Türk Toraks Derneği'nin kuruluşunun 20'nci yıl etkinlikleri çerçevesinde, 4 gün sürecek olan 15'inci uluslararası kongre, Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Kızılağaç Turizm Bölgesi Starlinght Kongre Merkezi'nde başladı.
Yurt içi ve yurt dışından bin 400 bilim adamının katıldığı kongrede 15 farklı konuda sunum yapıldı. Kongrede; Prof. Dr. Öner Dikensoy, Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu, Prof. Dr. Oğuz Kılınç, Prof. Dr. Feyza Erkan, Prof. Dr. Pınar Çelik, Prof. Dr. Şule Akçay, Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu ve Doç. Dr. Erdoğan Çetinkaya KOAH, tüberküloz, uyku apnesi, akciğer kanseri ve tütün kontrolü konusunda sunum yaptı. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gögüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, kongrede tütün kontrolü üzerine yaptığı sunumda;. Türkiye'de, yıllık tütün kullanımına 20 milyar dolar para harcandığını belirtti.
Prof. Kılınç, tütün mamullerine bağlı hastalıklarla mücadele için de 30 milyar dolar para harcandığını söyledi.
Dumansız hava sahası ve tütün mamullerinden arındırılmış bir Türkiye için Sağlık Bakanlığı ve Türk Toraks Derneği'nin çalışmaları olduğunu belirten Kılınç, 3 yıl önce uygulamaya geçilen kapalı yerlerde sigaya yasağının, geçen sene Singapur'da yapılan Göğüs Hastalıkları Kongresi Tütün Kontrolü sunumunun en güzel uygulama seçildiğini söyledi.
Tütün kontrolünün de Türkiye'nin 2040'da tütünün ve tütün mamullerinin olmadığı gerçekleştirmeyi hedeflediğini belirten Kılınç, bu konuda tütün endüstrisi ile mücadele için toplumsal güç birliği ve bilincin şart olduğunu kaydetti.
Kılınç, "Ülkemizde maalesef bir asgari ücretli sigara tiryakisi, aldığı paranın aylık yüzde 40'ını sigaraya veriyor. Tütün mamullerinden arınmış bir dünya için Finlandiya, Yen Zelanda ve Avustralya harekete geçti. Bu 3 ülke, sigara kullanımına öncülük ettiği için nargile içimini yasakladı. Önümüzdeki günlerde de sigara satımında 'düz paket' uygulamasına geçecek. Ülkemizde, Sağlık Bakanlığı'nın da düz paket satımı ile ilgili çalışması var. Düz paketle sigaranın üzerinde bütün markalar kalkacak. Paketin üzerinde numara ile sigaranın insan sağlığına zarar veren fotoğraflar olacak. Ayrıca, Türk Toraks olarak 'Sigara İçilmeyen Taksileri Tercih Edelim' kampanyası başlattık. Amacımız, taksicilerle karşı karşıya gelmek değil, sigara içmeyenlerin sigara içilmeyen ve kokusu olmayan taksileri tercih etmek." dedi.
Kılınç, 3 yıl önce uygulamaya konulan kapalı yerlerde sigara içme yasağına uymanın, yapılan denetimlerde yüzde 80 oranında başarılı olduğunun altını çizdi. Kılınç, bu konuda yasağa uymayan iş yerlerinin Alo 155'i arayarak bildirmesinin yasal bir sorumluluk görevi olduğunu söyledi.
Kılınç, Tüketim Kanunu'nun 30 maddesi gereği, kapalı bir ortamda yemek yenen bir restoranda müşterinin odada sigara içildiği ve dumanını hissetmesi halinde gerekli mercilere şikayet etmesi halinde, 'Ayıplı Mal Satmaktan' yediği yemeğin ücretini verme zorunluluğunun olmayacağını kaydetti.
"TOPLUM ÖNÜNDE BULUNAN İNSANLAR SİGARA İLE POZ VERMEMEYE ÖZEN GÖSTERSİN"
Tütünle mücadelede görsel, işitsel ve yazılı medyaya büyük görevler düştüğünü belirten Kılınç, hayatında hiç sigara kullanmayan bazı kadın ve erken oyuncuların rol aldığı filmlerde tütün kullanımının sektörel bir oyun olduğunu söyledi.
Bunda en önemli etkenin, bazı gözde filmlerin ana sponsorlarının tütün endüstrisi olduğuna dikkat çeken Kılınç, örnek olarak gişe rekorların kıran Avatar filminde kapalı bir ortamda sigara içimi sahnesi için 500 bin dolarlık sponsorluk desteğinde bulunulduğunu kaydetti.
"SİGARA DA TIPKI ESRAR, EROİN VE KOKAİN GİBİ ZARARLI BİR MADDEDİR"
Kılınç, toplumda rol model olmuş sanatçıların, çocukların ve gençlerin tütün mamulleri ile tanışmaması için ellerinde sigara ile kesinlikle poz vermemeleri gerektiğini kaydetti.
Avusturalya'nın tütün mamullerinde düz paket uygulamasına geçişte ilk karşı çıkan kuruluşun Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) olduğuna işaret eden Kılınç, gerekçesinde haksız rekabet oluşturulmasını öne sürmesi olduğunu kaydetti.
Kılınç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tütün endüstrisi tütün mamulü üretiyor ve ülkemizde yılda, bundan 20 milyar dolar para kazanıyor. Bir mamul düşünki tamamen insan sağlığını tehdit ediyor ve yüzde 50 oranında öldürüyor. DTÖ, düz paket uygulamasına karşı çıkarak, tütün kartellerinin savunuculuğunu yapıyor. İnsan sağlığını tehdit eden bir mamulün savunuculuğu mu olur. Sigara da tıpkı esrar, eroin ve kokain gibi zararlı bir maddedir. "
Türkiye Sigara İçimi ve Tedavisi İçin Yıllık 50 Milyar Dolar Para Harcıyor
Türkiye, yıllık tütün mamulleri içimi ve tütüne bağlı hastalıkların tedavisi için toplam 50 milyar dolar para harcıyor.