Türkiye'nin Rüzgar Enerjisi Sektöründe Nitelikli Istihdam Ihtiyaci Artiyor

Nordex Türkiye Genel Müdürü Habib Babacan: 'Sektörde yetismis eleman sayisina baktigimizda ihtiyaci karsilamiyor. Biz bunlari egiterek endüstriye kazandirmak istiyoruz' 'Dünyada rüzgar yatirimlari artmaya devam ederken Türkiye'deki üreticiler de global sanayiden ve piyasadan tabii ki paylarini alacaklar. Dolayisiyla biz özellikle yerli üreticiler tarafinda bu istihdamin artmasini bekliyoruz'

EBRU SENGÜL CEVRIOGLU - Nordex Türkiye Genel Müdürü Habib Babacan, Türkiye'de rüzgar enerjisi sektöründe yetismis eleman sayisinin ihtiyaci karsilamadigini belirterek, "Dünyada rüzgar yatirimlari artmaya devam ederken Türkiye'deki üreticiler de global sanayiden ve piyasadan paylarini alacaklar. Dolayisiyla biz özellikle yerli üreticiler tarafinda bu istihdamin artmasini bekliyoruz." dedi.

Babacan, Izmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Nordex Teknik Egitim Merkezi'nin tamamlanan genisletme çalismalarina iliskin AA muhabirine yaptigi degerlendirmede, merkezin içerisindeki egitim biriminin 2016'da öncelikle Nordex'in kendi teknisyen kadrosunu egitmek amaciyla kuruldugunu söyledi.

Egitim merkezinin büyümesiyle beraber kendi kadrolarini Almanya'da egitime göndermek yerine kendi personelleriyle Izmir'de egitmeye basladiklarini kaydeden Babacan, "2016'da ilk çekirdegi atilan egitim merkezimiz zamanla büyüdü. Su anda Nordex'in global organizasyonu içerisindeki en büyük egitim merkezi Izmir'de." dedi.

Babacan, kuruldugundan bu yana merkezde yaklasik 3 bin kisiye 30 binin üzerinde farkli egitim verildigini ifade ederek, sunlari kaydetti:

"Su anda da Izmir Kalkinma Ajansi ile bir program çerçevesinde 100 meslek lisesi ögrencisine egitim veriyoruz. Bu egitim merkezimizde Nordex'in global organizasyonuna hizmet eden bölgesel bir yapiya dönmek istiyoruz. Egitim kadromuz tüm uluslararasi egitimleri verebilecek kapasitede. Su anda dört büyük dersligimiz var. Onun disinda simülasyon merkezimiz var. Simülasyon merkezimizde yaklasik 1500-1600 metrekare civarinda. Yüksekte çalisma egitimleri saglayan platformlarimiz var. Bunlarin hepsini yan yana koydugumuzda Türkiye'de bu kadar genis çalisma platformlarinin bir arada bulundugu ve metrekare ve derslik sayisi olarak da bu kadar genis bir araya geldigi kümelenme bizim merkezimizde var. Bu anlamda Türkiye'deki rüzgar enerjisi teknik egitimi anlaminda en büyük merkez burasi oldu."

- "Türkiye rüzgar alaninda çok daha ciddi bir potansiyele sahip"

Türkiye'de rüzgar enerjisi endüstrisinin giderek büyüdügüne ancak bu büyümenin sadece Türkiye odakli olmadigina isaret eden Babacan, sektördeki pek çok üretici firmanin yurt disina hem kanat hem kule ihracati yaptiklarini söyledi.

Babacan, endüstrinin bu anlamda çok genis bir yelpazeye sahip oldugunu belirterek, "Tabii türbin bakimi kismina baktiginizda mevcut üniversiteler olsun meslek liseleri olsun, belli teknik egitimler almakla beraber oradan çikan personeli hemen türbin veya santrallerimizde çalistiramiyoruz. Bu sebeple de zaten kendi egitim merkezimiz var. Türkiye'de güçlü bir meslek lisesi ve üniversite altyapisi var. Buradan çikan arkadaslarimizi bizim türbin bakimi saglayacak noktaya getirmemiz çok büyük bir problem olmuyor. Fakat sektörde yetismis eleman sayisina baktigimizda ihtiyaci karsilamiyor. Biz bunlari egiterek endüstriye kazandirmak istiyoruz." ifadelerini kullandi.

Rüzgar enerjisinin hem Türkiye'de hem de dünyada büyümeye devam edecegini de ifade eden Babacan, kurulu gücün 10 bin megavata ulasmakla beraber Türkiye'nin rüzgar alaninda çok daha ciddi bir potansiyeli bulundugunu vurguladi.

Babacan, rüzgar santrali kurulumlarinin ve firmalardaki istihdamin artmaya devam edecegine isaret ederek, söyle devam etti:

"Dünyada rüzgar yatirimlari artmaya devam ederken Türkiye'deki üreticiler de global sanayiden ve piyasadan tabii ki paylarini alacaklar. Dolayisiyla biz özellikle yerli üreticiler tarafinda bu istihdamin artmasini bekliyoruz. Su anda 15 bine ulastik. Tabii ki ilk 15 yil sifirdan bir noktaya geldigimiz için çok hizli bir büyüme oldu. Ayni hizi bekleyemeyiz ama bundan bir 15 yil sonra rakamlarin 30 bine ulasmasini bekleyebiliriz. Tabii bu sektöre özellikle üreticiler tarafinda ve yatirimcilar tarafinda verilmesi gereken desteklerle dogru orantili büyüyecektir."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile