Türkiye'nin Tarihi Şehirleri Konya'da Buluştu

Türkiye'nin Tarihi Şehirleri Konya'da Buluştu

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan “Tarihi Kentler Birliği Buluşması” 500’e yakın belediye başkanı ve belediye yöneticisini bir araya getirdi.

Türkiye Tarihi Kentler Birliği’nin (TKB) Konya Buluşması, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılıyor. Türkiye’nin farklı şehirlerinden 500’e yakın belediye başkanı ve belediye yöneticisi ile akademisyenin katıldığı programın açılışında konuşan Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Bedesten’de yaptığı restorasyon çalışmalarının dünyaya örnek olduğunu söyledi.

Sözen, “Bedesten’de ve istasyon civarında gözden çıkarılmış binaların nasıl hayata döndüğünü, ayağa kaldırıldığını gördüm. Konya’da tarihi eserlerin ihya edilmesi konusunda önemli bir noktaya gelindi. Başkan Tahir Akyürek’i tebrik ederim” dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, şehirlerin tarihi yapılarının, kimliğinin tam olarak muhafaza edilemediğini, kıymetinin bilinemediğini söyledi.

Konuşmasında sosyal genetik olgusu üzerinde duran Başkan Akyürek, “Üzerinde yaşadığınız toprak, sonraki nesilleri, kimlikleri etkiler. Biz aslında sadece İslam kültürünün değil, ondan önce yaşamış onlarca medeniyetin de mirasçıları konumundayız. Bu duygularla hareket etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Bedesten’deki yapılan 2 bin 687 eserin restorasyonunun, en önemli hizmetleri olduğunu vurgulayan Başkan Akyürek, “Onlarca köprülü kavşak ve başka çalışma yaptık ama bunların içinde en önemli eser, tarihi Konya Çarşısı’nın restorasyonudur. Kaybettiklerimizden dolayı hayıflanıyoruz ama eldeki mevcutları korumak için canla başla çalışmalıyız. Konya’da bunu yapmaya gayret ediyoruz. Devraldığımız bütün sivil mimari örneklerini, tescilli yapıların tamamını yaşatmaya ve yeniden gelecek kuşakların kullanımına sunmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Kültürel mirasın şehirlerin ve ülkenin çimentosunu oluşturduğunu kaydeden Başkan Akyürek, bu eserlerin aynı zamanda birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının güçlendirmesini de sağladığını ifade etti.

Başkan Akyürek, tarihi şehir yöneticilerine, Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfı yöneticileri ile bu hizmetlere katkı yapan herkese teşekkür etti.

Konya Valisi Muammer Erol da Konya’da tarihi eserlere sahip çıkılması adına yaptığı çalışmalar nedeniyle Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’e teşekkür etti. Konya’nın daha yeşil olması ve tarihi eserlerin yaşatılması konusunda Başkan Akyürek’in büyük gayretleri olduğunu belirten Vali Erol, Belediye başkanlarının insanların hayatını güzelleştirecek hizmetler üretmekte yarış halinde olduğunu görmekten memnun olduklarını dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile