Türkiye'nin Tunus Büyükelçisi Doğan, Beja'da

Tunus Büyükelçisi Doğan: 'Halkımızın Tunus kültürünü ve tarihini tanıması açısından Testur kenti önemlidir. İspanya'dan sürgün edilen Endülüs halkını Tunus'a Osmanlı medeniyeti ve anlayışı getirmiştir'

Türkiye'nin Tunus Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan, başkent Tunus'un batısında yer alan Beja vilayeti ile Testur beldesini ziyaret ederek, yetkililerle bir araya geldi.

Beja Valisi Selim Ettisavi ile bir araya gelen Doğan, iki ülke arasında özellikle tarım ve turizm alanındaki işbirliği imkanlarını ele aldı.

Türkiye ile Tunus ilişkilerinin tarım ve turizm açısından önemli olduğunu belirten Doğan, Beja bölgesinin tahıl başta olmak üzere makarnalık buğdayın yanında zeytinyağı üretiminin de çok yüksek olduğuna işaret etti.

Doğan, Türkiye'de zeytinyağı tüketiminin arttığına işaret ederek, "Zeytinyağı ihracatçısı iken, ithalatçı konumuna geldik. İnanıyorum ki Tunus bu anlamda Türkiye için tamamlayıcı ülke konumunda olacaktır. Müşterek üçüncü ülkelere ihracat imkanımız olacaktır. Türkiye, zeytinyağı alanında Tunus'la işbirliği yaparak yeniden ihracatçı vasfını kazanma imkanı bulabilecektir." ifadelerini kullandı.

- Ters yönde çalışan saat

Beja vilayetinin yanı sıra Testur beldesinde 17. yüzyılda İspanya'nın Endülüs bölgesinden gelen Müslümanlar tarafından inşa edilen ve minaresinde bulunan saatin akrep ve yelkovanın ters yönde çalışmasıyla tanınan Büyük Mescidi de ziyaret eden Doğan, buradaki kültür merkezinde Endülüslüler tarafından kurulan kent hakkında bilgi aldı.

Doğan, minaresinde sağdan sola doğru ilerleyen, dünyada üç, İslam coğrafyasında tek örnek olan saatin bulunduğu ve Endülüs mimarisiyle inşa edilmiş mescidi ziyaretinde, şunları kaydetti:

"Halkımızın Tunus kültürünü ve tarihini tanıması açısından Testur kenti önemlidir. İspanya'dan sürgün edilen Endülüs halkını Tunus'a Osmanlı medeniyeti ve anlayışı getirmiştir. Seksen binin üzerinde Endülüslü Müslüman Tunus'ta kendilerine yurt bulmuştur. Testur kasabası onlardan birisidir. Türkiye ve Tunus arasındaki bölgesel işbirliğini geliştirmeliyiz. Tarım ve turizm alanında müşterek projeleri gerçekleştirmeli, bir yandan da ortak geçmişimize ait değerlerimizi ortaya çıkartıp iki kamuoyuna sunmalıyız."

Doğan, ocak ayında, Türkiye ve Tunus arasında başbakan düzeyinde yüksek düzeyli memurlar istişare toplantısının yapılacağını, her iki ülke arasındaki konuların bir masa etrafında karşılıklı görüşüleceğini ve çözüm yollarının ele alınacağını aktardı.

İki ülke arasındaki ticaret işbirliğine de değinen Doğan, tekstil sektöründen İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği heyetinin Aralık ayında Tunus'u ziyaret edeceğini ve Tunuslu meslektaşları ile ortak iş imkanlarını değerlendireceklerini kaydetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile