Türkiye'nin Yeni Delhi Büyükelçisi Sunel, Hint Televizyon Kanalinda Türkiye-Hindistan Iliskilerini Anlatti

Türkiye'nin Yeni Delhi Büyükelçisi Firat Sunel, Türkiye ve Hindistan'in, büyüyen ekonomileri ve uluslararasi arenada artan rolleri ile kendi bölgelerinde yükselen yildizlar oldugunu belirtti.

Sunel, Hint televizyon kanali WION'a verdigi röportajda, Türkiye ve Hindistan'in gelisen kapsamli ikili iliskilerden yarar saglayacagini vurguladi.

Türkiye ve Hindistan arasindaki iliskiye yönelik soru üzerine Sunel, iki ülkenin yakin baglara sahip oldugunu, iki halk arasindaki tarihe dayali baglarin, ülkeler arasi iliskilere katki sagladigini dile getirdi.

Iki ülkenin kültür ve tarihe dayanan çok sayida ortak özelliginin oldugunu belirten Sunel, "Demokrasi ve hukukun üstünlügü gibi temel degerleri paylasiyoruz." ifadesini kullandi.

Sunel, "Türkiye, 1947'de Hindistan'in bagimsizligini taniyan ve onunla diplomatik iliskiler kuran ilk ülkelerden biriydi. Türkiye ayrica Hindistan'da Temmuz 1948'de diplomatik misyon temsilciligi açan ilk ülkeler arasinda yer aldi." dedi.

Türkiye ve Hindistan'in büyüyen ekonomileri ve uluslararasi arenada artan rolleri ile kendi bölgelerinde yükselen yildizlar oldugunu anlatan Sunel, Türkiye'nin Hindistan ile iliskilerini daha da gelistirmeyi istedigini ve Hindistan'in da benzer bir yaklasimda olmasindan memnuniyet duyduklarini vurguladi.

Ticaret, yatirim, kültür, turizm ve bilim alanlarinda is birligi için önemli bir potansiyel olduguna isaret eden Sunel, bölgesel ve küresel konularda is birliginin daha da gelistirilebilecegini kaydetti.

Hindistan'in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin ikinci dalgasindan en çok etkilenen ülkelerden biri oldugunu animsatan Sunel, Hindistan'in dostu olarak Türkiye'nin Hint halkini desteklemek için iki A400M askeri nakliye uçagiyla yaklasik 45 ton tibbi yardim gönderdigini anlatti.

- "Türkiye, Afganistan'daki gelismeleri yakindan takip ediyor"

Afganistan'daki duruma iliskin soruya verdigi cevapta Sunel, 26 Agustos'ta Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani'nda meydana gelen ve herkesin kinadigi terör saldirisinin, güvenligin ve sivil düzenin yeniden tesis edilmesinin önemini bir kez daha ortaya koydugunu belirtti.

Türkiye'nin, Afganistan'daki gelismeleri ve taraflar arasindaki görüsmeleri yakindan takip ettigini hatirlatan Sunel, "Çesitli Afgan siyasi figürleriyle iletisim halindeyiz ve Afgan halkinin güvenligini ve refahini saglamak için elimizden geleni yapmaya haziriz." dedi.

Sunel, Hindistan'in Afganistan'daki rolüne iliskin soruya verdigi cevapta, (Hindistan) Disisleri Bakanliginin Taliban ile Doha'daki ilk resmi görüsmeleri duyuran açiklamasini memnuniyetle karsiladiklarini aktararak, tüm paydaslarla etkilesimin önemli oldugunu söyledi.

Afganistan'daki durumun Hindistan'a dogrudan etkisi olacagina dikkati çeken Sulen, Afganistan'in istikrar ve güvenligine bugüne kadar 3 milyar dolar katkida bulunmus bir ülke ve Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) geçici üyesi olarak Hindistan'in bu baglamda aktif rol oynayabilecegini kaydetti.

Türkiye ve Hindistan'in son 20 yilda Afganistan'a muazzam katkilarda bulunduklarina isaret eden Sunel, "Afganistan'in yillarca süren çatisma ve çekismelerden kurtulmasina yardim etmeye devam etmeliyiz." ifadesini kullandi.???????

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile