Türkiye'nin Teknoloji Merkezi Malatya Teknokent

Türkiye'nin Teknoloji Merkezi Malatya Teknokent

Türkiye’ye teknoloji ve bilim üretmek için kurulan Malatya Teknokent, yeni geliştirdiği yazılımlarla birçok teknoloji firmasının dikkatini çekiyor.

Genelde bilgisayar mühendislerinin küçük ve de ev ortamı rahatlığındaki odalarda yazılım çalışması yaptığı Teknokent’te, bugüne kadar sağlık ve kimya alanında önemli çalışmalara imza atıldı.

Teknoloji merkezi teknokentte sağlık alanında kullanılmak üzere hastanın bütün verilerinin tutulduğu, tansiyon şeker ve nabız gibi bulguları anlık kontrol edebilen yazılımın yanı sıra, ameliyatlarda kullanılan ve iç organları yapıştıran doku yapıştırıcısına, teknoloji bağımlısı gençleri eğitime yönlendirmek için geliştirilen ‘Kilit soru’ ismi verilen bir çok önemli çalışmaya imza atıldı.

Malatya Teknokent Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Adnan Fatih Kocamaz, yaptığı açıklamada tekonokent bünyesinde geliştirilen bir çok yazılımın önemli firmalar tarafından büyük ilgi gördüğünü söyledi.



Şu an 31 firmanın teknokent bünyesinde çalıştığını kaydeden Kocamaz, “Buraya ilk geldiğimizde 14 firmamız vardı, şu anda son başvuranlarla birlikte 31’e yükseldik. Bir güzel tarafımız şu, teknokentteki firmalarımızın bütünü neredeyse hepsinin projesi çok iyi gerçekten de. Çok güzel projeler var. Hiçbirisi göstermelik proje değil, gerçekçi ve esaslı projeler. Mesela bir örnek vereyim, geçen gün Doğan Taşkent isminde çok değerli bir misafirimiz vardı. Türkiye’de startaplar üstüne çok ciddi bir bilgi birikim. Yaklaşık 2 bin tane firma geçmişi olan, görmüşlüğü olan ve bütün teknokentleri gezmiş, incelemiş birisi olarak, Doğan Taşkent’i aramıza misafir etmek güzel bir etki kattı. Mesela teknokent firmalarımızla görüştürdük, firmalarımızı dinledi, projelerimizi kaydetti ve giderken şunu söyledi; ’ Hocam çok enteresan projeleriniz var. Desteklenmeye, yatırımcıyı cezp edebilecek güzel projeleriniz var.’ Ve gider gitmez hemen yatırımcılarla görüşüp ertesi gün bize 3 tane firmamız için yatırım talebi ile geri döndüler. Bu bizim için büyük bir sevinç, niye çünkü ‘yaptığımız işi acaba gerçekten doğru mu yapıyoruz’ konusuna dışarıdan birisinin verdiği cevap çok önemlidir. Bir baktık ki Doğan Bey gibi bu işleri bilen binlerce firma görmüş, onlarca yüzlerce teknokent gezmiş yurt içinde ve yurt dışında birisi bizim iyi işler yaptığımızı söyleyince biz daha mutlu olduk. Ayrıca firmalarımızın bu tarz bir destek alacak olması bizi çok mutlu etti. İnşallah bunların sayısını arttıracağız. Özellikle genç girişimciler bizi çok cezp ediyor. Şöyle bir şey söyleyebilirim, ben de Malatyalıyım ama uzun yıllar Malatya dışında yaşadım, Malatya insanının yapısında doğal olarak bir girişimcilik fıtratı var. Yani doğuştan girişimci doğuyor. Malatya halkı enteresan, bunun sebepleri tartışılabilir ama bu benim tespitim. Sebepleri değil de sonuçları beni ilgilendiriyor. Bugün Malatyalı esnaflarla gerek Malatya içi, gerek Malatya dışı öğrencilerle konuştuğumuz zaman hepsinin kafasında yeni bir fikir var. Hepsi atılım peşinde. Kısaca işte dünyada inovasyon kelimesi bizim gencimizin doğuşundan fıtratına sanki yerleştirilmiş” dedi.



“Bizim için önemli olan fikri olan insandır”

Kocamaz, teknokentte bir kuluçka merkezi kurulumunu tamamladıklarını da kaydederek, “Şu anda yaklaşık üç buçuk milyon TL’lik bir bütçe ile üniversitemiz içinde bir girişimcilik merkezi, Teknokentimizin içerisinde ise bir ön kuluçka merkezi kurulumunu ve fizibilite çalışmalarını tamamladık. Kısa zamanda bakanlığımızın isteği çok kısa zamanda bu işi bitirmemizi istiyorlar. Bitirdiğimiz gün inşallah ben eminim ki Malatya’ya çok büyük bir fark açacağız. Çok büyük bir katkı sunacağız. Çünkü her fikri olan genç Malatyalı veya değil fark etmez, burada yerelliği vurgulamaktan kaçalım, bizim için önemli olan fikri olan insandır. Üniversite öğrencisi olmasına da gerek yok. Herhangi bir mezuniyetine de gerek yok. Sadece bir hayali olan, farklı şeyler düşünebilen, yani herkesin beyaz gördüğünde yedi rengi fark edebilen, girişimci ruhlu her kişiye bizim kapımız açık Malatya Teknokent olarak. Çünkü o kadar güzel hayallerle gelebiliyor ki insanlar. Buradaki okunmuşluğun herhangi bir farkı olmuyor. Yeter ki hayal edebilsin insan. Malatya Teknokent olarak biz bu ön kuluçka merkezi ile bu tarz insanlara bir mekan oluşturmak istiyoruz. Nasıl insanlar kahvehanede toplanıyorsa, yenilikçi fikri olan hayalleri olan insanlarda burayı kahvehane gibi kullansın. Ön kuluçka merkezimizde her şey olacak mentollük desteğimizden tutun yurt dışındaki hızlandırma merkezindekine kadar mesela İTÜ ile ortak çalışmalar yapıyoruz. İTÜ ile biz platin bir anlaşma düzenledik onların platin dediği bir anlaşmayı ve kendi aramızda buradan çıkan projeleri İTÜ’ye gönderebileceğiz. İTÜ bize her türlü konuda fikri maddi destek sağlayacak” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile