Türkiye-Pakistan İş Forumu

MÜSİAD ve Pakistan Sarhad Ticaret Odası ortaklığında TürkiyePakistan İş Forumu gerçekleştirildi MÜSİAD Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Adnan Bostan: 'Türkiye ile Pakistan arasındaki mevcut dış ticaret hacmi her iki ülkenin potansiyelini yansıtmaktan çok uzaktır. İşte tam bu noktada biz iş insanlarına büyük bir görev düşmektedir. Geçmişten gelen güçlü dostluk ilişkilerimizi, efektif bir şekilde ticari ilişkilerimize yansıtmalıyız' 'İki ülke arasındaki ticaret hacmini her iki ülkeye de fayda sağlayacak şekilde artırmalıyız. Bu programı düzenlemekte ki en büyük amaçlarımızdan biri de budur'

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve Pakistan Sarhad Ticaret Odası ortaklığında Türkiye-Pakistan İş Forumu gerçekleştirildi.

Dernekten yapılan açıklamaya göre, MÜSİAD ve Pakistan Sarhad Ticaret Odası ortaklığında, Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu tarafından, Türkiye-Pakistan İş Forumu düzenlendi. Programda iki ülke arasındaki ticaret hacmi ve mevcut potansiyelin geliştirilmesine yönelik konular görüşüldü.

Toplantıya, MÜSİAD Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Adnan Bostan, Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu Başkanı Zeki Güvercin, MÜSİAD 3.Dönem Genel Başkanı Ömer Bolat, Pakistan Ankara Büyükelçisi M.Syrus Sajjad Qazi, Pakistan ve Türkiye’nin önde gelen iş insanları ve MÜSİAD üyeleri katıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen MÜSİAD Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bostan, Pakistan ile Türkiye arasında her zaman gönül bağı olduğunu, bu dostluğun ülkeler arası anlaşmaların ve ticari ilişkilerin çok önünde geldiğini belirtti.

MÜSİAD’ın tarihinde Pakistan’ın çok önemli bir yeri olduğuna dikkati çeken Bostan, "Kurum olarak her yıl düzenlediğimiz ve bu yıl 22'ncisini organize edeceğimiz Uluslararası İş Forumu (IBF), Müslüman İş Adamları Arasında Global İş Ağı'nın oluşturulması için kurulmuştur. Bu seçkin platformda, bizim partnerimiz ve en büyük destekçimiz Pakistan olmuştur. 1995 yılında ilk IBF’i Pakistan’da düzenledik. 2000 ve 2010 yıllarında da Pakistan’da IBF gerçekleştirdik. MÜSİAD olarak Pakistan’da temsilcilik ofisimiz olmakla beraber, 6 dernekle de MoU anlaşması yaptık, iş birlikleri ve ortaklıklar gerçekleştirdik. Bunları değerlendirdiğimizde Pakistan’ın hem bizim hem de ülkemiz için ne denli önem arz ettiğini görebiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.

- "Ticaretimiz potansiyelin çok altında"

Bostan, Pakistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacmine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

Pakistan, Türkiye’nin dünyadaki en önemli ticari partnerleri arasında yer almaktadır. İki ülke arasında ticaret hacmi 2011 yılında yaklaşık 1,1 milyar dolar ile en yüksek rakamına ulaşmış, 2016’da ise 610,4 milyon dolara gerilemiştir. Bu bağlamda, Türkiye ile Pakistan arasındaki mevcut dış ticaret hacmi her iki ülkenin potansiyelini yansıtmaktan çok uzaktır. İşte tam bu noktada biz iş insanlarına büyük bir görev düşmektedir. Geçmişten gelen güçlü dostluk ilişkilerimizi, efektif bir şekilde ticari ilişkilerimize yansıtmalıyız. İki ülke arasındaki ticaret hacmini her iki ülkeye de fayda sağlayacak şekilde artırmalıyız. Bu programı düzenlemekte ki en büyük amaçlarımızdan biri de budur.”

Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu Başkanı Zeki Güvercin, yeni iş birliklerine zemin oluşturmak adına uluslararası organizasyonlara imza attıklarını vurguladı. MÜSİAD’ın düzenlediği küresel ölçekli fuarlarla ilgili bilgi veren Güvercin, şunları kaydetti:

“Dünyanın birçok noktasından önemli iş dünyası temsilcilerini bir araya getirdiğimiz Uluslararası organizasyonlarımızdan biri olan EXPO Turkey by Qatar fuarımızı, bu yıl ocak ayında, Katar’ın başkenti Doha’da düzenledik. İki yılda bir düzenlediğimiz, dünyanın dört bir yanından, binlerce iş insanının katılım sağlayacağı 17. MÜSİAD EXPO’yu da, 21-24 Kasım tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştireceğiz. Bu vesileyle sizleri, 17. MÜSİAD EXPO’da görmekten memnuniyet duyacağımızı ifade etmek istiyorum."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile