3 Nisan 1965 tarihinde dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'in Petkim Yarımca Kompleksi'ne ilk harcı koymasıyla başlayan Türk petrokimya sektörü 45 yılı geride bıraktı. Petkim'in 45. yıldönümü töreninin açılış konuşmasını yapan Genel Müdür Mehmet Hayati Öztürk, Türkiye'nin büyümek ve istihdam yaratmak için sanayileşmeye mecbur olduğunu belirterek, 2023 yılı için hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin altını üretimde doldurmanın zorunluluğuna dikkat çekti. Petkim'in özelleştirmeden sonra yaklaşık iki yılı geride bıraktığını hatırlatan Genel Müdür Öztürk, Petkim ve petrokimya sektörünün 20 yıldan fazla süren özelleştirme süreci nedeniyle uzun süre defansta kalarak savunma yapmak zorunda kaldığını vurguladı. Öztürk, "Özelleştirmeden sonra ise önümüze bir şans topu geldi. Bir tarafta petrol ve doğalgaz zengini kardeş Azerbaycan'ın devlet şirketi, diğer tarafta Türkiye'nin iç pazarını çok iyi bilen en köklü ve en eski petrol şirketi.. Şans topu ile ya bu golü atacak ya da savunmada kalmaya devam edecektik. Bugün dünyanın en önemli petrokimya şirketleri, hammadde kaynağına sahip bir petrol şirketini ortak olarak yanlarına almayı istiyorlar. Petkim bu şansı iki yıl önce yakaladı. Artık yepyeni bir vizyonla yatırımı, üretimi ve geleceğimizi konuşuyoruz. Güçlü Türkiye, güçlü ekonomi ve güçlü Petkim diyoruz" dedi.
Petkim Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdal Aksoy da, Türkiye'de Petkim kadar çalışanına minnettar olan başka bir şirket bulunmadığını söyledi. SOCAR & TURCAS ortaklığının bir eli Hazar'da, diğeri eli Ege'de olan bir kardeşlik köprüsü olduğunu kaydeden Erdal Aksoy, Turcas'ın 1950'li yıllardan bugüne BP, Shell, Mobil, Castrol gibi dünya devleriyle gerçekleştirdiği ortaklık kültürünün önemine değindi. "Petkim'de daha yapacak çok işimiz var" diyen Aksoy, Singapur'daki Jurong Adası'nı örnek göstererek, şöyle dedi: "3 bin 200 dönümlük denizden dolgu yaparak kazandıkları bir alanda dünyanın en önemli petrokimya üretim merkezi yaratılmış. Yılda 80 milyar dolar ciro yapıyorlar. Bizim ise üretim yapabilmek için çok daha fazla imkânımız olmasına rağmen 1.5 milyar doları bulabiliyoruz. Bu kompleks içinde, bırakın 80 milyar doları, 15-20 milyar dolar ciro rakamlarına neden ulaşmayalım? Bu rakamlar inanın hayal değil. Petkim'de en önemli zenginliğimiz, şirketine gönülden bağlı insan gücümüzdür. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ile işçi sendikamızın başkanı aynı şeyi söylüyor, aynı inancı ve heyecanı paylaşıyor. Bir şirket için bundan daha güzel bir şey düşünülebilir mi?"
Petkim'in 45. yıl törenine, şirkete büyük hizmetler vermiş Eski Yönetim Kurulu Başkanları Kemal Çolakoğlu ve Uğur Yüce ile; eski Genel Müdürler Faruk Yağız, Turgut Bozkurt, Seyfettin Biçici, Aziz Gümüş ve Mehmet Yılmaz da katıldı. Törende daha sonra müşteri, tedarikçi, ihracat müşterisi dallarında toplam 40 firmaya plaket verilirken; Petkim Öneri Sistemi'nde (PETÖS) başarı kazanan Petkim personeli ödüllendirildi. Petkim konulu resim yarışmasında dereceye giren ilköğretim okulu öğrenciler ise ödüllerini, Petkim Eski Genel Müdürü ve Türk Eğitim Vakfı Genel Müdürü Turgut Bozkurt'un elinden aldı.
PETKİM'DEN 4 BÜYÜK ÖDÜL
SOCAR & TURCAS Grubu ile Petkim yöneticilerinden oluşan jüri tarafından, şirketin 45. yılına özel olmak üzere dört kişiye ödül verildi. "Yılın Sivil Toplum Örgütü" kategorisinde Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, "Yılın Bürokratı" kategorisinde Türk Standartları Enstitüsü Başkanı ve Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, "Yılın Gazetecisi" kategorisinde CNN Türk Ekonomi Müdürü Emin Çapa ödüllendirildi. Türkiye'de enerji verimliliği alanında yaptığı çalışmalar ve çabaları nedeniyle Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Erkan Gürkan'a da özel ödül verildi. Ödülleri sahiplerine veren SOCAR & TURCAS Enerji A.Ş CEO'su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, ödül alacak isimleri çok titiz bir çalışma sonrasında belirlediklerini açıklarken, bu isimlerin ortak yönlerinin "yerli sanayinin gelişimine, kalite yolculuğuna verdikleri önem" olduğuna dikkat çekti.
Türkiye'nin Sanayi Devi 45 Yaşında
3 Nisan 1965 tarihinde dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'in Petkim Yarımca Kompleksi'ne ilk harcı koymasıyla başlayan Türk petrokimya sektörü 45 yılı geride bıraktı