Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Bünyesinde Kurulan ''engelli Hakları İzleme ve Denetleme Kurulu'', Engelli Haklarının Korunmasına, Geliştirilmesine ve İhlallerin Önlenmesine Yönelik Çalışmalar Yapacak

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu bünyesinde kurulan ''Engelli Hakları İzleme ve Denetleme Kurulu'', engelli haklarının korunmasına, geliştirilmesine ve ihlallerin önlenmesine yönelik çalışmalar yapacak.

' 'Engelli Hakları İzleme ve Denetleme Kurulu''nun tanıtım toplantısı bir otelde yapıldı.

Toplantıda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, kurulun engelli haklarıyla ilgili aşamanın daha hızlı katedilmesinde etkili olacağını söyledi.

Geçen yıl engelli haklarının hayattaki karşılığının neler olduğuna dair bir program yaptıklarını ifade eden Çiftçi, şunları kaydetti:

''Biz tam olarak birbirimizi tanımıyoruz. Birbirimizi tanısak problem kalmayacak. Bu izleme çalışması engelli engelsiz birbirimizi tanıma çalışması olacak. Bunun bir sivil inisiyatif tarafından yapılması çok önemli. Kanundaki değişiklikle birlikte erişilebilirlik çalışmalarının izlenmesinde iki konfederasyonunda içinde bulunduğu izleme komitesi oluşturuldu. Bakanlığımız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve iki konfederasyonla yönetmelik hazırlıyoruz, cezayı kime nasıl keseceğiz bunların altyapısını hazırlıyoruz. Haziran olmadan bunu paylaşacağız.''

-''Yasalar ülkede mevcut ama yasaların uygulanmasında sıkıntı var''-

Türkiye Sakatlar Konfederasyon Başkanı Yusuf Çelebi, Engelli Hakları İzleme ve Denetleme Kurulu''nun engellilerle ilgili yasanının ne kadar uygulandığını ve mevzuatın sıkıntılarının olup olmadığını takip edeceğini söyledi.

Kurul'un, mevzuatlar üzerinde çalışacağını, gerekli denetimleri yapacağını, uyarıda bulunacağını anlatan Çelebi, ''Yasalar ülkede mevcut ama yasaların uygulanmasında sıkıntı var. Kurul engelli haklarını yakından takip edecektir'' dedi.

Engelli Hakları İzleme ve Denetleme Kurulu Başkanı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Uşan da Dünya Sağlık Örgütü'nün 2011 yılı ''Dünya Engellilik Raporu'na göre, engellilik oranının gelişmekte olan ülkelerde yüzde 15 olduğunu, Türkiye'de yaşayan engelli sayısının da yaklaşık 11 milyonu bulduğunu bildirdi.

Engelli bireyler ve yakınlarının, yasal düzenlemelerin ne gibi hak ve özgürlükler getirdiği konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığına dikkati çeken Uşan, bu nedenle herhangi bir kurumdan hizmet almak isteyen engellinin çeşitli güçlükler yaşadığını söyledi.

Uşan, şunları kaydetti:

''Kurul, engelli haklarının korunmasına, geliştirilmesine ve ihlallerin önlenmesine yönelik çalışmalar yapacak. Engelliliğe dayalı işkence ve kötü muameleyle mücadele edecek, şikayet ve başvuruları inceleyecek ve bunların sonuçlarını takip ederek sorunların çözüme kavuşturulması için girişimlerde bulunacak. Bu amaçla eğitim faaliyetlerini yürütecek, engelli hakları alanındaki gelişmeleri izleyecek araştırma ve incelemeler yapacak.''

Uşan, ''Engellilik bir toplumsal olgudur. Bu bakımdan engelliliğin Türk'ü, Kürt'ü, Laz'ı veya Çerkez'i yoktur'' ifadelerini kullandı.

-''2002'den bu yana engelli araştırması yapılmadı''-

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, istatistiklerin gelişmiş ülkelerde yüzde 10'a kadar, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 10-15, geri kalmış ülkelerde ise yüzde 15'in üzerinde engellinin varlığını ortaya koyduğunu belirtti.

2002'den bu yana engelli araştırmasının yapılmadığını ileri süren Demirel, Engelli Hakları İzleme Komisyonu kurulması yönünde teklif verdiklerini, diğer partilerden de destek istediklerini dile getirdi.

AK Parti MKYK üyesi Sosyal İşler Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mazhar Bağlı ise kurulun çok önemli bir işlevi yerine getireceğini vurgulayarak, genel merkezlerindeki engelliler koordinasyon merkezine istihdam ve yasal düzenlemelere ilişkin günde ortalama 20 başvuru olduğunu söyledi.

Toplantıya AK Parti, CHP ve MHP'den bazı milletvekilleri de katıldı.

Muhabir: Merve Yıldızalp

Yayıncı: Tolga Özgenç
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile