Türkiye'nin Tarihi Zenginlikleri Gün Yüzüne Çikartiliyor

Türkiye'nin Tarihi Zenginlikleri Gün Yüzüne Çikartiliyor

Bilim insanlari Konya’da Neolotik Dönem’in izlerini arayacak. Seydisehir’deki Gökhöyük’te baslayacak kazi çalismalari ile Neolitik dönemden Demir Çagi’na kadar olan süreç arastirilacak.

Bilim insanlarin Konya’da Neolotik dönemden kalma izleri arastiracagi haberi arkeoloji dünyasinda heyecan uyandirdi. Seydisehir’deki Gökhöyük’te baslayacak kazi çalismalari ile Neolitik dönemden Demir Çagi’na kadar olan süreç arastirilacak. Uzun vadeli olarak devam edecek kazilarin öncelikli hedefi, Demir Çagi’na ait oldugu öngörülen yerlesim yerinin son sakinleri hakkindaki önemli bilgilerin elde edilmesi olacak. Konya’daki arastirma ve kazi çalismalariyla beraber Türkiye’de bu yil gerçeklestirilecek arkeolojik kazi ve arastirma sayisinin yil sonunda 750’ye ulasmasi bekleniyor.

“Sobesos Antik Kenti’nde çalismalar yeniden basliyor”

Nevsehir’in Ürgüp ilçesinde yer alan Sobesos Antik Kenti’nde de uzun süre ara verilen kazi çalismalarina bu yil yeniden baslanacak. Denizli Laodikeia ve Tripolis, Antalya Olympos, Patara, Perge ve Side, Mugla, Stratonikeia, Euromos, Knidos ve Beçin Kalesi, İçel Silifke Kalesi ve Uzuncaburç gibi alanlarda ise restorasyon agirlikli çalismalara 2023’ün ikinci yarisinda da devam edilecek.

Tastepeler Projesi kapsaminda Sanliurfa’da baslatilan ve 12 farkli alanda sürdürülen Neolitik Çag Arastirma Projesi de farkli ülkelerden bilim insanlarinin katilimiyla devam edecek. Türkiye’nin birçok antik kentindeki kazi çalismalarinin yani sira kentlerin ayaga kaldirilmasi amaciyla gerçeklestirilen restorasyon çalismalari da es zamanli olarak sürdürülecek.

“250 yabanci bilim insani Türkiye’de arastirma yapacak”

Türkiye’de, 2023 yilinda 12 aylik olarak sürdürülecek arkeolojik kazi ve restorasyon çalismalarinin sayisi 144 olacak. Yerli ve yabanci bilim insanlari tarafindan da 140’a yakin arkeolojik yüzey arastirmasi yapilacak. Türkiye genelinde sürdürülecek çalismalar ile 39 arkeolojik kazi ve yüzey arastirmasi; yabanci bilim insanlarinin baskanliginda Türk bilim insanlarinin katilimiyla gerçeklestirilecek. 2023 yili kazi ve yüzey arastirmalarina 20’nin üzerinde ülkeden 250 civarinda yabanci bilim insani bilimsel is birligi çerçevesinde katilim saglayacak.

Anadolu’nun Kaya Anitlari ve Yazitlari Projesi ise bu yil baslatilacak bir diger çalisma olacak. Türkiye’de bulunan kaya anitlari ve yazitlari çalisma kapsaminda kataloglayacak, 3D taramalari yapilarak kayit altina alinacak. Türkiye’deki Türk-Islam Dönemi’ne ait mezarlik, mezar taslari, kitabeler ve yazitlarin kataloglamasi, 3D taramasi ve kayit altina alinarak belgelenmesine yönelik baslatilan çalismalar ise devam edecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile