Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye’nin bugün dünyanın önemli mobilya markaları ile yarışır hale geldiğini ve artırılması planlanan üretim miktarında en az 10 milyar dolarlık ihracat yapılması planlandığını ifade etti.
Kayseri Mobilya Fuarı üçüncü kez kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuarın ilk gününde açılış töreni gerçekleştirildi.
Törene AK Parti Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel, Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, MOSDER Başkanı Ahmet Güleç ve çok sayıda davetli ile işadamları katıldı.
Fuarın açılış töreninde konuşan Ahmet Güleç, Türkiye’nin mobilya sektöründe dış ticaret açığı olmayan sektör olma özelliğine sahip olduğunu dile getirerek, “Dünyada hızla gelişen mobilya sektörü aynı dönemde Türkiye’de de büyüyor. Markalaşıyor. Dünya markaları ile yarışın hale geliyor” dedi.
Güleç, Türk mobilya sektöründeki firmaların, Çin ve İtalya gibi ülkelerde açılan dünyanın en önemli ve büyük fuarlarında yer aldığını anımsatarak, “Burada, dünya mobilya sektöründeki markalarla karşılaştırdığımızda, tasarım, marka yönetimi anlamında hiçbir eksikliğinin olmadığını gördük. Geliştiğine şahit olduk.” diye konuştu.
Dünya genelinde mobilya sektörünün rakamsal olarak büyüdüğünü anlatan Güleç, konuşmasında şu bilgileri verdi: “Dünya geneline bakıyoruz, mobilya sektörü 2004 yılında 220 milyar, 2010 yılında 376 milyar dolara ulaşmış. 2020’de 500 milyar dolar, 2050’de de 1 trilyon dolar ulaşması bekleniyor. Türkiye şuan dünya mobilya sektöründen aldığı pay yüzde 1.5 civarındadır. Yani 6-7 milyar dolar seviyesinde pay alıyoruz. 2023 yılı hedefimizde dünyanın mobilya üretiminde 25 milyar dolar üretimle yüzde 5 pay almayı amaçlıyoruz. En büyük rakiplerimiz gelişmiş ülkelerdir. Sektörde İtalya, Almanya, Japonya, Brezilya ve Çin gibi ülkelerde büyük üreticiler var. Biz onlarla yarışarak bu hedefe ulaşacağız.”
Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, mobilya sektörünün gün geçtikçe büyüdüğünü ve dünya pazarından pay almak içinde firmaların sürekli yenilikçi adımlar attığını anlattı. Türk mobilya sektörünün kat edeceği çok mesafe olduğunu anlatan Boydak, “Kayseri mobilya merkezi ve başkenti olarak adlandırıyoruz. Aslında böyle bakmamak lazım. Bu sektörde, mobilya üreten, sektörün gelişmesine ve istihdama yönelik çivi çakan her firma, her bir mobilya üretiminin yapıldığı ilimiz, ilçemiz mobilyanın başkentidir. Sonuçta ülkemiz kazanıyor” şeklinde konuştu.
Yaşar Karayel, mobilya sektörünün gelişmesinden dolayı gurur duyduklarını ifade ederek, devletin sektör bazında bütün üretici firmaların dünya pazarına açılması ve ihracat yapması adına destekler verdiğini hatırlattı. Vali Şerif Yılmaz, Kayseri’nin geniş katılımlı mobilya fuarına ev sahipliği yapmasından dolayı memnuniyet duyduklarını ve emeği geçen herkese teşekkür ettiğini belirtti.
TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. Anadolu Fuarlar Genel Müdürü İlhan Ersözlü, fuarda 180 firmanın stant açtığını ve Türkiye’nin değişik şehirlerinden mobilya üreticilerinin de katıldığını belirtti.
42 ülkeden ziyaretçi geleceğini anlatan Ersözlü, fuarın ilk gününde Irak ve birçok ülkeden işadamı geldiğini ifade etti.
Dünya Ticaret Merkezi'nde açılan fuarın son gününde vatandaşlar sergilenen ürünleri satın alabilecek .
Türkiye'nin Mobilya Üretimindeki Hedefi 25 Milyar Dolar
Türkiye’nin 2023 yılı hedefinde mobilya sektörünün önemli bir büyüme elde ederek, 25 milyar dolar değerinde üretim yapması hedefleniyor.