Türkiye, 'Uluslararası Diyabet Liderler Zirvesi'Ne Ev Sahipliği Yapacak

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu'nun SGK) ev sahipliğinde "Uluslararası Diyabet Liderler Zirvesi" düzenlenecek. 15-16 Kasım'da İstanbul'da gerçekleştirilecek zirveye, Bill Clinton ve Kofi Annan da konuşmacı olarak katılacak.


Zirve'de diyabet tehdidinin yarattığı zorluklar ve gelecekteki çözümleri tartışılacak. Clinton Vakfı'nın kurucusu ve Amerika Birleşik Devletlerinin 42'nci Başkanı Bill Clinton'ın uydu bağlantısı ile günümüz epidemisi hakkında görüşlerini paylaşacağı ve bir konuşma yaparak destek vereceği zirveye, Birleşmiş Milletler Eski Genel Sekreteri Kofi Annan da katılarak, dünyadaki diyabet yükünün beraberinde getireceği sorunlar üzerine bir konuşma gerçekleştirecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan'ın da katılacağı zirvede Uluslararası Diyabet Federasyonu Başkanı Michael Hirst ise IDF tarafından henüz yayınlanan "2013 Diyabet Atlası"ndaki diyabet verilerini aktaracak.

IDF tarafından yayımlanan rapora göre, dünyada 2013 yılında 382 milyon olduğu aktarılan diyabet hasta sayısı, 2035 yılında 592 milyon olacak. Buna bağlı olarak da sağlık harcamaları, 2035 yılında 548,5 milyar dolardan 627,3 milyar dolara ulaşacak.

Son veriler şu anda yetişkin dünya nüfusunun yüzde 8,4'ünde diyabetin görüldüğünü ve mevcut hastaların yüzde 45'inin diyabet hastası olduğunu bilmeden yaşadığını gösteriyor.

SGK'nın verilerine göre, Türkiye'de 2008-2012 yılları arasında diyabetli hasta sayısı, bir önceki yıla göre her yıl ortalama yüzde 17 artarak 2,5 milyon kişiden 5,2 milyon kişiye ulaştı.

-SGK'ya maliyeti 10 milyar lira

Türkiye'de diyabetin görülme sıklığı 2008'de yüzde 3,5 iken 2012 yılında yüzde 6,9'a yükseldi. Artan diyabetli hasta sayısı ve diyabetin geç teşhisi nedeniyle oluşan komplikasyonlar, sağlık sisteminin yanı sıra ekonomiyi de ciddi oranda etkiledi. 2012 yılında diyabet ve komplikasyonlarının oluşturduğu sağlık harcamalarının SGK'ya yaklaşık maliyeti 10 milyar lira oldu.

Verilerde, Türkiye'de diyabet teşhisi konulan kişilerin yarısından fazlası 40-59 yaşları arasında ve işe devamsızlık, çalışırken verimlilikte düşüş, engellilik nedeniyle çalışamama veya erken ölüm nedeniyle verim kaybının diyabetle ilişkili dolaylı maliyetleri oluşturduğu bildirildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile