Türkiye'nin terörle mücadelesine darbe vurabilecek bir karar aldı

Türkiye'nin terörle mücadelesine darbe vurabilecek bir karar aldı

Karara göre ülke topraklarında yabancı askeri güç bulunması engellenecek. AFP'ye konuşan bir Iraklı yetkiliye göre bu kararın hedefi, Dohuk'taki Türk askeri üssü. Bağdat'ın bu adımının, Kürt Yönetimi lideri Barzani'nin Ankara temasları ve tezkerenin TBMM'ye sunulması sonrasında çıkması dikkat çekici...

Bağdat Hükümeti'nin aldığı karar şok etkisi yarattı. Kandil'in tepesine binmesi gereken Irak, bunun yerine Türkiyeyi uyarma yolunu seçti.

Irak Başbakanı Maliki’nin Başbakan Erdoğan’ın Türkiye davetini reddetmesinin altında yatan neden ortaya çıktı. Irak Bakanlar Kurulu, ülkedeki herhangi bir yabancı devlete ait askeri güçlerin varlığını reddetme kararı aldı. AFP’nin duyurduğu habere göre Irak Bakanlar Kurulu, haftalık olağan toplantısından sonra yaptığı yazılı açıklamada, ”Irak’ta herhangi bir yabancı devlete ait askeri kuvvetlerin yer almasını ve bundan sonra da yabancı güçlerin ülkeye girmesini yasaklayan” bir karar aldığını açıkladı.

Eski Irak Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'nin idam cezasına çarptırılmasının ardından İstanbul'da olduğunun ortaya çıkması ve Başbakan Nuri el Maliki'nin 'yoğunluk' gerekçesiyle Türkiye davetini geri çevirmesi sonrası soğuk rüzgarların estiği Ankara - Bağdat ilişkileri yeni bir boyut kazandı. Irak hükümeti, 'ülkede yabancı askeri güç bulundurmanın engellenmesi' kararı alırken, daha önce yapılan anlaşmaların da iptal edilmesi için parlamentoya tavsiyede bulunulacağını açıkladı.

Söz konusu açıklamalar, Bakanlar Kurulu sonrası hükümet sözcüsü Ali Debbağ'dan geldi. Debbağ 'Bakanlar Kurulu, Irak topraklarında yabancı askeri üs ve yabancı asker bulunmaması yönünde karar aldı. Ayrıca Irak topraklarına yabancı askerlerin girmesine de izin verilmemesi yönünde karar aldı' dedi. Açıklamada, Irak Bakanlar Kurulu'nun parlamentoya, yabancı ülkelerle daha önce bu yönde imzalanmış anlaşmaları iptal etmesini ve süresini uzatmaması tasviyesinde bulunduğu da belirtildi.

KARARIN HEDEFİ TÜRK ÜSSÜ
AFP'ye konuşan ve ismini gizli tutan üst düzey bir Iraklı yetkili ise, bu kararın, K. Irak'ın Dohuk kentinde bulunan Türk askeri üssünü hedef aldığını söyledi. Kuzey Irak'ta terör örgütü PKK ile mücadele için Türk askeri varlığına ve askeri üssüne 1995 yılında Irak devrik lideri Saddam Hüseyin döneminde imzalanan anlaşmayla izin verilmişti. Anlaşma sonrasında 1996'dan itibaren Kuzey Irak'taki Bamerni askeri üssüne bir tank taburu konuşlandırılmış, burada 1200 Türk askeri görev yapmıştı.

BARZANİ VE TEZKERE
Bağdat hükümetinin, bu kararının zamanlaması hayli ilginç, AKP kongresi için Ankara'ya gelen Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani'nin yaptığı görüşmelerden bir gün sonra, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının Kuzey Irak'taki operasyonlarına izin veren tezkerenin süresinin 1 yıl daha uzatılacağı açıklanmıştı. TBMM tarafından verilen izin süresi 17 Ekim 2012'de dolacağından, tezkerenin öncelikli olarak bu hafta TBMM'de görüşülmesi bekleniyor.

Ankara'ya göre 'üzüntü verici'
Irak Bakanlar Kurulu'nun kararı Ankara'da heyecan yaratmadı. Dışişleri Bakanlığı kaynakları, durumu 'ikili ilişkilerde üzüntü verici gelişme' olarak nitelerken, söz konusu kararın terörle mücadeleye etki etmeyeceğini vurguladı. Bu karar, 'Türkiye'nin Kürt Lider Mesud Barzani ile Bağdat'ı atlayarak doğrudan ilişki kurması, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi'nin idam kararı sürecinde Türkiye'de bulunması, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Kuzey Irak temasları sırasında Kerkük'ü ziyaret etmesi ve Türk askerine sınırötesi operasyon izni veren tezkerenin ardından gerilen ilişkilerin kopma noktası' olarak değerlendiriliyor. Dışişleri kaynakları söz konusu kararı 'ikili ilişkilerin geleceği için üzüntü verici ve sıkıntılı' olarak nitelerken, Uluslararası İlişkiler ve Terör Uzmanı Dr. Ercan Çitlioğlu, Nuri El Maliki yönetiminin Kürt yönetimi üzerinde bu kararları uygulatacak otoritesi bulunmadığının altını çizdi. Çitlioğlu, Türkiye'nin merkez üssü olarak Bamerni'de bir tank bölüğü ve bazı komando unsurları ile Kuzey Irak'ta bulunduğuna dikkat çekerken, 'Bizim oradaki askeri unsurlarımız daha önce yapılan anlaşmalar gereği orada. Yani oradaki Türk askeri varlığı 'De facto' değil' dedi. Eski Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Nüzhet Kandemir de, Irak merkezi hükümeti ile Türkiye arasında süregelen bir çekişme olduğuna dikkat çekerken, bölgedeki Türk askeri varlığının sonlandırılacağını sanmadığını ifade etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile