Türkiye Sedef Hastaları Dayanışma Derneği, sedef hastalığında farkındalığı oluşturmak için İstanbul Belgrad Ormanı’nda yürüyüş etkinliği düzenlendi.
Etkinliğe, Türkiye Sedef Hastaları Derneği Başkanı Mustafa Yıldırım, sedefli hastalar, hastaların aileleri ve vatandaşlar katıldılar. Etkinlikte sedef hastalığı, sedefli hastaların yaşadıkları sorunlar ve tedavi sürecindeki yaşadıkları durumlar hakkında bilgi verildi.
Ardından etkinliğe katılanlar koşu parkurunda yürüyüş yaparak farkındalık oluşturuldu.
Etkinlikte konuşan Türkiye Sedef Hastaları Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Yıldırım, ’’Bu etkinliğin amacı, sedef hastalarının motivasyonunu ve öz güvenini arttırmak, yaşam kalitesini yükseltmek ve sosyalleştirip topluma kazandırmaktır. Sedef hastalığı kendi başına bir hastalık değildir. Kendisiyle beraber götürdüğü bir çok hastalık var. Sedefi bir deri hastalığı olarak düşünmemek lazım. Böbrek, kalp, göz, kemik, fiziksel sorunları beraberinde getiriyor. Yapılan araştırmalarda sedefin bir kronik hastalık olduğu ortaya çıkmıştır. Bulaşıcı hastalık değildir. Yüzde 40 kalıtsaldır. Aileden ve geçmişten gelen durumdur’’ dedi.
’’SEDEF TEDAVİ EDİLEBİLİNİYOR’’
Sedefli hastalar her şeyden önce sağlıklı yaşamaya özen göstermesi gerektiğini altını çizen Yıldırım, ’’Hastalıklar zihinseldir. Düşünceler bozuldukça hastalıklar çoğalıyor. Sedef hastaları stresten uzak olmalılardır. Böyle yaşamayı öğrenmelilerdir. Biz yaklaşık 6 yıldır faaliyetteyiz. Sedef ile ilgili yaptığımız çalışma ve etkinliklerle birçok sedef hastasının bilgilendiğini düşünüyoruz. Birçok tedavi yöntemi var. Biyolojik ve yüzeysel medikal tedaviler var. Ülkemizde sedef tedavi edilebiliniyor’’ diye konuştu.
Etkinliğe katılan sedef hastası Elif Başaraner, hastalığın nasıl ortaya çıktığını şöyle anlattı: "Hastalığım tırnağımda başlamıştı ve tırnağım düşmüştü. Mantar zannedildi. 1 ay sonrasından vücudumda çıkmaya başladı.
Bu şekilde fark ettim. Hastalığımız görsel bir rahatsızlık ve yara diye tabir edebileceğimiz bir formasyonda olduğu için hem ağrı şeklinde rahatsız ediyor hem de çevreyi görsel olarak rahatsız ediyor. Bu açıdan biraz stresli bir rahatsızlık.’’
"Hastalığın tedavi süreci biraz sancılı oluyor" diyen Başaraner, ’’17 yıllık sedef hastasıyım. Sık sık hastaneye yatışlarım olabiliyor. Belki bir aya yakın hastanede yatma durumum olabiliyor. Sedefin bütün formları böyle değil. Maalesef hastanede tedavi gerektirdiği durumlar olabiliyor’’ diye konuştu.
Sedef hastalığı konusunda mesaj veren Başaraner, ’’Sedef hastalarının gerçekten ilgiye ihtiyaçları var. Özellikle sosyalleşemiyorlar. Görsel rahatsızlık olduğu için çevre tarafından bulaşıcı diye yargılanabiliyorlar. Umarım toplum bu konuda duyarlı olur’’ dedi.
Türkiye Sedef Hastaları Dayanışma Derneği Başkanı Yıldırım;
Türkiye Sedef Hastaları Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Yıldırım, sedefin bir deri hastalığı olarak düşünülmemesi gerektiğini belirterek, böbrek, kalp, göz, kemik, fiziksel sorunları da beraberinde getirdiğini söyledi.