Bakan Soylu, Ankara’da bir otelde düzenlenen 2021-2030 Karayolu Trafik Güvenligi Stratejisi Esgüdüm Kurulu Izleme ve Yürütme Kurulu ile Trafik Güvenli Ihtisas Gruplari Toplantisi’na katildi.
Bakan Soylu, yaptigi konusmada 2018 yilindan bugüne kadar toplam 7 binin üzerinde trafik polisinin dogrudan atamasini yaptiklarini dile getirerek, maket trafik aracinin bulundugu 3 kilometre yariçapindaki alanda trafik kazalarinda yüzde 30’a yakin, bu kazalardaki ölüm oranlarinda ise yüzde 23.8’lik bir azalis söz konusu oldugunu vurguladi.
Daha önceki toplantilarda da trafik güvenligi meselesinin küresel bir saglik sorunu olduguna degindigini hatirlatan Bakan Soylu, “Dünyada 100 bin nüfus basina trafikteki can kaybi ortalamasi 18’dir. Avrupa Birligi ortalamasi 2019 yilinda 5’di, birazda salgin kosullari sebebiyle 2020 itibariyla 4.2 oldu. Bu kötü bir sey degil. Iyi bir sey. Bizim ülkemizde ise 2015’te 9.6’ydi, 2020 yilsonu itibariyla 100 binde 5.8’e düstü. Hatta ülkemizdeki yabanci nüfusunu dahil edersek teknik açidan dahil etmemiz gerekir. Bu sayi 2020 yili itibariyla 100 binde 5’e tekabül etmektedir. Sayisal olarak bakarsak da 2015 yilinda kaza yeri ve kaza sonrasi ölümleri ile ilgili 7 bin 530’dan 2020 sonu itibariyla yillik 4 bin 866’ya gerilemistir. Yani 2 bin 664 kisi daha az can kaybi yasamisiz. Çok genel çerçeveyle böyle bir fotografin içindeyiz. Ancak bir degerlendirme ortaya koyarken dünyada yasanan degisimleri de göz ardi etmemek lazim. Birlesmis Milletler Genel Kurulu, 2011-2020 arasinda trafik kazalarindaki can kaybini yüzde 50 azaltma hedefini koydugundan bugüne kadar dünya nüfusu yüzde 12 artti” ifadelerini kullandi.
“TÜRKIYE, BIRLESMIS MILLETLER’IN ‘CAN KAYIPLARINDAKI YÜZDE 50 AZALIS’ HEDEFINI TUTTURABILEN IKI ÜLKEDEN BIRI OLMUSTUR”
Soylu, “15 Temmuz sonrasinda terör, uyusturucu ve diger bölgesel sorunlarla verdigimiz mücadele ve karsi karsiya kaldigimiz yüksek güvenlik maliyetleri de göz önünde bulunduruldugu zaman bizim trafik kazalari konusunda elde ettigimiz basari bana sorarsaniz daha anlamli ve önemli hale gelmektedir. Türkiye, tüm bu sartlar altinda Birlesmis Milletler’in ‘Can kayiplarindaki yüzde 50 azalis’ hedefini tutturabilen iki ülkeden biri olmustur. Diger ülkeler bundan vazgeçmis ve sürelerini 2030 yilina uzatmislardir. Biz bundan vazgeçmedik. Süremizi 2020 yili sonu itibariyla tamamladik ve bu basariyi tüm Türkiye olarak elde ettik” seklinde konustu.
“ANLASILIYOR KI COVID SÜRECINDEKI KISITLAMALAR ÇESITLI SEBEPLERLE SÜRÜCÜLERIN SÜRÜS ALISKANLIKLARINI DEGISTIRMISTIR”
Içisleri Bakani Soylu, “Isin bir baska boyutu da sudur; malum, tüm dünya ile birlikte bir virüs salgini süreci yasadik. Sokaga çikma kisitlamalari oldu. Bugün trafikle ilgili uluslararasi raporlarda buna dair yeni ve ilginç bulgular görüyoruz. 2019 ve 2020 yillarinin nisan aylarinda Avustralya’da trafik yogunlugu yüzde 43 azalirken, can kayiplarindaki azalis yüzde 23’te kalmistir. Fransa’da trafik yogunlugunun yüzde 75, buna karsin can kayiplarinin yüzde 56 azaldigi görülmüstür. Almanya’da da trafik yogunlugu yüzde 48 azalirken, can kayiplari ise sadece yüzde 1 azalmistir. Anlasiliyor ki Covid sürecindeki kisitlamalar, çesitli sebeplerle sürücülerin sürüs aliskanliklarini degistirmistir” dedi.
“TÜRKIYE, SON 5 YILDA TRAFIK KAZALARINDA CAN KAYIPLARINI YÜZDE 35 ORANINDA AZALTABILMISTIR”
Yapilan toplantilar ve stratejik yaklasimlar sayesinde Türkiye’de trafik kazalarinda ölüm oranlarinin azalmasinin bir basari oldugunu vurgulayan Soylu, “Degisimleri kavrayabilen, hatalari örtebilen, insanlara trafikte hata yapacak firsat birakmayan bir trafik ekosistemi olusturmak durumundayiz. Bunun için de mutlaka strateji sahibi olmak, konu ile ilgili tüm kurumlarin isbirligini saglamak durumundayiz. Iste bu kurul, bu toplantilar bunun için degerlidir ve bu stratejik yaklasim sayesinde Türkiye, son 5 yilda trafik kazalarinda gerek kaza yeri gerekse kaza sonrasi can kayiplarini yüzde 35 oraninda azaltabilmistir. Yol kenarlarindaki denetimler, aldigimiz diger tedbirler, bu basarinin sadece bir ayagidir. Bu, topyekün bir Türkiye basarisidir. Bu neticeye katki koyan herkese, aziz milletimizin her ferdine buradan sükranlarimi sunuyorum. Simdi ise geldigimiz bu noktadan yeni bir sisteme, yeni bir anlayisa everilmenin zamanidir. Iste bu kurullarda Sayin Cumhurbaskanimizin liderlik ettigi ‘2021-2030 Karayolu Trafik Güvenligi Strateji Belgesi’ ile, ‘Güvenli Sistem Ve Vizyon Sifir Yaklasimi’ olarak ifade ettigimiz anlayisla trafik güvenligindeki bu yeni gelecege dogru adim atmis, hatta deyim yerindeyse hedefe kilitlenmis bulunuyoruz” diye konustu.
“2018 YILINDAN BUGÜNE KADAR TOPLAM 7 BININ ÜZERINDE TRAFIK POLISIMIZIN DOGRUDAN ATAMASINI YAPTIK”
2017 yilinda “Trafik Güvenligi Uygulama Politika Belgesi”ni olusturduklarini belirten Bakan Soylu, “Bu belge çerçevesinde hem yeni strateji ve tedbirler olusturduk hem de ciddi bir kapasite artisi yaptik. Sehirler arasi yollarda daha önce ortalama 20 kilometreye bir trafik ekibi düsüyordu. Yaptigimiz personel takviyesiyle bunu 14 kilometreye indirdik. Emniyet trafik birimlerimize geçtigimiz günlerde verdigimiz bin personelle birlikte 2018 yilindan bugüne kadar toplam 7 binin üzerinde trafik polisimizin dogrudan atamasini yaptik. Geçtigimiz günlerde polis akademimizin yaptigi bir saha arastirmasina göre katilimcilarin yüzde 63’ü, genç trafik polislerinin trafik güvenliginin saglanmasina pozitif katki yaptigini düsünüyor. Yine katilimcilarin yüzde 60’inin da polislerimizin denetim sirasindaki davranislarindan çok memnun olduklarini ifade etmisler. Yani memnun olanlar var ama çok memnun olduklarini ifade eden yüzde 60. Ayrica yine bir ilginç bulgu, denetimlerin trafik güvenligine katki sagladigini düsünenlerin orani yüzde 79.2, kismen katki sagladigini düsünenlerin orani da yüzde 15.4’tür. Yani sahada ciddi bir destegimiz söz konusudur” açiklamasini yapti.
“ORTALAMA HIZ TESPIT SISTEMININ KURULU OLDUGU OTOYOLLARDA 2020 YILINDA TOPLAM KAZADA YÜZDE 25, CAN KAYIPLARINDA YÜZDE 33 AZALMA SAGLANDI”
Içisleri Bakani Süleyman Soylu, konusmasina söyle devam etti:
“Maket trafik araci uygulamasi, tuzak radar uygulamasinin kaldirilip ortalama hiz koridoru uygulamasina geçilmesi ki bütün dünya bunu ortalama hiz koridoru meselesiyle çözmüstür. Ortalama hiz koridoru bugün dünyanin kabul ettigi en önemli anlayislardan bir tanesidir. Özellikle zannediyorum bizde 2013 yilinda baslamisti anlik hiz ölçümü. Ben bu anlik hiz ölçümü uygulamasinin bazi yerlerde çok kisitli sayida olabilmesinin kabul edilebilecegini düsünüyorum. Ama genel bir uygulama olmasinin dogru oldugu kanaatinde degilim. Bizim yapmamiz gereken sürücüyü ortalama bir hiz aliskanligina sevk etmektir. Kritik yerlerde özellikle kaza noktalarinda bu aliskanliga sevk ettigimiz andan itibaren bu oranlari düsürebilmemiz bizim açimizdan olasidir. Temel problemlerimizden bir tanesi de arkadan ceza yazmakti. Oysa biz vatandasimiz ile sürücü ile karsi karsiya kaldigimizda sadece ceza yazmak zorunda degiliz. Bizim onunla bir empati kurmamiz lazim. Trafik polislerimiz, jandarma trafik görevlilerimiz sadece ceza yazici degildirler. Ayni zamanda egitici ve ögretici pozisyonu kendilerine almalidirlar. Yüz yüze denetimin arttirilmasi, kampanyalar, özellikle fahri trafik müfettislerinin etkinliginin arttirilmasi, tüm polis ve jandarma personeline özellikle bazi konularda trafik cezasi yazma yetkisinin verilmesi gibi pek çok adim bu plan çerçevesinde olusturuldu. Hemen her tedbirin kendine ait sonuçlari oldu. Mesela ortalama hiz tespit sisteminin kurulu oldugu otoyollarda 2020 yilinda toplam kazada yüzde 25, can kayiplarinda yüzde 33 azalma saglandi. Halen yeni otoyollara sistemin kurulumu devam etmektedir.”
“MAKET TRAFIK ARACININ BULUNDUGU 3 KILOMETRE YARIÇAPINDAKI ALANDA TRAFIK KAZALARINDA YÜZDE 30’A YAKIN, BU KAZALARDAKI ÖLÜM ORANLARINDA ISE YÜZDE 23.8’LIK BIR AZALIS SÖZ KONUSU”
Maket trafik ekip araci ve maket polislerin kazalari önleme konusundaki önemine deginen Bakan Soylu, “Kamuoyunda sempatik bir algisi olusan ve hatta bazen sosyal medya paylasimlarina konu olan maket trafik araci uygulamasindan da oldukça olumlu sonuçlar aldik. Toplamda 839 maket trafik ekip araci, 428 adet de maket trafik polisimiz var ve bunlarin yerini de sürekli degisiyoruz. Bunlarin bulunduklari yerlerin 3 kilometre yariçapindaki alanda trafik kazalarinda yüzde 30’a yakin; bu kazalardaki ölüm oranlarinda ise yüzde 23.8’lik bir azalis söz konusu oldu. Yeni strateji belgemizle, denetim mantigimizi da degistirdik. Plakaya yazilan cezayi azaltip yüz yüze denetimi arttirma yoluna gittik. Bu konuda özellikle attigimiz adimlarda cezalarin yüz yüze iletisim kurularak düzenlenmesi burada hedefimizi ortaya koymaktadir. Yine benzer bir amaçla, yani yüz yüze iletisimi arttirma maksadiyla ’yasam için kisa bir mola’ sloganiyla 59 ilde ’yasam tünelleri’ adini verdigimiz denetleme noktalari olusturduk ve buralarda yaklasik 300 bin sürücü ve yolcuya emniyet kemeri, hiz, yaya önceligi gibi konularda bilgilendirme yaptik” diye konustu.
“YAYA ÖLÜMLERINDE 2019-2020 ARASINDA YÜZDE 23.9’LUK BIR AZALIS ELDE ETTIK”
Soylu, “Yaya önceligi demisken, son yillarin trafikteki belki de en önemli adimlarindan birisini, yaya öncelikli trafik sloganiyla attik. Yapilan yasal düzenlemeyle yaya önceliginin daha etkin uygulanmasini sagladik. Buna iliskin ciddi bir kampanya gerçeklestirdik ve yaya ölümlerinde 2019-2020 arasinda yüzde 23.9’luk bir azalis elde ettik. Tabii bütün bunlarin yanisira etkili kampanyalarimiz oldu. Kemerin ses getirsin, hatali sürüye kirmizi düdük, bu yolda hep birlikteyiz. Bütün bunlarla ilgili bir bayram trafiginde veya aldigimiz tedbirleri hatirlatmak amaciyla önemli kampanyalar yaptik” ifadelerini kullandi.
“SOMUT VE SAYISAL OLARAK 2030 YILINA KADAR TRAFIKTE SU ANKI CAN KAYBI SAYISININ YÜZDE 50 AZALTILIP, 2050’DE ISE SIFIRLANMASI HEDEFLENMISTIR”
Içisleri Bakani Soylu, konusmasina söyle devam etti:
“Artik önümüzde yeni dönem hedeflerimiz var. Yeni dönemin yol haritasi olarak kabul edilen 2021-2030 karayolu trafik güvenligi strateji belgesinin çikis noktasi, insanin hata yapabilecek oldugu, dolayisiyla insanlari hata yapmayacak hale getirmek, ayni zamanda trafikteki olasi hatalari telafi edecek bir sistem gelistirilmek mantigina dayanmaktadir. Bunu yaparken de sistemi olusturan tüm unsurlarin gerekli sorumluluklari yüklenerek sistemin tamaminin güçlendirilmesi hedeflenmistir. Somut ve sayisal olarak ifade etmek gerekirse 2030 yilina kadar trafikte su anki can kaybi sayisinin yüzde 50 azaltilip, 2050’de ise sifirlanmasi hedeflenmistir. Iste bu yüzden trafikle ilgili bütün kurumlarin, paydaslarin, sorumluluk sahiplerinin bir masa etrafinda bir araya gelmesini saglayacak bir yapi kurduk. Esgüdüm kurulu, bu isin çati kuruludur. Bunun altinda ‘Karayolu Trafik Güvenligi Stratejisi Izleme ve Yürütme Kurulu’ olacak. Bu kurulun basinda dönemsel olarak degisecek bir bakan yardimcisi arkadasimiz olacak. Bu kurulun da altinda karayolu trafik güvenligi ihtisas gruplari çalisacak. Bu gruplarin sayisini 7 olarak belirledik. Tabii Strateji Belgesi’nin bir de eylem plani mevcuttur. Bu iki belgenin nasil uygulanacagina iliskin 3 Subat 2021 tarihinde bir de Cumhurbaskanligi genelgesi yayinlandi. Bahsettigim kurullar, Esgüdüm Kurulu, Izleme ve Yürütme Kurulu, Ihtisas Kurullari, bunlarin çalisma usulleri de bu genelge ile olusturuldu.”
Soylu, “Bu ülke, her sarta ragmen 2011-2020 plan hedeflerini tutturdu. Bu tecrübeyle, bu altyapi ve özgüvenle trafik güvenligindeki 2021-2030 hedefini ve 2050 için belirledigimiz sifir can kaybi hedefini tutturabilmek için bir engel görmedigimi, aziz milletimizin ferasetine, devletimizin gücüne sonuna kadar inandigimi da ayrica ifade etmek isterim” diyerek açiklamalarini sonlandirdi.
(Yunus Emre Kartal - Erdinç Türkcan /IHA)
'Türkiye, Son 5 Yilda Trafik Kazalarinda Can Kayiplarini Yüzde 35 Oraninda Azaltabilmistir'
Içisleri Bakani Süleyman Soylu, “Türkiye, son 5 yilda trafik kazalarinda gerek kaza yeri gerekse kaza sonrasi can kayiplarini yüzde 35 oraninda azaltabilmistir” dedi.