Türkiye'nin Ilk Ve Tek Maden Müzesinde 'Müzeler Günü' Heyecani

Türkiye'nin Ilk Ve Tek Maden Müzesinde 'Müzeler Günü' Heyecani

Zonguldak’ta Türkiye’nin ilk ve tek maden müzesinde Müzeler Günü heyecani yasandi. Avrupa Endüstri Mirasi Rotasi üyesi olan Maden Müzesi’nde çesitli etkinlikler düzenlendi. Müzeler Günü dolayisiyla konusan Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, "Elimizde hem maden müzesi hem de kömür deneyim ocagi var. Bu ikisini turizme iyi sekilde sunarsak ilimiz bundan kazançli çikacaktir" ifadelerine yer verdi.

Zonguldak Maden Müzesi ve Kömür Deneyim Ocagi’nda Müzeler Günü dolayisiyla etkinlik düzenlendi.

Açilis kurdelesinin kesilmesinin ardindan filografi sanatçisinin eserlerinin yer aldigi sergi gezildi. Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz filografi sanatçisiyla birlikte atölye çalismasi yapti. Devrek Bastonu sergisini gezen protokol atölye çalismasinda baston islemecisini izledi. Zonguldak Maden Müzesi Müdür Vekili Seda Yilmaz, bu yil kutlanan Müzeler Günü’nün ana temasinin müzelerin gücü olarak belirlendigini ifade etti.

Yilmaz, "Uluslararasi müzeler konseyi müzelerin toplumun gelismesini vurgulamak ve halkin dikkatini müzelere yönetmek amaciyla yilda bir günü Müzeler Günü olarak ilan etmistir. Bugünü 2011 yilindan itibaren tüm dünya ülkeleri ile birlikte uyumlu bir kutlama olarak degerlendirebilmemiz için müzeler günü seklinde kutlanma karari alinmistir. Bugün düzenlenen etkinliklerle kültürel varliklarimizin tanitimi, onarimi, özenle saklanarak gelecek nesillere aktarilabilmesi için bilinçli bir kamuoyu olusturulmasi amaçlanmaktadir" dedi.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz da "Aslinda müzeler bugün bir ziyaret yeri gibi ama tarih. Geçmisten bugüne gelinen noktayi bize gösteriyor. Içinde bulundugumuz müze Zonguldak tarihini anlatiyor aslinda. Ne zaman nasil sekillendi, nereye geldi bunu anlatiyor. Bir de Ekrem Murat Zaman gibi bir sunucu olunca zaten tarihi yasamamak mümkün degil. Kendisine tesekkür ediyoruz. Uzun vadede ilin en büyük degeri bu bölge olacak. Bunu her toplantida söylüyorum. Disaridan insanlar Zonguldak’a geleceklerse en önemli gerekçelerinin bundan sonra deneyim ocagina girmek seklinde olacaktir. Elimizde böyle deger var. Hem maden müzesi hem de yan tarafta deneyim ocagi var. Bu ikisini turizme iyi sekilde sunarsak ilimiz bundan kazançli çikacaktir. Iki tarafli kazançli çikacaktir. Ilimizin daha iyi tarafi tarihten bugüne kadar gelen madencilik kültürünün disariya tanitilmasi ikincisi de bunun paraya döndürülerek buradaki insanlara daha fazla refah saglayacak konuma getirilecektir. Potansiyel vardir. Basaramiyorsak bunu elde edemiyorsak bilin ki bizim eksikligimizdir. Benden baslayarak burada bulunanlarin eksikligidir. Çünkü çok güzel potansiyel var. Bu potansiyeli kullanmamiz degerlendirmemiz gerekir. Bunu her toplantida söylüyorum. Yine de burada söylemek durumundayiz. Ilimiz yeni oldugu için farkli müze konsepti de çok olusmamis. Simdi bir eger il turizmle gelisecekse müze sayisini artirmamiz gerekir. Hepsi bir yilda olmayacagi için bu yil maden ocagi bölümünü önümüzdeki yila baska bir müzeyle çikmamiz lazim. Bir baska yil baska müzeyle çikmamiz lazim. Bunu örnegin Afyon’da gerçeklestirmistik" seklinde konustu.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Arkeoloji Bölümü Doç. Dr. Fadile Gülden Ekmen "Tarih Öncesi Çaglarda Zonguldak ve Çevre Kültürlerle Iliskileri" ile Zonguldak BEÜ Arkeoloji Bölümü Arastirma Görevlisi Ali Güney "Arkeolojik Öneme Sahip Magaralar ve Bunlarin Magara Turizmindeki Yeri" baslikli sunumlar yapti. Maden Mühendisi Ekrem Murat Zaman Zonguldak Maden Müzesi hakkinda bilgiler aktardi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile