GOÜ Ziraat Fakültesi'nde yapılan çalışmalar, yürütülen projeleri sinevizyon aracılığı ile basın mensuplarına tanıtan Yılmaz, fakültenin son 5 yıl içerisinde kaynak temini noktasında rahatladığını söyledi. Bu süreçte kullanılan kaynaklarla çeşit geliştirmeleri içerisinde olduklarını belirten Yılmaz, "Ar-Ge'ye yapılan yatırım bundan 25 yıl önce yapılmış olsa idi bugün İsrail'in değil bizim çeşitlerimiz bu bölgenin de ülkenin de Orta Doğu'nun da hakim çeşitleri olurdu. Bunun İsrail'i filan yok. Parayı verirseniz bunu ben de buradaki her öğretim üyemiz de yapabilir. Hiçbir İsraillinin bizden üstünlüğü yok. Her türlü altyapı, donanım var. Burada sadece eksik olan paradır, kaynaklardır" diye konuştu.
Türkiye'de tohumluk patates üretilebilecek alanlar yasal olarak belirlendiğinin altını çizen Yılmaz, Tokat'ın Artova ilçesinin tohumluk patates alanı olarak ilan edilmesinin çalışmaları sonucu gerçekleştiğini kaydetti. Yılmaz, Türkiye orijinli patates çeşidi olmadığını ifade ederek, "Çeşit geliştirme ile ilgili çalışmalarımız var. Başçiftlik ilçesinde 'Başçiftlik beyazı' şeklinde bir yerel patates çeşidi var. Biz bunu ulusal ticari çeşit listesine girmesi ve tescil alması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sofralarımızda hepimiz patates tüketiyoruz. Çok değişik patates tipleri üretiliyor. Ama biliniz ki o patates çeşitlerinin hepsi yurt dışından geliyor. Köken olarak bizim ulusal çeşidimiz değil. Bir çeşit gelişimi ne anlama geliyor? Türkiye'de 70-80 tane patates çeşidi üretiliyor. Ama hepsi Almanya, Hollanda, İrlanda, İngiltere kökenli, hiçbiri Türkiye orijinli değil. Şimdi biz Türkiye orijinli bir çeşidin peşindeyiz. Çok yakın gelecekte potansiyeli olan çeşitler ortaya çıkacak.
Patateste çeşit geliştirme ile ilgili çalışan 3 üniversiteden biri biziz. Bu çeşit geliştirmenin arifesindeyiz. Verimli klonları seçtik. Bu çalışmalarımızın 5. yılı olacak. 3 yıl içerisinde bizim ulusal çeşidimizi Türkiye adıyla göreceksiniz" diye konuştu.
Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Şenol Akın, Doç. Dr. Engin Özgöz, Araştırma ve Uygulama Çiftliği Müdürü Yrd. Doç Dr. Emin Yılmaz ile birlikte açıklamalarda bulunan Yılmaz, daha sonra basın mensuplarına fakülteyi gezdirerek bilgiler verdi.
Türkiye Orijinli Patates Üretimi
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Türkiye'de 70-80 tane patates çeşidi üretildiğini ama hepsinin Almanya, Hollanda, İrlanda, İngiltere kökenli olduğunu belirterek, 'Şimdi biz Türkiye orijinli bir çeşidin peşindeyiz' dedi.