Türkiye-Özbekistan İş Forumu

Ekonomi Bakanı Zeybekci: 'Bu yıl veya en geç 2018'in ilk yarısına kadar Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması'nın tarım, gıda, hizmet, kamu alımları ve elektronik ticareti de kapsayacak şekilde genişletileceğinin ve güncelleneceğinin bilinmesini istiyorum' 'Yani ihracatımızdaki yüzde 49'luk AB payı çok hızlı bir şekilde yüzde 60'lara doğru tırmanma imkanına sahip olacak' 'Aynı kültüre ve köklere sahip 110 milyonluk bu iki ülkenin (Türkiye ve Özbekistan) aralarındaki ticaret hacminin 1,2 milyar dolar olduğu söylendiğinde başımız öne düşüyor' 'Bu yüzden, dedik ki 2017 yeni bir seferberliğin başladığı yıl olsun. Tarımdan tekstile, konfeksiyondan elektrikelektronik ve kimyaya, turizmden makine sanayi ve lojistiğe kadar 910 ayrı sektör belirledik'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bu yıl veya en geç 2018'in ilk yarısına kadar Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncelleneceğini belirterek, 'Yani ihracatımızdaki yüzde 49'luk AB payı çok hızlı bir şekilde yüzde 60'lara doğru tırmanma imkanına sahip olacak.' dedi.

Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye-Özbekistan İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, bu iki ülkenin Türk dünyasının en yüksek nüfusa sahip ülkeleri olduğunu söyledi.

İki ülkenin toplam nüfusunun 110 milyon olduğunu ve bu rakamın çok büyük potansiyeli barındırdığını dile getiren Zeybekci, iki ülkenin birbirini inanılmaz şekilde tamamlayan ekonomiler olduğunu vurguladı.

Zeybekci, aynı kültüre ve köklere sahip 110 milyonluk bu iki ülkenin aralarındaki ticaret hacminin 1,2 milyar dolar olduğu söylendiğinde başlarının öne düştüğünü aktardı.

Bundan bir ders çıkarmaları gerektiğini ifade eden Zeybekci, 'Bu yüzden, değerli Başbakan Yardımcım (Rustam Azimov) da burada, dedik ki 2017 yeni bir seferberliğin başladığı yıl olsun. Tarımdan tekstile, konfeksiyondan elektrik-elektronik ve kimyaya, turizmden makine sanayi ve lojistiğe kadar 9-10 ayrı sektör belirledik. Bunları hacim ve önem sırasına göre yeniden bir değerlendirme yapacağız.' diye konuştu.

Zeybekci, çok sık bir araya geleceklerini kaydederek, karma ekonomi toplantısını önemsediklerini ve bu yılın ilk yarısında hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.

İki ülke arasında 1995 yılında imzalanan Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmasının yenilenmesi ve güncellenmesi gerektiğini dile getiren Zeybekci, bu yönde adımlar atılmasını kararlaştırdıklarını ifade etti.

Zeybekci, çifte vergilendirmenin önlenmesi ile ilgili bir anlaşmayı derhal gerçekleştirmekle ilgili çalışma yapılması talimatı verdiklerinin altını çizerek, ulaştırma alanında üzerinde çalışmaları yapılan anlaşmanın onaylanması için de çalışmaya karar verdiklerini aktardı.

- '2017'de yapacağımız çok iş var'

Zeybekci, çok sık bir araya geleceklerini kaydederek, 'Çünkü 2017 yılında yapacağımız çok iş var. 2017, hem bir ivmenin başladığı, hem de geleceğin yeniden planlandığı, hukuki ve teknik alt yapının sağlam temellere oturduğu yeni bir dönemin başladığı yıl olacak.' ifadelerini kullandı.

Özbekistan Başbakan Yardımcısı Azimov'un kendisine iki ülke arasındaki mevcut 1,2 milyar dolarlık ticaret hacminin kendiliğinden oluştuğunu söylediğini anlatan Zeybekci, 'İnşallah bundan sonra bu rakamı katlayacağız. Destek vermeye başladıktan sonra hızlı bir şekilde ilerleme sağlanacak.' dedi.

Zeybekci, iş dünyası temsilcileri ile karşılıklı olarak çok ziyaret yapacaklarını belirterek, Özbekistan'da daha fazla Türk yatırımının olmasının talep edildiğini, bunun için serbest ticaret anlaşması veya ona benzer etkileri olacak tercihli ticaret anlaşması olması gerektiğini aktardı.

Bakan Zeybekci, 'Yani Türk şirketleri orada ürettikleri tüm ürünleri Türkiye ve Türkiye üzerinden tüm dünyaya hiçbir sınırlama, gümrük vergisi veya engelleme olmaksızın gönderebilecekleri, satabilecekleri konusunda bir alt yapı oluştuğunu görürse Türkiye'nin Özbekistan'daki yatırımları çok üst düzeyde artacaktır.' diye konuştu.

- 'AB'nin ihracatımızdaki payı hızla yüzde 60'lara tırmanacak'

Zeybekci, Türkiye olarak bugün AB ile Gümrük Birliği Anlaşması sayesinde 160 milyar dolarlık ticaret yaptıklarını anımsatarak, ihracatlarının yüzde 49'undan fazlasını AB'ye yaptıklarını anımsattı.

Aynı avantajın Özbekistan için de geçerli olduğunu dile getiren Zeybekci, Özbekistan'ın Birleşik Devletler Topluluğu ile serbest ticaret anlaşması imzaladığını aktardı.

Zeybekci, bu iki imtiyazı bir araya geldiğinde güzel işlerin ortaya çıkacağını vurguladı.

Bakan Zeybekci, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Bu yıl veya en geç 2018'in ilk yarısına kadar Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması'nın tarım, gıda, hizmet, kamu alımları ve elektronik ticareti de kapsayacak şekilde genişletileceğinin ve güncelleneceğinin bilinmesini istiyorum. Yani ihracatımızdaki yüzde 49'luk AB payı çok hızlı bir şekilde yüzde 60'lara doğru tırmanma imkanına sahip olacak. Türk hizmet sektörü şirketleri AB'de veya AB'deki hizmet sektörlerinde, kamu alımlarında çok önemli avantajlara sahip olacak. Tabii ki AB'deki şirketler de Türkiye'de bu avantajlara sahip olacaklar.'

- 'Özbekistan'daki Türk yatırımlarını yeterli görmüyorum'

Zeybekci, bu toplantıyı yeniden bir başlangıç olarak gördüklerini belirterek, Özbekistan'da müteahhitlik sektöründe 2 milyar doların üzerinde 110 projeyi bitirmiş başarılı Türk müteahhitlerin bulunduğunu söyledi.

Bu ülkede devam eden Türk yatırımlarının bulunduğunu dile getiren Zeybekci, 'Ayrıca Türk yatırımlarımız var Özbekistan'da 1,2 milyar dolar. Şirketlerimiz var. Ben bunları yeterli görmüyorum. Her alanda çok daha büyük potansiyel var. Her alanda imkanları artıracağız.' dedi.

Zeybekci, kazan-kazan politikasıyla hareket ettiklerini belirterek, iki tarafın da menfaatine olan ilişkilerin daha sürdürülebilir olacağını ifade etti.

İki ülke şirketlerinin ortaklıklarını önemsediklerini vurgulayan Zeybekci, şirketlerin bir araya gelerek özellikle üçüncü ülkelerde birçok alanda bir numara olabileceklerinin altını çizdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile