Türkiye'nin USTAD'ı BM'de 'İyi Örnek' Olarak Sunuldu

Türkiye'nin USTAD'ı BM'de 'İyi Örnek' Olarak Sunuldu

İlk defa İstanbul Atatürk Havalimanı'nda uygulanmaya başlayan "engelsiz havalimanı" uygulaması USTAD standardı, New York'ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'nde düzenlenen 8. Engellilerin Haklarına Dair Sözleşmeye Taraf Ülkeler Toplantısı'nda "iyi örnek" olarak sunuldu.

Dünya Engelliler Birliği (DEB), Dünya Engelliler Vakfı (DEV), TAV ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileri, BM Engelli Kişilerin Haklarına Dair Uluslararası Sözleşme'nin 8. Oturum toplantıları nedeniyle BM'de resmi temaslarda bulundu.

Ekonomik ve Sosyal İlişkilerden Sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Wu Hongbo, BM Sosyal Politika ve Kalkınma Bölümü Direktörü Daniela Bas ve BM Engelli Hakları Başkanı Akiko Ito'yla bir görüşme gerçekleştiren, DEB ve DEV Başkan Yardımcısı Necdet Öztürk başkanlığındaki Türk heyeti, dünya genelinden delegelerin hazır bulunduğu BM'deki Sürdürülebilir Erişilebilirlik Küresel Forumu'na katıldı.

USTAD'ı sertifikalandıran DEB ve GlobalGROUP yöneticileri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan ve Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği'nden yetkililerin de hazır bulunduğu forumda, TAV Havalimanları firmasının işlettiği Atatürk Havalimanı'nda hayata geçirilen "USTAD 2011: 2015" Çevre ve Yapı Standardı'nı, "iyi örnek" olarak tanıttı.

DEB Standartlar Komisyonu Başkanı Suzan K. Batu'nun "Evrensel Tasarım"ı (Universal Design) anlattığı forumda, DEB Genel Sekreteri Yasemin Yusufoff Çelikkol, DEB USTAD Koordinatörü Mahmut Soğukpınar, DEB USTAD İletişim Komisyonu Üyesi Jason Dasilva, DEB Stardartlar Komisyonu Üyesi Alan James Cherry, DEB Stardartlar Komisyonu Üyesi Emrah Gürer ve DEB Stardartlar Komisyonu Üyesi Barış Temur da birer konuşma yaptı.

BM'deki foruma katılan DEB Eğitim Komisyonu Üyesi Çiğdem Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birliğe bağlı olarak İstanbul'da kurulan USTAD Akademi'nin bu yıl içinde eğitim hizmetine başlayacağını bildirdi.

DEB ve DEV Başkan Yardımcısı Öztürk de AA muhabirine, bugüne kadar BM'ye 5. kez gelip engellilerin temel meseleleriyle ilgili görüşmeler yaptıklarını belirtti.

Öztürk, eğitimde, sporda ve sosyal hayata dahil olmada erişebilirlik konusunun ve engellilerin çalışma hayatına aktif katılmalarının sağlanmasının dünyada engellilerin önündeki en büyük engel olduğunu ifade etti. Erişebilirlik problemini çözmek için evrensel standartların belirlenmesi konusunda kılavuz rolünü üstlendiklerini anlatan Öztürk, DEV adına tescilli bir Türk markası ve sertifikasyon sistemi USTAD'ı geliştirdiklerini kaydetti.

-Engelli DaSilva'dan engellilere özel harita-

Forumda 25 yaşındaki engelli DEB USTAD İletişim Komisyonu Üyesi Jason DaSilva da AXS Map'ın tanıtımını yaptı.

Aynı zamanda "When I Walk" filminin yönetmeni ve öznesi olan DaSilva, forumda yaptığı sunumda, tekerlekli sandalye kullananlar başta olmak üzere engelli bireylerin Google haritalardaki her tesise erişmesini mümkün kılan AXS Map uygulamasıyla ilgili bilgi verdi.

DaSilva, AA muhabirine yaptığı açıklamada da projesinin dünya genelinde çok sevildiğini bildirirken, hizmet alanına İstanbul'u da dahil ettiğini kaydetti.

AXS Map uygulamasını dünya genelinde Google üzerinden herkesin kullanabileceğini kaydeden DaSilva, ekim ayında uygulamayla ilgili İstanbul'a gideceğini söyledi.

DaSilva, sahibi olduğu uygulamanın, şu ana kadar 5 binden fazla kayıtlı kullanıcıya hizmet ettiğini bildirdi.

Merkezi İstanbul'daki DEB, 75 ülkeden 300 civarındaki kuruluşun üyesi bulunduğu küresel ve kapsayıcı bir kuruluş olarak engellilere sürdürülebilir erişilebilirlik önceliğiyle engellerin topluma daha etkin katılımlarını sağlamak amacını güdüyor.

Türkiye, BM Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmesi'ni (EHS) 30 Mart 2007'de imzalamıştı. Türkiye, 3 Aralık 2008'de TBMM'de onayından sonra 28 Ekim 2009'dan itibaren sözleşmeye taraf olmuştu.

Engelsiz Havalimanı projesi kapsamında Atatürk Havalimanı'nda İç Hatlar ve Dış Hatlar Terminalleri ile otoparklarda ''hissedilebilir zemin'' uygulaması yapıldı. 38 asansöre Türkçe ve İngilizce kat bilgilerini veren sesli uyarı sistemleri konuldu. 19 ankesörlü telefon tekerlekli sandalye kullanıcıları için uygun yüksekliğe indirildi. Beş asistan yardım noktası oluşturuldu. Engellilere yönelik hizmetin etkinliğinin artırılması için 200 çalışana 800 saat eğitim verildi.

Ayrıca, 250 çalışan temel işaret dili eğitimi aldı. 2013'te havalimanında yolcu trafiği yüzde 14 artarken çalışmaların sonucunda engellilere yönelik sistemi kullananların sayısı yüzde 50 yükseldi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile