Türkiye'de ilk olacak bölge, civardaki bütün zeytin işletmelerini tek çatı altında birleştirecek. Altyapısı sayesinde de çevre kirliliğinin büyük ölçüde önüne geçecek. Toplam 500 dönüm üzerine kurulacak ihtisas organize sanayi bölgesi için seçilen alanda 2010 yılında başlatılan kamulaştırma çalışmalarında bugüne kadar 400 dönüm kamulaştırıldı.Zeytin işleme tesislerinin en büyük tehlikesinin, doğaya aşırı derecede verdiği zarar olduğunu belirten Burhaniye Kaymakamı Ali Uslanmaz, “Tesislerden çıkan ve 'kara su' diye tabir edilen asitli atık sular, denizi ve denize dökülen akarsuları kirletiyor. Ayrıca buradaki tüm canlıların ölümüne neden oluyor. Organize sanayi bölgesi sayesinde arıtma da toplan yapılacağı için bu tehlike ortadan kalkacak.” dedi.
Zeytinyağı fabrikalarının atıkları hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Fikret Akova ise, “Bu fabrikalardan bırakılan kara su bakteri öldürdüğü için belediyelerin biyolojik arıtma tesislerini çalışamaz hale getiriyor. Fabrika şehiriçindeyse lagün yapma şansı yok, yapsalar dahi çevredeki konutlara, yerleşim yerlerine kötü koku gidiyor. Zeytin ve Zeytin Ürünleri İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde oluşturulacak 40 tesisten çıkacak kara suları ne yapacağımız konusunda ciddi çalışmalar içindeyiz.” şeklinde konuştu.
Başkan Akova, bölge kurulduğunda şehiriçindeki bütün fabrikaların ruhsatlarının iptal edilerek buraya katılmalarının mecbur tutulacağını söyledi.
Edremit Körfezi bölgesi, 722 bin dekar alanda yaklaşık 10 milyon zeytin ağacından elde edilen yağlarla, Türkiye zeytinyağı üretiminin yüzde 20’sini karşılıyor .
Türkiye'nin İlk Zeytin İşleme Organize Sanayi Bölgesi Burhaniye'de Kuruluyor
Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde kurulacak Zeytin ve Zeytin Ürünleri İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin çalışmaları devam ediyor.