Türkiye'nin Yapay Zeka Alanindaki Stratejisi Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Ile Belirlendi

Türkiye'nin Yapay Zeka Alanindaki Stratejisi Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Ile Belirlendi

Türkiye’de yapay zeka alaninda bugüne dek yürütülen çalismalari daha da ileriye tasimak, bu alanda stratejik öncelik, amaç, ve tedbirlerimizi belirlemek ve bunlari hayata geçirmek üzere Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi Baskanligi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluslari ve üniversiteler Ile Is birligi içinde "Ulusal Yapay Zeka Stratejisi” hazirlandi.

Türkiye’nin zeki canlilara özgü dinamik ortamlarda karar verme, anlam kesfetme ve ögrenme gibi eylemlerin, bilgisayar veya bilgisayar kontrolündeki bir makine tarafindan gerçeklestirilmesi olarak tanimlanabilecek yapay zekâ alaninda stratejisi belirlendi. Yapay zekanin yol haritasi niteligindeki, Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi (2021-2025) ile ilgili Cumhurbaskanligi Genelgesi Resmi Gazete’de yayimlandi.

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi hedefleri arasinda, yapay zeka alaninin Gayri Safi Yurt Içi Hasila’ya katkisinin yüzde 5’e çikarilmasi, yapay zekâ alanindaki istihdamin 50 bin kisiye yükseltilmesi, lisansüstü mezun sayisinin 10 bin kisiye çikarilmasi yer aliyor. Yerli ve milli yapay zeka uygulamalarinin kamu alimlarinda önceliklendirilmesi, uluslararasi yapay zeka endekslerindeki siralamalarda Türkiye’nin ilk 20 ülke arasinda yer almasi da stratejinin hedefleri arasinda yer aliyor.

Stratejiye önsöz yazan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, yapay zekâ teknolojilerinin, küresel ekonomik yapi üzerinde internet devriminden daha büyük bir etki yaratmasinin beklendigini kaydetti.

Yapay zeka sistemlerinin ortak degerlere uygun olarak gelistirilmesinin önemine isaret eden Cumhurbaskani Erdogan, “Köklü medeniyet tecrübemizle harmanlanmis yeni bir tekno-ekonomik atilim yaparak, topyekûn insanliga deger katma imkanimiz var” ifadelerini kullandi.

Stratejinin öncelikleri, amaç ve tedbirler, Dijital Türkiye ve Millî Teknoloji Hamlesi vizyonlari çerçevesinde belirlendi. Dijital Türkiye; toplumsal, ekonomik ve kamusal faaliyetlerinde; dijital teknoloji, ürün ve hizmetleri kullanarak sagladigi üretkenlik artisi ve veriden ürettigi degerle küresel ölçekte rekabetçi bir Türkiye’yi hedefliyor. Türkiye’nin yüksek teknoloji ürünlerini milli ve özgün olarak üretebilecek insan ve altyapi kapasitesinin gelistirilmesini hedefleyen Milli Teknoloji Hamlesi; ekonomik ve teknolojik bagimsizligi güçlendirmeyi, kritik teknolojilerde atilim saglayacak politika ve uygulamalari hayata geçirmeyi amaçliyor.

Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi 6 stratejik öncelik etrafinda tasarlandi. Öncelikler; yapay zeka uzmani yetistirmek ve alanda istihdami artirmak; arastirma, girisimcilik ve yenilikçiligi desteklemek; kaliteli veriye ve teknik altyapiya erisim, sosyo-ekonomik uyumu hizlandiracak düzenlemeler yapmak, uluslararasi is birliklerini güçlendirmek ve yapisal ve isgücü dönüsümünü hizlandirmak olarak belirlendi.

Stratejide 24 amaç ve 119 tedbir bulunuyor. Stratejide belirlenen 2025 hedefleri arasinda, GSYIH’ya katkisi yüzde 5’e yükseltilecek. Istihdam en az 50 bin kisiye çikarilacak. Merkezi ve yerel yönetim kamu kurum ve kuruluslarinda yapay zeka alanindaki istihdam en az bin kisi olacak. Lisansüstü düzeyde mezun sayisi en az 10 bin kisiye ulasacak. Yerel ekosistemin gelistirdigi uygulamalarin kamu alimlarinda önceliklendirilerek ticarilestirilmesi desteklenecek. Uluslararasi kuruluslarin güvenilir ve sorumlu yapay zeka ile sinir ötesi veri paylasimi alanindaki düzenleme çalismalarina ve standartlasma süreçlerine aktif olarak katki verilecek. Uluslararasi yapay zekâ endekslerindeki siralamalarda Türkiye ilk 20 ülke arasinda yer almasi gibi maddeler yer aliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile