Türkiye'nin yöresel değerleri Antalya'da sergilendi

Türkiye'nin yöresel değerleri Antalya'da sergilendi

Türkiye'nin yöresel değerlerin sergilendiği Yörez fuarı bu sene Antalya'da düzenlenecek. Yörex'in bu yılki açılışını TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu yaptı.

Türkiye Mozaiğinin Oluştuğu Fuarda Şanlıurfalılar'ın Sıra Gecesi, Sivas'ın Kangalı, Van'ın Kedisine Kadar Anadolu'nun Binlerce Değeri Yer Sergide yerini bulacak.

Türkiye'nin yöresel ürünlerinin sergilendiği ve bu yıl ilki gerçekleştirilen Yöresel Ürünler Fuarı'nın (YÖREX) açılışını, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptı. Türkiye mozaiğinin oluştuğu fuarda Şanlıurfalılar'ın sıra gecesi, Sivas'ın kangalı, Van'ın kedisine kadar Anadolu'nun binlerce değeri yer almakta.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) birlikteliği ile düzenlenen YÖREX başladı. Fuarın açılışına TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Isparta Valisi Ali Haydar Öner, Burdur Valisi Halil İbrahim Özçimen, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, ATB Başkanı Ali Çandır ve çok sayıda davetliyi bir araya getirdi.

Adana kebap şovdan Şanlıurfa'nın sıra gecesine, Van kedisinden Sivas kangalına Türkiye'nin dört bir yanından getirilen yöresel değerlerin sergilendiği standları, Rifat Hisarcıklıoğlu ve protokol üyeleri tek tek gezdi. Birbirinden renkli görüntülerin yer aldığı fuarda TOBB Başkanı ve misafirlere, Antalya'nın yenilebilir çiçeğinden Aydın'ın incirine, Antakya'nın künefesinden Isparta elma cipsine kadar birçok ikramda bulunuldu.

51 kentten 111 standın oluşturduğu fuarın açılışını yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bu fuarın önümüzdeki dönemlerde oda ve borsaların nasıl çalışması gerektiğine en güzel örnek olduğunu söyledi. Her yıl Türkiye'nin 81 kentini gezdiğini ve insanlara "Para kazanmak istiyor musunuz" diye sorduğunu belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, "Yaptığınız ürünü marka haline getirmeniz lazım. Bugün aynı fabrikadan çıkmış iki üründen biri 10 TL, diğeri 100 TL. Aradaki fark ise etiketleri. Yani marka bire on fark ediyor. Artık ne üretirseniz üretin ürününüzün marka olması gerekir. Zengin olmanın yolu marka olmaktadır. Bizde sermaye yok, emek gücünde Asya ile rekabet etme şansımız yok. Elimizdeki tek şey girişimcilik" dedi.

ALIN TERİ YERİNE AKIL TERİ


Hisarcıklıoğlu, artık 'alın teri' lafının yerini 'akıl teri'nin aldığını belirtti. Hisarcıklıoğlu, "Akıl terimizle mücadele etmek durumundayız. Bugün Avrupa'da tescil için başvurulan tek ürünümüz Gaziantep baklavası. Yanı başımızdaki Yunanistan'ın ise 86 ürünü uluslararası tescile sahip. Napoli pizzasını yemek için Napoli ismini öğrenmeniz gerekiyor. Yöresel ürünlerimizi tescil ettirirken o ilin ismini de tanıtmış olacağız. Nerede bizim Mersin cezeryesi, nerede Edirne peyniri, nerede Antakya künefesi" diye konuştu.

Bundan 30 yıl önce Avrupa'da yoğurt olmadığını hatırlatan Rifat Hisarcıklıoğlu, "Yoğurdu bizden öğrendiler ama bugün bize bizim yoğurdumuzu pazarlıyorlar. Bir de meyveli yoğurt var. Yoğurdu da kaptırdık, meyveli yoğurdu da kaptırdık. Akıl terimizi akıtmak lazım. Aksi takdirde hazırdan yiyoruz. Böyle devam edersek de yanıbaşımızdaki gibi olaylar ile karşılaşırız" dedi.

Kadınlar için de çağrıda bulunan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, kadınların işinin çok zor olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, "Hem girişimcilikle hem de erkeklerle uğraşıyorlar. Zengin olmak istiyorsanız özellikle kadınlarımızın girişimciliği için önünün açılması gerekiyor. AB ülkelerinde kadın istihdam oranı yüzde 55- 60'ın üzerinde bizde ise yüzde 25, girişimci kadın oranımız ise sadece yüzde 7" diye konuştu.

Dünyada tarım ekonomisi ile 8'inci, ekilebilir toprak miktarı ile 9'uncu ve tarım varlıkları açısından da 17'nci sırada olduğumuza işaret eden Hisarcıklıoğlu, dünya nüfusunun hızla arttığına kaydetti. Hisarcıklıoğlu, "Toprağımıza bakmak gerekir. Artan nüfus ile birlikte önümüzdeki süreçte en büyük sıkıntı gıda, yeme- içme üzerine olacak. Anadolu toprakları bereketlidir ve bu bereketi dünyaya pazarlamamız gerekiyor. Bu fuar Anadolu değerlerinin dünya pazarlarına açılması için çok önemli bir adım" dedi.

Fuarın düzenleyicilerin ATB Başkanı Ali Çandır ise medeniyetler ve kültürler beşiği Anadolu'nun 10 bin yıllık tarih süzgecinden bugünlere taşınan değerleri yaşatmak ve yöresel ürünlerin markalaşması ile yerinde istihdamın amaçlandığını söyledi.

ATSO Başkanı çetin Osman Budak da Amerika ve Avrupa'da geleneksel ürünlerin desteklenmesi, yerinde kalkınma ve değerlerin korunması için uzun yıllardır verilen desteklerin Türkiye'de yeni başlatıldığını söyledi. Antalya'nın yılda 10 milyon turist ağırladığına işaret eden Çetin Osman Budak, ancak gerçekçi hediyelik eşya bulmanın mümkün olmadığını ve her yerde basit Çin ürünlerinin hediyelik eşya olarak satıldığını ve Anadolu'nun kaybolmaya yüz tutmuş bu değerlerinin sunulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

YÖREX, 1 Mayıs tarihine kadar açık kalacak.

---KUTU---
Fuardaki ürünler


Fuarda yer alan ürünlerden bazıları şu şekilde;

'Antakya'dan dondurulmuş künefe, defne sabunu, nar ekşisi. Trabzon'dan fındık, fındık helvası, küçük telkari, çay, yöresel kolot, tel peynir, tereyağ. Mersin'den cezerye. Amasya'dan kızılcık marmelatı ve kuşburnu marmelatı. Van'dan Van balı, Van otlu peyniri. Bolu'dan kızılcık tarhanası, erişte, kozalak reçeli, alıç marmelatı, Bolu çikolatası ve helvası. Aydın'dan incir, zeytinyağı. Siirt'ten Siirt kilimi ve namazlığı. Gümüşhane'den dut pestili, köme, pekmez. Ödemiş'ten kestane şekeri. Sürmene'den Sürmene bıçağı. Bandırma'dan kelle peyniri, kırmızı soğan, oya işleri. Gaziantep'ten baklava ve antepfıstığı. Erzurum'dan kadayıf dolması, civil ve otlu peynir, kömeç, pestil. Burdur'dan ceviz ezmesi, kapari, Yalvaç'tan hamursuz ekmek. Amasya'dan Amasya beji mermeri, elma, kiraz.'

Bu ürünlerin dışında Van kedisi, Denizli horozu, Karaman koyunu gibi yörelerinin adlarını almış hayvanlar da fuar alanında yer alıyor.

Haberler

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile