Enerji ihtiyacı yıldan yıla artan Türkiye, enerji ihtiyacının önemli bir kısmını yurt dışından karşılıyor. Türkiye’nin enerji konusunda dışa bağımlılıktan kurtulabilmesi açısından yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanabilmek büyük önem taşıyor. Bu konuda duyarsız kalmayan Gazi Teknopark da bir kamu kurumu olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik çalışmaların yanı sıra akıllı ve yeşil enerji sistemlerinin topluma aktarılmasına ağırlık veriyor. Güneş enerjisi ile kendi elektriğini üreten Gazi Teknopark, bu konuda Türkiye’de ilk ve tek teknopark olma özelliğini taşıyor.
Gazi Üniversitesi Teknopark Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Hacı Mehmet Şahin, Gazi Teknopark’ta yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Şahin, “Gazi Teknopark bünyesinde kurulu olan güneş enerjisi santrali Teknopark binası çevresine ve çatısına konumlandırılmış 5 ayrı noktada 3 bin 610 güneş panelinden oluşuyor ve 110 kW’ı Teknopark bünyesindeki özel şirketlerden Mart 2015 tarihinde satın alınarak Teknopark bünyesine katılarak toplamda 264 kW güce sahip bulunuyor” dedi.
GAZİ TEKNOPARK ENERJİ İHTİYACININ YÜZDE 40’INI KENDİSİ ÜRETİYOR
Prof. Dr. Şahin, güneş enerji sisteminin teknopark çatısı (53,4 kW), büyük otopark (138 kW), küçük otopark sol (38,4 kW), küçük otopark sağ (23,8 kW) ve güneş takip sistemi (10 kW) olmak üzere toplam 5 bin metrekarelik bir alanı kapladığını belirtti.
Şahin, bu üretimin sonucunda Teknopark’ın yıllık enerji ihtiyacının yüzde 40’ını karşıladıklarını ve sadece 2014 yılında 89 bin TL katkı sağladıklarının altını çizdi. Şahin, bu katkı dikkate alındığında sistemin kurulumu için yapılan harcamanın 56 ayda (4,7) yılda amorti edilebildiğini vurguladı.
“Bu sistemde ana hedef akademik çalışmalar yapmak, yan ürün de elektrik üretmektir” diyen Prof. Dr. Hacı Mehmet Şahin, sistemde 18 farklı modelde güneş paneli ve 51 adet evirici bulunduğunu anlattı. Bu sayede farklı modelleri üretim açısından değerlendirebildiklerini söyleyen Şahin, konuşmasına şöyle devam etti:
“Yıl içinde aylara, haftalara göre bu sistemlerin ne kadar elektrik ürettiğini görebiliyoruz. Bu sayede bu sistemleri elektrik üretimleri açısından kıyaslayabiliyoruz. Ayrıca bilgisayar aracılığıyla sistem takip edilebiliyor, anlık üretim görülebiliyor ve herhangi bir arıza durumunda anında müdahale edebiliyoruz. Bu yönüyle de bir laboratuvar özelliği taşıyor. ”
SİSTEMİN MALİYETİ SANAYİ BAKANLIĞI’NIN HİBELERİYLE KARŞILANDI
Gazi Teknopark’taki güneş enerji sisteminin kuruluşuna bir SANTEZ projesi kapsamında 2011 yılında başlandığını dile getiren Şahin, sistemin 8 Nisan 2013’te üretime geçtiğini belirtti.
Hacı Mehmet Şahin, Gazi Teknopark’a ait olan 154 kW’lık güneş panellerine harcanan tutarın tamamınınsa Sanayi Bakanlığı hibelerinden karşılandığının altını çizdi.
TTO yöneticisi Prof. Dr. Hacı Mehmet Şahin, Gazi Teknopark’ın projelerinden de söz etti. Başkent EDAŞ ve Gazi Teknopark arasında 27 Nisan 2015’te yeni bir GES projesi anlaşması yaptıklarından söz eden Şahin, “Böylece Avrupa Birliği projesi kapsamında yaklaşık 40 kW gücünde güneş enerjisi yer sistemi kurulumu ve 80 kW gücünde elektrik depolama sistemi kurulumu gerçekleştirilecek. Bu sistemlerin kullanım hakkı Gazi Teknopark’a 10 yıllığına hibe edilecek. Böylece Gazi Teknopark kendi yıllık elektrik ihtiyacının yaklaşık yarısını kendisi karşılamış olacak” dedi.
Prof. Dr. Şahin, akıllı sistemlerle elektriğin bina içinde verimli bir şekilde kullanımına yönelik bir de AB projelerinin bulunduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Şahin, “Fuse IT Akıllı Bina Yönetimi, Enerji Yönetimi ve Bina Güvenlik Sistem Yönetimi” adlı bu projeyi, “Güneş enerji sistemlerine entegre olacak bir proje” sözleriyle niteledi.
“AKILLI VE YEŞİL ENERJİ SİSTEMLERİNE ÖNEM VERİYORUZ”
Gazi Teknopark’ın yüzde 99,9’unun üniversite ve vakfa ait olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şahin, Teknopark’ın bir kamu hizmeti görevi görmesi nedeniyle akıllı ve yeşil enerji sistemlerinin topluma aktarılması yönünde çaba harcadıklarını vurguladı. Şahin, başta Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü olmak üzere tüm bölümlerin akademisyenlerinin ve öğrencilerinin Teknopark’ta bulunan güneş enerji sistemlerini incelenmesine ve bu sistemlerle ilgili akademik çalışmalar yapmalarına olanak sağlaması nedeniyle Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber’e de teşekkür etti. Şahin, güneş enerjisi ile ilgili çalışmalara önem verilmesi gerektiğini belirterek, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önümüzdeki 10 yılda 100 milyon dolarları aşan yatırımlar yapılacak. Gençler çalışmalarını bu alanlara yönlendirmeli” diye konuştu.
Türkiye'nin Kendi Elektriğini Üreten TEK Yeşil Teknoparkı Açıklaması Gazi Teknopark
Türkiye’nin güneş enerjisi ile kendi elektriğini üreten tek teknoparkı olan Gazi Teknopark, enerji ihtiyacının yüzde 40’ını kendisi üretiyor.