Üçyıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sörf sporunun turizm açısından önemli bir tanıtım aracı olduğunu vurguladı. Sörfçülerin dünyanın değişik yerlerini gezip, egzotik dalgalarda sörf yapmak istediklerini belirten 1978 doğumlu Üçyıldız, "Hem Karadeniz hem de Akdeniz'de yıl boyunca antrenman yapılabilecek güzel dalgalarımız var. Dünyanın çoğu bölgesinde (Hawaii, Kaliforniya, Peru, Panama, Kosta Rika, Porto Riko) sörf yapmama rağmen Akdeniz'deki dalgaların büyüsünü başka bir yerde görmedim. Akdeniz'de tarihsel doku dalgalarla iç içe ve suyun kalitesinin bir benzeri daha yok" diye konuştu.
Milli sörfçü Üçyıldız, şimdiden ufak tefek yerli sörf turizminin Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde başladığına dikkati çekerek, "Akdeniz'in büyülü dalgalarını tanıtmak için önümüzdeki yıl Akdeniz ve Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin katılacağı 'İpek Yolu Kupası' altında bir şampiyona düzenleyeceğiz. Bu aynı zamanda şampiyonaya katılacak ülkelerin, gelecekteki olimpiyat yarışları için ön hazırlık olacak" ifadelerini kullandı.
-"5 yılda dünya standartlarına ulaşabiliriz"
Üçyıldız, kendisi gibi yurt dışında sörfle tanışmış insanların, Türkiye'de bu spora öncülük ettiğini dile getirdi.
Türkiye'de sörfün modern anlamda yeni bir spor olduğuna işaret eden Üçyıldız, 2010 yılından itibaren yavaş yavaş gelişmeye başladığını kaydetti.
Üçyıldız, Türkiye'de tüm sörfçülerin çabasıyla bu sporu tanıtmak ve geliştirmek için son 3 senedir ülke çapında şampiyona düzenlediklerine vurgu yaparak, "2013'ten bu yana da her yıl Uluslararası Sörf Federasyonu'nun düzenlediği Dünya Sörf Şampiyonası'nda ben ve Onat Ersoy ülkemizi temsil ediyoruz. Dünya sahnesinde Türkiye'nin de bu alanda sporcularını cesaretlendirmek ve örnek olmak için bu adımları atıyoruz" diye konuştu.
Sörfün bu yıl Türkiye'de, Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu'na bağlanmasıyla resmiyet kazandığına dikkati çeken Üçyıldız, şöyle devam etti:
"Bu sayede yurt içi maddi imkanlarımızı sponsorlar aracılığıyla artırıp, ilk aşamada Türkiye'nin bu dalda potansiyelini ortaya çıkartmayı, sonra da sporcu sayısını artırıp sörf seviyemizi dünya standartlarına ulaştırmayı hedefliyoruz. İyi bir antrenman programı ve olanak sağlanabilirse, bir grup genç ve ileri düzey sörfçümüz önümüzdeki 5 sene içinde dünya standartlarında bir seviyeye ulaşabilir. Böylece, uluslararası düzeyde Türkiye'yi temsil eden sörfçü sayımızı artırıp, tam takım olarak olimpiyat elemelerine hazır hale gelebiliriz."
- Sörfün olimpiyat şansı
Milli sporcu Üçyıldız, sörfün 2020 Tokyo Olimpiyatları için yarışacak 8 branş arasında olduğunu hatırlattı.
Sörf sporunun olimpiyatlara dahil olabilmesi için ISA'nın son 20 senedir yoğun çaba sarf ettiğini vurgulayan Üçyıldız, şunları söyledi:
"Olimpiyatlara bu sporun dahil olabilmesi için olimpiyat komitesi, sörf havuzu teknolojisinin gelişmesini bekliyor. Dünyanın her ülkesinde dalga olmadığı, dalga olan ülkelerde bile her gün uygun dalga olamayacağı için bu tip belirsizlikleri giderebilmek ve bu sporu olimpiyatlara dahil edebilmek adına yapay dalga havuzları geliştiriliyor. Tokyo 2020 şu an sörf sporu için zor bir ihtimal. Çünkü bu anlamda yapay dalga havuzu teknolojisi henüz istenilen seviyede değil."
Tunç Üçyıldız, 2024 Olimpiyatları'nı işaret ederek, "Dubai, Avusturalya ve İspanya'da gelişmiş dalga havuzları işletime sokuldu. Önümüzdeki 10 sene içinde bu teknoloji okyanus dalgalarına yakın dalgalar üretebilecek. Sörf olimpiyatlara 2024 için çok kuvvetli bir aday olacaktır" diye konuştu.
Türkiye Sörfte 'Dalga'yı Yakalayabilir
Dünya Dalga Sörf Şampiyonası'na katılan ilk Türk sporcu Tunç Üçyıldız, Türkiye'nin sörf turizminde önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.