Uluslararası Çalışmalar Topluluğu'nun Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) New Orleans eyaletinde 17-20 Şubat günleri arasında düzenlediği ve 80 ülkeden 4 bin 500'den fazla akademisyenin iştirak ettiği toplantılara kendisinin de katıldığını belirten Açma, "Sınır aşan su kaynakları yönetimi" ile "Evrimsel ekonomi ve uluslararası politik ekonomi" konulu panellerde de oturum başkanlığı yaptığını anlattı.
Toplantılarda dünyada ve Türkiye'deki su kaynaklarının sadece ekonomik değil, stratejik olarak da çok önem arz edeceğinin ortaya çıktığını vurgulayan Doç. Dr. Bülent Açma, "Türkiye açısından bakıldığında bilinenin aksine su fakiri olan ülkeler grubu içerisinde yer alıyoruz. Su kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmaması ve halen akarsu ile nehirlerin yüzde 45'inin boşa aktığı, yeterli depolama ve taşıma sistemlerinin olmadığı açıkça ortaya çıktı. Toplantıya katılan bilim adamları, dünyamızın dört bir yanında su kaynakları yönetiminin ve paylaşımının en büyük meselelerden biri olduğuna dair fikir birliğine de vardılar. Küresel ısınmadan kaynaklanan yağış azlığı, aşırı buharlaşma, bilinçsiz tüketim ve insan eliyle oluşturulan kirlilik sebebiyle dünyadaki temiz su kaynaklarının hızla tükendiğini gösteren BM verileri, alarm zillerinin çalmakta olduğunun açık göstergesidir. Bu sebeplerle 2025 yılında 2 milyar, 2050 senesinde ise 7 milyar insan susuzluk tehdidiyle karşı karşıya kalacak ve ciddi anlamda hayatsal tehlike başlayacak" dedi.
Açma, bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için kişi başına düşen yıllık su miktarının 10 bin metreküpün üzerinde olması gerektiğini kaydederek, kişi başına düşen yıllık bin 400 metreküplük kullanılabilir su miktarıyla Türkiye'nin 'su zengini' bir ülke olmadığını, hatta artan nüfusla birlikte 2030'lu yıllarda 'su fakiri' bir ülke olabileceğini sözlerine ekledi.
Türkiye Su Zengini Değil
Anadolu Üniversitesi (AÜ) Eskişehir Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Bülent Açma, Türkiye'nin bilinenin aksine su fakiri olan ülkeler grubunda yer aldığını söyledi.