Türkiye'nin Ilk Yaban Hayati Arastirmalari Enstitüsü Açildi

Türkiye'nin Ilk Yaban Hayati Arastirmalari Enstitüsü Açildi

Samsun Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) bünyesinde Yaban Hayati Arastirmalari Enstitüsü Arastirma Istasyonu kuruldu. Açilista konusan Yüksekögretim Kurulu (YÖK) Baskani Erol Özvar, "Yaban Hayati Arastirmalari Enstitüsü Türkiye’de bir ilk. Yaban hayatini bir ögretim üyesi grubuyla arastirmak bir enstitü çatisi altinda bir ilk olacak" dedi.

Yabani hayvanlar ile ilgili hastaliklarin tani ve tedavisi, hastaliklarla mücadele, yarali hayvanlarin bakimi, beslenmesi ve iyilestirme, refahlarini saglama, rehabilitasyonlarini saglama, Türkiye’deki biyolojik zenginligin ortaya çikarilmasi, tür çesitliliginin ve nadir türlerin yani sira özellikle bozkirlar ve sulak alanlar gibi degerli ekosistemlerin korunmasina yönelik çalismalar, tür yok oluslarini önlemek ve genetik kaynaklarin varligini devam ettirmek gibi birçok alanda faaliyet ve çalisma yapilmasi için kurulan OMÜ Yaban Hayati Arastirmalari Enstitüsü Arastirma Istasyonu düzenlenen törenle açildi. Gençlik ve Spor Bakan Yardimcisi Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, Samsun Valisi Orhan Tavli, YÖK Baskani Erol Özvar, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal’in katilimiyla açilan merkezde, protokol üyeleri ilk olarak kus halkalama ile ilgili ögretim üyelerinden bilgi aldi. Akabinde merkezi gezen protokol üyeleri, dogaya kus birakti.

"Buranin uluslararasi taninmasi fevkalade önemli bir konu"

Açilista konusan YÖK Baskani Özvar, "Buranin uluslararasi taninmasi fevkalade önemli bir konudur. Yaban Hayati Arastirmalari Enstitüsü Türkiye’de bir ilk. Yaban hayatini bir ögretim üyesi grubuyla arastirmak bir enstitü çatisi altinda bir ilk olacak. Bunun Samsun’da, Ondokuz Mayis Üniversitesi içinde olmus olmasi bizler açisindan da heyecan vericidir. Yabani hayvanlarin, kuslarin, diger canlilarin hastaliklari basta olmak üzere popülasyonu, teshis edilmesi, tedavi edilmesi, tekrardan dogaya salinmasi dahil olmak üzere yaban hayati sadece canlilariyla, kuslariyla teshis etmek, iyilestirmek degil ama ayni zamanda bu hayatin devami noktasinda da enstitünün neler yapilmasi gerektigi konusunda da çalismalari olacaktir. Uluslararasi ögretim elemanlarinin enstitüde görevlendirilmesi mümkündür. Geçici olarak bir arastirma çerçevesinde bulunacak ögretim elemanlari buldugumuz takdirde enstitü uluslararasi anlamda da taninma sürecine girmis olacaktir. Ek 46’inci madde yoluyla enstitüde belli bir sayiyla ögretim elemani degerlendirmek mümkün olabilir diye düsünüyorum" diye konustu.



"1 yila kadar enstitü bütün boyutlariyla ortaya çikmis olacak"

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ise, “Türkiye’deki kus varliginin tamaminin envanterini biz gözden geçirecegiz. Daha sonrasinda bu veriyi toparlayacagiz ve analiz edecegiz. 1 yila kadar enstitü bütün boyutlariyla ortaya çikmis olacak. Bir digeri; burasi ilk yardim ünitesi olarak planlandi. Biz yeniden bir klinik kurmak istemedik. Hekimler burada müdahale edebilecek. Buradan hastanin da transferi saglanabilecek" seklinde konustu.

Protokol üyelerinin toplu fotograf çektirmesi ile program sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile