Türkiye Sualti Sporlari Federasyonu 'Dünya Bogulmayi Önleme Günü'ne Özel Etkinlikler Düzenleyecek

Türkiye Sualti Sporlari Federasyonu (TSSF), "25 Temmuz Dünya Bogulmayi Önleme Günü" dolayisiyla Akdeniz, Ege ve Karadeniz sahillerinde özel etkinlikler düzenleyecek.

Federasyondan yapilan açiklamaya göre Birlesmis Milletler (BM) tarafindan ilan edilen "Dünya Bogulmayi Önleme Günü" kapsaminda, suda bogulmalarin küresel çapta önlenebilmesine dikkati çekmek ve farkindalik olusturmak için çesitli etkinlikler gerçeklestirilecek.

Açiklamada görüslerine yer verilen TSSF Baskani Sahin Özen, "Ülkemizde her yil ortalama 900 vatandasimiz suda bogulma sonunda hayatini kaybediyor. Sahillerimiz, akarsularimiz ve göllerimizde her yil yüzlerce vatandasimizin hayatini kaybettigi suda bogulma vakalari, önlenebilir. Ülkemizde kazaya bagli ölümlerde trafik kazalarindan sonra bogulmaya bagli ölümler ikinci sirada. Unutmayalim, suda bogulma, sessiz ve gizli bir katil. Tüm dünyada yüz binlerce insan suda son nefesini veriyor. Dünya Saglik Örgütü verilerine göre son 10 yilda yaklasik 2,5 milyon insan önlenebilir bir kaza sonunda hayatini kaybetti. Dünyada her yil 236 bin, Avrupa’da ise 23 bin insan bogularak ölüyor. Ülkemiz, bogulmaya bagli ölümlerde 28 Avrupa ülkesi arasinda 21. sirada yer aliyor." ifadelerini kullandi.

Ayni zamanda Uluslararasi Avrupa Cankurtarma Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi de olan Özen, BM'nin kararinin bogulmalara karsi farkindalik olusturacaginin altini çizerek, "Dünya kamuoyunun yeterince gündemine gelmeyen, dolayisiyla yeterince bilincin olusmadigi suda bogulmayi önleyebilmek için Birlesmis Milletler, nisan ayinda çok önemli bir karar aldi. Küresel ölçekte artik her yil 25 Temmuz’u Dünya Bogulmayi Önleme Günü olarak kutlayacagiz. Federasyonumuz, uluslararasi talimatlara uygun olarak ülkemizdeki cankurtaran egitim ve yetkilendirmesini yapmaktadir. Türkiye’nin birçok bölgesinde 24 cankurtarma merkezimiz var. Bugüne kadar 66 bin cankurtaran yetistirdik. Gençlik ve Spor Bakanligi'miz, Spor Genel Müdürlügü'müzün destegiyle Sahil Güvenlik Komutanligi, saglik, kültür ve turizm il müdürlükleri ve TURÇEV ile gerekli denetim ve güvenlik önlemleri konusunda is birligi halindeyiz." degerlendirmesinde bulundu.

Sahin Özen, federasyon olarak gerçeklestirecekleri etkinlikleri söyle siraladi:

"Dünya Bogulmayi Önleme Günü için 25 Temmuz'da Akdeniz, Ege ve Karadeniz'de sahillerde insanlari bogulmaya karsi uyarmak, önlemleri anlatmak ve farkindalik olusturmak için bir dizi etkinligimiz olacak. Yerel yönetimlerin destegiyle altin cankurtaranlarimizdan Bedri Sincar, Bodrum Kumbahçe Plaji’nda; Adnan Büyük, Antalya Sarisu Plaji’nda stant açarak halki bilgilendirecek. Kurtarma tatbikatlari gerçeklestirilecek. Yine altin cankurtaranimiz Hayrettin Hayri Tokmakçi, bogulmalara dikkat çekmek için son derece dikkat çekici bir video hazirladi. Gümüs cankurtaran egitmenimiz Yusuf Serdar Aldanmaz, Sakarya Karasu Plaji’nda stant açarak bogulmalara karsi halki bilgilendirecek. Her yastaki insan ve ülkemizdeki ilgili her kurulusla el birligiyle çalisip bogulmalari en aza indirebiliriz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile