Türkiye'nin Ortadoğu'daki Rolü, Washıngton'da Masaya Yatırıldı

ABD'de düzenlenen bir panelde Türkiye ve diğer Ortadoğu ülkelerinin bölgedeki rolü ele alındı

ABD'de düzenlenen bir panelde Türkiye ve diğer Ortadoğu ülkelerinin bölgedeki rolü ele alındı. Başkent Washington'da bir araya gelen uzmanlar, Türkiye, İran, İsrail ve Arap devletlerinin değişen dinamiklerini masaya yatırdı.
Panelde konuşan Brookings Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Ömer Taşpınar, Türkiye politikalarının değişen kimliğini değerlendirdi. Batı liderlerinin son aylarda sıkça sorguladığı konu ile ilgili yorumlarda bulunan Taşpınar, değişten Türk politikalarını, "yeni, aktivist ve sorumluluk odaklı" olarak nitelendirdi.
Türkiye'nin yeni politikalarının içinde Müslümanlaşma unsurunun barınıp barınmadığı ile ilgili soruya cevap veren Taşpınar, Türkiye'nin Müslümanlaşmaktan çok, normalleşme evresi geçirdiğini söyledi. Türkiye'nin Müslüman kimliği ile yavaş yavaş buluştuğunun da bir gerçek olduğunu belirten Taşpınar, Ortadoğu ile dayanışma duygusunun yoğunlaştığını sözlerine ekledi. Mısır'ın artık Ortadoğu'daki liderlik rolünü üstlenemeyeceğini ifade eden Taşpınar, Türkiye'nin bölgedeki "yumuşak güç" haline geldiğini ve
liderlik rolünü üstlenebileceğini vurguladı.
Ortadoğu analisti Alex Vatanka ise İran'ın bölgede boş kalan liderlik pozisyonunu dolduğunu söyledi.
Maryland Üniversitesi'nde profesörlük yapan Dr. Shibley Telhami de, insanların İran'ı yanlış anladığını savundu. Telhami, Arap dünyasında İran'ın sevilmediğini ve İran'ın Arap dünyası içinde "düşmanımın düşmanı" mantığıyla görüldüğünü ifade etti. Telhami ayrıca, ABD ve İsrail ile ters düşen ve tepki toplayan bir durum olduğunda İran'a sempati duyan ülkelerin arttığına işaret etti.
Bu sene içerisinde yapılan anketlerde Arap halkının hayranlık duyduğu liderler İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Venezüella lideri Hugo Chavez, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve Başbakan Tayyip Erdoğan olarak listelendi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile