Türkiye'nin Resmi Kalkınma Yardımlarında Büyük Artış

Dünya İnsani Yardım Zirvesi'ne 2016 yılında ev sahipliği yapmaya hazırlanan Türkiye, 2002 yılında 85,5 milyon dolar olan resmi kalkınma yardımı miktarını, 2012 yılında 2 milyar 530 milyon dolara çıkardı.

Birleşmiş Milletler'in ilk defa düzenleyeceği Dünya İnsani Yardım Zirvesi'ni 2016 yılında İstanbul'da yapmaya hazırlanan Türkiye, son yıllarda insani yardımlardaki başarısıyla dikkati çekiyor.

Türkiye, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın faaliyet alanını genişletmesiyle uluslararası resmi kalkınma yardımlarında da önemli miktarda artış meydana geldi.

AA muhabirinin ilgili kuruluşlardan derlediği bilgilere göre, resmi kalkınma yardımı miktarı 2002 yılında 85 milyon dolar olan Türkiye bu rakamı, 2011 yılında 1 milyar 273 milyon dolara, 2012 yılında ise yüzde 99'luk bir artışla 2 milyar 530 milyon dolara çıkardı.

Türkiye'nin, dünyanın hemen her bölgesinde devam eden yardımları Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'a bağlı olan TİKA tarafından gerçekleştiriliyor.

-Suriyeli sığınmacılara 1 milyar dolar

Türkiye'nin 2012 yılında yaptığı yardımın yaklaşık 1 milyar dolarlık kısmı, Suriye'de devam eden savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyeli sığınmacılara harcandı. Yardımların 772 milyon dolarlık kısmını "Kara Kıta" Afrika'ya gerçekleştiren Türkiye'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 yılında gerçekleştirdiği ziyaretle dünya gündemine oturan Somali'ye yardımları dikkat çekiyor.

-"Türkiye artık alan değil, veren eldir"

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin yakalamış olduğu siyasi ve ekonomik istikrar sonrasında, dünyanın neresinde olursa olsun muhtaç durumda olanlara el uzatmaya başladığını ifade etti.

BM Dünya İnsani Yardım Zirvesi'nin ilk olarak Türkiye'de düzenleneceğini hatırlatan Bozdağ, "Zirvenin Türkiye'de yapılacak olması, ülkemizin kalkınma yardımlarında yakaladığı başarının bir neticesidir. Türkiye artık alan değil, veren eldir" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile