Müze Müdürü Ridvan Gölcük, çikarilacak dergi hakkinda bilgi verdi. Gölcük, Troya Müzesi’nin kuvvetli yol kat etmeye ve kurumsallasma konusunda büyük adimlar atmaya devam ettigini belirterek, “Troya Müzesi konusunda söyle bir vizyona sahibiz; dünya müzeciliginde iyi bir marka deger ortaya çikarmak. Çok yakin zamanda bunun için yeni bir adim attik ve Troy Museum Journal dergisini yayin hayatina soktuk. Troy Museum Journal dergisi, DergiPark’ta çikan ilk ve tek müze dergisi olacak. Troy Museum Journal dergisi bizim için için önemli. Troya Müzesi genis bir koleksiyon barindiriyor. Sergiler yapiyoruz, etkinlikler yapiyoruz ama ayni zamanda da burada akademik bir üretim yapiyoruz. Hem ilde yaptigimiz kazilar hem müze uzmanlarimizin müze koleksiyonu konusunda yaptigi çalismalar hem de akademideki hocalarin Troya Müzesi konusunda yaptigi çalismalari bir çati altinda toplamak gibi bir hedefimiz var. Troy Museum Journal sadece müze konusunda yapilan çalismalardan ibaret olmayacak. Müzecilik, tarih, sanat tarihi, edebiyat tarihi, felsefe tarihi, sosyoloji, cografya gibi birçok alandan arastirmacilari bünyesinde barindirmayi hedefliyor. Insallah kisa sürede de uluslararasi akademik camiada da kendisine yer edinmeyi hedefliyor. Böylece akademik camiada da kuvvetli adimlarla yolumuza devam etmek ve uluslararasi endekslerde de taranmak istiyoruz. Ana hedefimiz olan iyi bir müze markasi ortaya çikarmak. Yani Made in Troy konusunda yeni bir hedefimizi daha hayata geçirmis olduk” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile