Türkiye-Somali İş Forumu

Başbakan Yardımcısı Elvan: 'Türkiye'nin Somali'ye yatırımı, 100 milyon dolar civarına erişti. Bu rakamlar başarabileceğimizin ilk aşaması olarak kabul edilmeli' 'Somali'de iş imkanlarına baktığımızda Afrika'nın en uzun kıyısıyla ve yenilenebilir enerji potansiyeli ile dikkati çekiyor. Bizler girişimcilerimizi, Somali'de özellikle balıkçılık, müteahhitlik ve tarım alanında yatırım yapmak konusunda teşvik edeceğiz'

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Türkiye’nin Somali’ye yatırımının 100 milyon dolar civarına eriştiğini belirterek, 'Bu rakamlar başarabileceğimizin ilk aşaması olarak kabul edilmeli' dedi.

Elvan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonuyla Türk ve Somalili iş adamlarının katılımıyla düzenlenen Türkiye-Somali İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, son birkaç yıldır çok önemli bir dönüşüm sürecine tanıklık ettiklerini aktararak, Somali Cumhuriyeti'nin liderliği ve halkının kararlılığı neticesinde bu dönüşümün sergilendiğini ifade etti.

Birkaç yıl önce Somali'nin tüm ülke gazetelerinin başlıklarında korsanlık gibi olumsuz haberlerle yer aldığına dikkati çeken Elvan, 'Oysa bugün önümüzde çok daha olumlu bir görüntü var. Korsanlık faaliyetleri artık yok derecesinde ve Mogadişu çok daha refah içerisinde. Bugün hükümet, devlet kontrolünü tüm ülke genelinde gerçekleştirerek, devletin inşasında ilerleme katederek, terörizme karşı mücadele veriyor. Bu ilerlemeler olsa da her alanda çok daha fazla yapılacak şey olduğuna inanıyorum' diye konuştu.

Elvan, Somali'nin önünde güvenlik, istikrar ve refahın sağlanabilmesi için çok uzun bir yol bulunduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

'Fakirlik, çok önemli sorunlardan bir tanesidir ve istikrarı sağlamak, barışı sürdürülebilir kılmak çok önemli. Günlük hayattaki olumlu değişimler ve refahın iyileşmesi, iyimserliği toplumun tüm kesimlerinde hakim kılacaktır. İşte bu yüzden ekonomik ve ticari faaliyetlerin ve yabancı yatırımların artırılması, barışçıl ve istikrarlı Somali için gerekli. Somali’nin çok genç bir nüfusu var. Nüfusun yüzde 70’i, 30 yaşın altında. Bu ülkenin geleceği için çok büyük bir avantaj. Genç nüfusun yüzde 67’si işsiz durumda, bu da onların radikal gruplara katılımına neden olabilmekte. Gençlerin yeteneklerini geliştirmesi için eğitim ve yeni fırsatlar, hükümet politikalarının önceliklerinden biri olmalıdır.'

Hiçbir ekonominin adil katılım olmadan isteklerine erişemeyeceğini dile getiren Elvan, 'Bugün insanlar, ülkeler ve ekonomiler için bu tür potansiyellerin değerlendirilmemesi kayıplara neden olmakta. Kadınların istihdam edilmesi, aşırı fakirliğin giderilmesi konusu da son derece önemli. Bu çerçevede 25 girişimciyi, Somali'den davet ettik. Onlar için son derece yoğun bir program hazırladık. Umarım ülkelerine girişimcilik konusunda katkı sağlayabilirler. Somalili gençler, Türkiye’de eğitim alıyor ve buna çok önem veriyoruz. Çünkü onlar bizim geleceğimiz. Onlar ikili iş birliğimizde köprü rolü oynayacaklar' değerlendirmesini yaptı.

Elvan, Türk iş adamlarının cesaretleri ve girişimcilik yetenekleriyle tanındığını belirterek, bu yüzden Türk yatırımcıların Somali’de bulunmasının şaşırtıcı olmadığını anlattı.

Türk iş adamlarının havalanı ve Mogadişu limanını işlettiğine değinen Elvan, 'Bu çerçevede önemli bir gelir elde ediyorlar. Türkiye’nin Somali’ye yatırımı, 100 milyon dolar civarına erişti. Bu rakamlar başarabileceğimizin ilk aşaması olarak kabul edilmeli. Somali'de iş imkanlarına baktığımızda Afrika'nın en uzun kıyısıyla ve yenilenebilir enerji potansiyeli ile dikkati çekiyor. Bizler girişimcilerimizi Somali’de özellikle balıkçılık, müteahhitlik ve tarım alanında yatırım yapmak konusunda teşvik edeceğiz. Somali’nin kalkınmasına inancımız sonsuz. Bizler, Somali’nin ve halkının yanında durmaya kararlıyız' ifadelerini kullandı.

- Vardan: 'Somali kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasına her türlü katkıyı vermeye hazırız'

Türkiye-Somali İş Forumu'nda konuşan DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ise 2011 yılında herkesin farklı amaçlar güderek Somali’yi yalnız bıraktığı bir dönemde, Türkiye’nin Somali için elinden geleni yapmak için harekete geçtiğini belirterek, “Biz hiçbir zaman Somali’ye sadece iktisadi menfaatlerimiz için bakmadık ama insani açıdan ortak geleceğimiz olarak gördük” dedi.

Türkiye'nin, bir yandan Somalililerin refahı için yol, havalimanı, hastane inşa edip sosyal dokuyu tekrar oluştururken, diğer yandan da siyasi çözümün taşlarını örme gayreti içerisinde bulunduğunu vurgulayan Vardan, 'İnsani yardımların, yatırım ve dış ticaret faaliyetleri ile eş zamanlı ve eş güdümlü olarak yürütülmesini sağlayarak, Somali’nin kalkınmasına katkı sağlıyoruz' değerlendirmesini yaptı.

Vardan, Afrika ile karşılıklı ticaret hacminin 2000 yılında 4 milyar dolar iken, 2015 yılı sonunda 19,4 milyar dolar seviyesine çıktığı bilgisini vererek, 'İş adamları olarak Somali’de barışın ve devletin inşası için her zaman kardeşlerimizin yanında olacağız. Somali’nin geleceğini hep birlikte şekillendirecek ve şekillendirdiğimiz bu geleceği birlikte yaşayarak göreceğiz. Bunun için Somali’nin sahip olduğu kaynakların ekonomiye kazandırılmasına her türlü katkıyı vermeye hazırız' şeklinde konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile