'Türkiye'nin Paris Hedeflerinde Sıkıntı Yaşanmaz'

Zorlu Enerji Genel Müdürü Ak: 'Paris’teki İklim Zirvesinde öngörülen yüzde 21’lik sera gazı salınımı hedefinde sıkıntı yaşanmaz. Büyüyen Türkiye’de yeni yatırımlar da bu çerçevede düzenlenirse bu oran düşürülebilir' 'Önümüzdeki yıllar güneş yılları olacak. Gerekli düzenlemeleri yaparak yatırımcıları çekebilirsek, hatta güneş panellerinin Türkiye’de üretilmesini sağlayabilirsek hedefimize ulaşabiliriz' 'Rusya’yla ilişkilerde iyi bir yola girilmesi Türkiye açısından her zaman olumlu bir durum olur. Türkiye doğalgaz anlamında Rusya’ya bağımlılığı gittikçe azalsa da bu bağımlılığı devam edecek gibi görünüyor'

ONUR USTA - Zorlu Enerji Genel Müdürü İbrahim Sinan Ak, Türkiye'nin Paris'teki Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesinde varılan anlaşmadaki hedeflerine yeni yatırımlarla ulaşacağını belirterek, 'Paris’teki İklim Zirvesi’nde öngörülen yüzde 21’lik sera gazı salınımı hedefinde sıkıntı yaşanmaz. Büyüyen Türkiye’de yeni yatırımlar da bu çerçevede düzenlerse, bu oran düşürülebilir.' dedi.

Business France Türkiye Bilgilendirme toplantısı için Paris'e gelen Zorlu Enerji Genel Müdürü Ak, AA muhabirine yenilenebilir enerji ve doğalgaz yatırımları konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin Aralık 2015'teki BM Paris İklim Zirvesinde taahhüt ettiği şekilde sera gazı salınımını yüzde 21'e düşürme hedefinin bulunduğunu hatırlatan Ak, 'Türkiye’nin önünde büyük bir fırsat var. Türkiye büyüyen bir ülke. Büyüdüğü için de yeni yatırımlar yapacak. Yeni yatırımları da bu çerçevede düzenlerse, bu oranı düşürmek konusunda sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum.' diye konuştu.

- 'Önümüzdeki yıllar güneş yılları olacak'

Güneş ve rüzgar santrali projelerinde birçok ülkede ciddi gelişmeler olduğuna dikkati çeken Ak, 'Önümüzdeki yıllar güneş yılları olacak diyebiliriz. Biz de Türkiye olarak gerekli düzenlemeleri yaparak güneş alanında yatırımcıları çekebilirsek, hatta güneş panellerinin Türkiye’de üretilmesini sağlayabilirsek, bu hedefimize kolaylıkla ulaşacağımızı düşünüyorum.' ifadelerini kullandı.

Zorlu Enerji olarak özellikle jeotermal ve rüzgar alanında son 10 yıllık süreç içerisinde önemli yatırımlara imza attıklarını vurgulayan Ak, 'Jeotermalde Türkiye’nin en büyük şirketi olma hedefimiz var. 500 megavat kapasitenin mutlaka üstüne çıkmak istiyoruz. Şu anda 140 megavattayız, yapımı devam eden de 160 megavatlık projemiz var. Bunun dışında güneş alanına da yönelmiş bulunuyoruz. Konuya ilişkin ciddi Ar-Ge çalışmalarımız var.' şeklinde konuştu.

Türkiye'de konuya ilişkin çıkması beklenen kanun kapsamında Zorlu Enerji'nin güneş paneli üretmeyi hedeflediğini söyleyen Ak, yerli panel kullanmak isteyen yatırımcılara tedarik konusunda katkı vermek istediklerini söyledi.

- 'Rusya'yla ilişkilerin düzelmesinde fayda var'

Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacında Rusya'yla ilişkilerinin önemine ilişkin değerlendirmede bulunan Ak, 'Rusya’yla ilişkilerin iyi olması Türkiye açısından her zaman olumlu bir durum. Çünkü insanların komşularıyla arasının bozuk olması, görüşmemesi iyi değildir. O yüzden bu ilişkilerin düzelmesinde fayda var.' ifadelerini kullandı.

Ak konuşmasına şöyle devam etti: 'Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan da geçtiğimiz günlerde Rusya Milli Gününü kutladı. Böyle bir yola girilmiş durumda.Türkiye doğalgaz anlamında Rusya’ya bağımlı. Bu bağımlılığı da devam edecek gibi görünüyor. Gittikçe azalıyor ama yine devam edecek, bundan kaçışımız yok.'

Rusya'yla ilişkilerin bozulmasının sadece enerjide değil turizmde de büyük sıkıntılara sebep olduğunu belirten Ak, 'Rus turistlerin dışında diğer ülkelerden gelen turistlerin azalmasıyla ciddi sıkıntılarla karşı karşıyayız. Bunların ekonomiye etkileri olacaktır ancak yeni hükümet bu konuda gereken adımları atarak bu sorunu da çözecektir diye düşünüyorum.' diye konuştu.

-'Yabancı finansmanın Türkiye'ye girişi sağlanmalı'

Türkiye'nin enerjiye 70 milyar dolar yatırım yaptığını hatırlatan Ak, 56 milyar dolarının finansmanla sağlandığını ve finansmanın 50 milyarının ise yerli olduğuna işaret etti.

Elektrik fiyatlarının çok düşük olmasından dolayı, mevcut projelerde geri ödeme sürelerinin uzadığına dikkati çeken Ak, durumun beraberinde sermaye darboğazı getirdiğini kaydetti.

Ak, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Aynı zamanda finansman da uzamış durumda. Yeni yapılacak projelerde bu bir sıkıntı. Çünkü sermaye eksiğimiz var ve mevcut kredileri refinanse ederek daha uzun vadelere yaydığınız için de yeni projelere finansman bulmakta zorlanacaksınız. Siz hala mevcut kredilerin refinansmanı ile uğraşacaksınız. O yüzden uzun vadede yabancı finansmanın mutlaka Türkiye’ye girmesinin sağlanması gerekiyor. Bunun için de gerekli regülasyonların, uluslararası standartların hızlı bir şekilde tamamlanması ve yabancı bankaların da para verebilir hale getirilmesi lazım.'
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile