Türkiye Psikiyatri Derneği Başkanı Doğan Yeşilbursa ve Yönetim Kurulu üyeleri, açılış ve sektörün sıkıntılarını dile getirmek için basının karşısına çıktı. TBMM'ye 2006 yılında sunulan Ruh Sağlığı Yasası'nın çok kısa sürede çıkarılmasını isteyen Doç. Dr. Burhanettin Kaya, Türkiye'nin sağlıklı nesiller yetişmesi için bu yasayı derhal çıkarması gerektiğini belirtti. Kaya, "Ruh sağlığı yasası, Afrika'daki Zimbabwe'de bile var, Türkiye'de yok. Olmaması, ruh sağlığı sıkıntısı yaşayan insanların tedavisi imkanını azaltmaktadır. Hem damgalanmayı arttırmaktadır hem de mesleki rol karışıklıklarına yol açmaktadır. Ruh sağlığının arttırılması, personel eksikliğinin giderilmesi, psikiyatri yatak sayısının arttırılması, gündüz hastaneleri, yarıyol evleri, bakımevleri, rehabilitasyon üniteleri ve toplum sağlık merkezlerinin yaygınlaştırılması, ruh sağlığı hastalıkları oluşmadan önce koruyucu ve önleyici tedbirlerin hayata geçirilmesi, ruhsal destek birimlerinin yaygınlaştırılması ve bütün bunların kamusal bir sağlık sistemi içinde yapılması taleplerimizdir." dedi.
Modern toplumlarda beklentilerin yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Hayriye Elbi ise, "Bireylerin stres altındaki bedenleri, hastalığa daha çok açık oldu. Buna bağlı olarak daha fazla kilo sorunları yaşanıyor. Obezite, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon ve diyabet, modern toplumun getirdiği ciddi bir sonuç olarak artmaya başladı. Bundan dolayı psikiyatri hastalarının bedensel rahatsızlıklarını daha çok farketmeye başladık. Bunların üzerine yapılan araştırmalarda da ikisinin birlikte olduğunu ve iyileştirmenin yolunun kişiyi sadece ilaçla veya sadece bir tarafını, tansiyonunu, kalbini veya sadece psikiyatri hastalığını iyileştirmekten değil, tüm hastalıklarını dikkate alarak iyileştirmekten geçtiğini anlatık." şeklinde konuştu.
Daha sonra dernek üyeleri hep birlikte, Ruh Sağlı Yasası'nın çıkması için Swissotel'den Gündoğdu Meydanına kadar, ellerinde pankart ve dövizlerle yürüdü.