Türkiye'nin Zenginliği Mehter Takımında Buluştu

Şanlıurfa'nın merkez Haliliye Belediyesince, Türk, Kürt ve Arapların bir arada huzur ve hoşgörü içerisinde yer aldığı mehteran takımı kuruldu Mehteran takımı, Türkçenin yanı sıra Arapça ve Kürtçe eserler de seslendirmek üzere çalışmalarını sürdürüyor Haliliye Belediye Başkan Yardımcısı Uludağ: 'Bu ekip Türk, Kürt ve Arap olmak üzere her kesimden arkadaşlarımızdan oluşuyor'.

RAUF MALTAŞ - Şanlıurfa merkez Haliliye Belediyesince, Türkiye'nin kültür mozaiğini yansıtan, Türk, Arap ve Kürtlerin bir arada bulunduğu mehter takımı oluşturuldu.

Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirol'un özellikle milli bayramlarda gösterilerde bulunacak ve gönüllülerden oluşan bir mehter takımı kurulması için yaptığı duyuruya Şanlıurfa'nın dört bir yanından vatandaşlar ilgi gösterdi.

Başvurular arasından seçilen gönüllü Türk, Kürt ve Araplar, kurulan mehter takımında bir araya geldi. Takım, Türkçe eserlerin yanı sıra Arapça ve Kürtçe eserler de seslendirmek üzere çalışmalar yapıyor.

Müziğe yatkın Türk, Arap ve Kürt kökenli vatandaşlardan oluşan ve çalışmalara başlayan mehter takımı, kentin tarihi sokaklarını müzik sesiyle renklendirecek.

Haliliye Belediye Başkan Yardımcısı Osman Uludağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce farklı illerden davet ettikleri takımlar aracılığıyla mehter coşkusunu yaşadıklarını söyledi.

Şanlıurfa'nın Türk, Kürt ve Arap kökenli vatandaşların yıllarca bir arada yaşadığı kadim şehirlerin başında geldiğini vurgulayan Uludağ, halkın kardeşçe bir yaşam sürdüğü kentte, bunu yansıtan mehter takımı kurmak için kendilerinin de çalışma başlattıklarını ifade etti.

Takıma pek çok başvuru olduğunu ve bunları değerlendirerek 33 kişilik bir mehteran takımı oluşturduklarını belirten Uludağ, şunları kaydetti:

'Bu ekip Türk, Kürt ve Arap olmak üzere her kesimden arkadaşlarımızdan oluşuyor. Mehter takımı geçmişte Osmanlı Dönemi'nden beri devam eden, düşmana korku, dosta kuvvet veren bir ekiptir. Sesiyle düşmanı titreten bando, manevi değerlerimizi ön plana çıkartarak gerçek manada tarihimizi ve nereden geldiğimizi gençlerimize aktarabileceğimiz önemli bir argüman. Haliliye'de tekrar gün yüzüne çıkartılmasını çok önemli buluyoruz. Vatandaşlarımıza sürekli gösteri yapacağız umut ediyorum ki halkımız da bu takımdan memnun kalacaktır.'

- 'Yoğun talep şaşırttı'

Mehterbaşı Arap kökenli Osman Devecioğlu, Şanlıurfa'nın ilk mehter takımı olma özelliği taşıdıklarını söyledi.

Ekibin kısa sürede kaynaşarak adeta profesyonelleri aratmadığını belirten Devecioğlu, şu değerlendirmede bulundu:

'Mehter takımımızda farklı meslekten üyeler var. Şanlıurfalıların yanı sıra şehre dışarıdan gelen katılımcılarımız da var. Memur, öğretmen ve öğrenci arkadaşlarımız var. Yoğun talep karşısında şaşırdım. Bu talepler içerisinde gerçekten bu işe yatkın yetenekli olan, milli değerlere sahip çıkmak isteyen genç yaşlı bir grup oluştu. Bu grupla yolumuza devam ediyoruz. Tamamen gönüllülük esasına dayalı olduğu için ekibin alt grupları da olacak. Bu çalışmaları kurs şeklinde devam ettirmeyi ve daha fazla kitleye ulaştırmayı hedefliyoruz.'

Ekip üyelerinden Metin Şenay, ekibe katılmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, çalışmaların 3 aydır keyifli bir şekilde sürdüğünü aktardı.

Her çalışmanın ardından kendilerini biraz daha geliştirdiklerini anlatan Şenay, 'Herkes ilk defa mehter takımında yer alıyor. Ekip oluştuktan sonra her hafta biraz daha ilerleyerek en iyi şekilde işimizi yapmaya çalışıyoruz.' dedi.

Takımın en yaşlı üyesi Kürt kökenli çorbacıbaşı Hişman Budamcı (53) da çalışmalara severek katıldığını belirtti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile