Açılışta konuşan Bakan Eroğlu, Afyonkarahisar'daki bal ormanının bir ilk olduğunu ve ilerleyen zamanlarda uygun olan bütün illerde yeni bal ormanları oluşturulacağını söyledi. Bal ormanlarının Türkiye'nin her yerine yaygınlaşması için çalıştıklarını dile getiren Eroğlu, özellikle arıcılar birliğinin istediği yerlerde orman teşkilatının bal ormanı kurduğunu bildirdi.
Bakan Eroğlu, arıcılara bakanlık olarak gerekli desteği vererek bal ormanlarının sayılarını çoğaltacaklarını açıklayarak, arıcılardan Türkiye'yi dünya bal üretiminde birinci sıraya taşımalarını istedi. Eroğlu, "Arıcılara bunları veriyoruz ama onlardan da bir talebimiz var. Türkiye olarak dünya bal üretiminde ikinci ya da üçücün sıradayız. Arıcılardan bir söz almak istiyorum. Bal üretiminde bizim dünyada bir numara olmamız lazım. Onun için size 5 yıl süre veriyorum. Bu süre içinde Türkiye'yi bir numara yapmanızı istiyorum. Biz size tüm desteği önceden olduğu gibi bundan sonra da vereceğiz." dedi.
Eroğlu, arıcılardan şeker kullanmadan tamamen doğal ve organik bal üretmelerini de istedi. Eroğlu şöyle devam etti: "Muş'ta bir baraj ziyareti sırasında bal kovanları gördüm. Ne güzel dedim ama biraz ileride şeker dolu bir kamyon gördüm. İşte o zaman olmadı dedim. Dolayısıyla sizlerden ikinci isteğim DSİ, Orman Genel Müdürlüğü ve arıcılar olarak sizler el ele vererek sertifikalı organik şifalı bal üretmek. Bunun da fiyatı farklı olacaktır. Belki normal baldan 5 kat pahalıya satılacaktır. Üretilecek balın içinde hileli bir şekilde şeker olmayacak ve tamamen organik olacak. Arıcılara istedikleri çiçeği ve bitkiyi vermeye hazırız. Bu konuda Hacettepe Üniversitesi'ndeki konunun uzmanları hocalarımız gerekirse Afyon Kocatepe Üniversitesi ile de işbirliği yapacaktır. Hep birlikte bu alanı koruyacağız ve üreteceğimiz balı sertifikalı hale getirip bütün dünyaya, bu bal organik ve şifalıdır diye pazarlayacağız. Bu konuda da söz istiyorum. Bu olursa, ben de yurt dışına gittiğimde inşallah oralara Türk balı götüreceğim."
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci de, Türkiye'de arıcılığın son yıllarda öneminin artığını söyledi. Burada üretilen organik balı yurt dışına ihraç edeceklerini dile getiren Kahveci, hedeflerinin bal üretiminde dünyada ilk sırada yer almak olduğunu bildirdi. Türkiye'nin çam balı üretiminde dünyada lider olduğunu aktaran Kahveci, çam balının yüzde 90'ının Türkiye'de üretildiğini bildirdi.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla 2009'da Şuhut'ta Türkiye'de ilk organik bal üretimi amacı ile çalışmalara başlandı. 750 hektarlık alanda gerek elle gerekse iş makinesi ile toprak işlendi. 2009 alana 27 adet, değişik zamanlarda çiçeklenen ağaç, ağaççık ve otsu bitkilerle kombineli ekim ve dikim yapıldı. Bu alana yalancı akasya, ahlat, erik, alıç, kestane, ıhlamur, iğde, kekik, güven, fiğ, sığır kuyruğu, yonca gibi bitkiler dikildi ve ekildi.
Bu çalışma ile yöredeki gezici arıcılara konaklama yeri oluşturmak, insan sağlığını yakından ilgilendiren balın kalitesini ve miktarını artırmak, uluslararası piyasada aranan ve Türkiye'yi ileri çıkaran sertifikalı bal üretimi amaçlanıyor.
İlk olarak Afyonkarahisar'da başlatılan bu çalışma diğer illere de örnek oldu. Şu anda Antalya, Muğla, Artvin, Giresun, Bolu, Bursa ve diğer illerde de organik bal üretimi ile ilgili ormanlar kuruluyor. 750 dekarlık alanda yaklaşık bin ile 2 bin adet kovan konacak ve yılda 37 bin 500 kilo organik bal üretimi hedefleniyor. Bu üretim bala sertifikası da Afyonkarahisar Valiliği ve Tarım İl Müdürlüğü'nün mevcut laboratuarında verilecek. Türkiye 150 bin aile geçimini arıcılıktan sağlamakta olup, bu yerde tesis edilen üretim alanları ile bu sayının daha da artırılması planlanıyor.
Açılıştan sonra Eroğlu ve beraberindekiler alana fidan dikti.