Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız, Türkiye'nin nihai hedefinin "nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya" olduğunu vurgulayarak, "Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması'nın (NPT) eksiksiz ve evrensel bir şekilde hayata geçirilmesi bunun için doğru bir başlangıç noktasıdır." dedi.
İsviçre'deki Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde devam eden Silahsızlanma Konferansı'nda konuşan Bakan Yardımcısı Yıldız, Türkiye'nin bu yıl konferansa başkanlık edecek 6 ülkeden biri olduğunu belirterek, konferansa katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Yıldız, geçen pazartesi günü konferansta konuşan ve dünyanın nükleer silahlardan arındırılması için yeni bir girişim başlatacağını belirten BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e "silahsızlanmayı" ana gündemine aldığı için teşekkür ederek, "Bu hepimiz için cesaret verici bir durum." şeklinde konuştu.
"Bizim nihai hedefimiz nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya." diyen Yıldız, bu hedefe ulaşmak için NPT'nin eksiksiz ve evrensel bir şekilde hayata geçirilmesinin doğru bir başlangıç noktası olacağının altını çizdi.
Yıldız, Güney Kore'nin ilk kez ev sahipliği yaptığı PyeongChang Kış Olimpiyat Oyunları'nda Kuzey Kore ile bir yakınlaşma olmasına rağmen Kore Yarımadası'nda durumun hala gergin olduğuna dikkati çekti.
Yıldız, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi Kararlarına tam olarak uyması ve sorumlu hareket etmesi için Kuzey Kore'ye olan çağrısını yineledi.
Görevi silahsızlanma alanında hukuki bağlayıcılığa sahip uluslararası sözleşmelerin müzakere edilmesi olan Silahsızlanma Konferansı'nın kapsamlı çalışmalarına geri dönmesinin önem taşıdığını ifade eden Yıldız, Konferans'ın uluslararası güvenliğe önemli katkılarının olduğunu, Biyolojik Silahlar Sözleşmesi ve Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’nin Konferans'ın örnek alınması gereken başarıları olduğunu aktardı.
Yıldız, Konferans'ın ilerleme kaydetmesi için ihtiyaç duyulan unsurun siyasi irade olduğunu ve Türkiye'nin Konferans’ın çalışmalarına katkı sağlamaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.
Türkiye, bu yıl ağustos-eylül arasında 4 hafta boyunca Konferans'a başkanlık edecek.
- Yaklaşık 4 bin silah kullanıma hazır
Amerikan Bilim Adamları Federasyonunun geçen yıl yayımladığı "Dünya Çapında Nükleer Silah Dağılımları" başlıklı rapora göre de geçen yılın ortası itibarıyla 14 ülkede 107 sahada 15 bin civarında nükleer silah bulunuyor. Bu silahların yaklaşık 9 bin 400'ü askeri kullanım için cephaneliklerde tutuluyor. Geriye kalanlar yok edilmek üzere atıl bekletiliyor.
Cephaneliklerdeki silahların yaklaşık 4 bini her an kullanılabilecek durumda. Bunların bin 800'ü kısa sürede kullanıma hazır hale getirilebilecek yüksek alarm düzeyinde bulunuyor. Dünya nükleer silah stokunun yüzde 93'lük kısmı Rusya ve ABD'nin elinde bulunuyor.
Bugün nükleer silahı bulunan 9 ülkeden 5'i (ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere) nükleer silahların tüm dünyada imha edilmesi ve yenilerinin yasaklanmasını amaçlayan Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması (NPT) çerçevesinde nükleer silah sahibi ülke statüsünde. Hindistan, Pakistan ve İsrail bu anlaşmaya taraf olmadı. Kuzey Kore ise 2003 yılında anlaşmadan çekilerek nükleer silah geliştirdi.
'Türkiye'nin Nihai Hedefi Nükleer Silahlardan Arındırılmış Bir Dünya'
Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Yıldız: 'Bizim nihai hedefimiz nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya. Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması'nın eksiksiz ve evrensel bir şekilde hayata geçirilmesi bunun için doğru bir başlangıç noktasıdır'