Türkiye’nin İlk Tarımsal Sulama Amaçlı Rüzgar Türbini

Türkiye’nin İlk Tarımsal Sulama Amaçlı Rüzgar Türbini

Türkiye’nin ilk tarımsal sulama amaçlı rüzgar türbini olan ve aynı zamanda Eskişehir’in ilk rüzgar türbini, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından kurularak törenle hizmete açıldı.

Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü alanında yapılan törenin açılış konuşmasını yapan, projenin yürütücüsü ve aynı zamanda elektrik-elektronik mühendisi olan Tolga Arabacı, enstitünün 2 bin 600 dekar alanlık arazisinde tarımsal araştırma faaliyetleri yürüttüklerini söyledi.

Rüzgar türbini hakkında bilgi veren Arabacı, ‘‘520 kilowatt gücündeki rüzgar türbinimiz, rüzgarın hareket enerjisini, mekanik enerjisini, son olarak da elektrik enerjisine dönüştürmektedir. Türbinimiz makine dairesinde 50 kilowatt gücünde alternatör ve dişli sistemi, 7,5 metre uzunluğunda 3 adet kanadı ve 25 metre uzunluğunda kulesi ve elektrik-elektronik elemanların bulunduğu kontrol kumanda odası bulunmaktadır. Rüzgar gülümüz 3 m/sn rüzgar hızında devreye giriyor. 12 m/sn rüzgar hızında 50 kilowatt enerji üretebiliyor’’ dedi.

Sistemin tarlaların sulama ihtiyacı olmadığı zamanlarda üretmiş olduğu elektrik enerjisini şebekeye vererek rüzgar enerjisinden, elektrik üretilemediği zamanlarda ise şebekeden elektrik kullanacağı şekilde tasarlandığına değinen Tolga Arabacı, sistemin ekonomik ömrünün 20 yıl olduğunu ve 13 yılda ise sulama giderlerinin sıfırlanmasını hedeflediğini söyledi.

Enstitü Müdürü Dr. Sabri Çakır ise yaptığı konuşmada, kurum hakkında bilgiler vererek, 88 yıldır Türk tarımına hizmet sunduklarını belirtti.

Çakır, ‘‘Enstitümüz, Eskişehir Kütahya Afyonkarahisar, Uşak, Denizli, Isparta, Burdur, Bursa Bilecik, Kocaeli, Samsun ve Yalova illerinin tarımsal sorunlarına çözüm bulma niteliğinde bir enstitüdür. Global ısınma nedeniyle su kaynaklarının değerlendirilmesi ve çevredeki fosil atıkların etkisi azaltılması bizim araştırma konularımız içindedir’’ diye konuştu.

Ardından konuşma yapan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Osman Sarı, faaliyetin çok önemli olduğunu belirtti.

Sarı, son zamanlarda dünyadaki bütün karışıklıkların, çatışmaların ana temel sebebinin gıda güvenliği olduğundan söz ederek, ‘‘Gıda güvenliği altında da genellikle en başta gelen sebeplerden birisi enerjidir. Enerjinin de en son hedefi gıda güvenliği ile ilgilidir. Gıda güvenliği dünyada en çok konuşulan konu. İnsanlar gelecekleri hakkında endişeye düşmeye başladılar. Bütün modellemeler ve senaryolar bu konuda kurulmaya başladı’’ şeklinde konuştu.

Gıda güvenliğini etkileyen unsurlara değinen Sarı, ‘‘Gıda güvenliğini etkileyen en önemli nedenlerden birisi nüfus artışıdır. Yapılan çalışmalara göre 2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyara ulaşacağı tahmin edilmekte. Bugün 6 milyarın üzerinde. En basit hesaplamayla 2050 yılında şu an üretilen üründen yüzde 50 daha fazla üretmek gerekecek. Bazı ürünler yüzde 70’lere yakın üretilmesi gerektiği tahmin edilmektedir. Biz şu an ürettiğimiz ürünleri her yıl yüzde 2 daha fazla üretmek zorundayız. Öncelerden de belki bazı krizler yaşanmaktaydı ama globalleşme ve haberleşmenin gelişmesi ile dünyanın herhangi bir yerinde olan kriz her yeri etkileyebilmektedir. Dünyada gıda güvenliğini etkileyen nedenlerden birisi de enerji. Tarımsal ürünlerden enerji elde etmek doğru olmadığı için bizim yenilenebilir kaynaklara yönelmemiz gerekiyor. Rüzgar enerjisinden elektrik üretimi yüzde 4-5 civarında ve bu hızla artmaktadır. Enstitümüzde bu konuda bir girişim olması çok sevindirici. Rüzgar gücünden oluşacak yaygın etkiyi daha çok önemsiyorum. Kendi işletmesinde kullanacakların sayısı hızla artacaktır’’ diye konuştu.

Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay ise konuşmasında, doğanın ve doğal kaynakların farkına varan insanların, doğaya zarar vermeden ihtiyaç üretmenin yollarını aradıklarını ifade etti.

Enstitünün Eskişehir’e öncü olduğunu, kentin göz bebeği ve gurur kaynağı olduğunu belirten Günay, ‘‘Çaba gösteren herkesi kutluyorum. Bu ülkenin tükettiği elektriğin yarısı doğalgazdan üretiliyor. Biz yüzde 5 elektriğimizi sudan üretiyoruz. Enerji güvenliği giderek artacak olan bir ihtiyacımız. Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi gerekiyor’’ şeklinde söyledi.

Konuşmaların ardından açılış kurdelasını kesen protokol üyeleri daha sonra rüzgar türbininin çalışması için butona bastılar. Sistemin devreye girmesi ile çevrede bulunan tarımsal alanlarda sulama başlatıldı.

Açılış törenine Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Gıda, Eskişehir Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Dr. Halil Çankaya, Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Osman Sarı, Enstitü Müdürü Dr. Sabri Çakır ve çok sayıda davetli katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile